#Giro2015 6. Etap: Montecatini Terme → Castiglione della Pescaia 183 km

#Giro2015 5. etap kısa özet:

  • 152 km uzunluğunda,
  • Sınıflandırılmış iki tırmanış
    • Foce Carpinelli (Cat3) tırmanışı
    • Abetone tırmanışı (Cat2) ve zirve bitişi
  • Herhangi bir kaza yaşanmadı
  • Lampre-Merida takımının Slovak pedalı Jan Polanc kaçıp iyi tırmanarak kazandı,
  • Maglia Rosa Tinkoff-Saxo takımının İspanyol pedalı Alberto Contador’un sırtında

Giro2015_stage5_maglia_rosa_alberto_contador

Etap hakkında

183 km uzunluğundaki etap Montecatini Terme → Castiglione della Pescaia arasında kıyıya paralel ama biraz daha içeriden pedallanacak. Akdeniz manzarasına fazla uzak değiliz, ama inişimiz de çıkışımız da mevcut…

Giro2015_stage6_profile

Dünkü dağlık Abetone zirvesi sonrasında 6. etap düz bir profile sahip, ortasındaki iniş çıkışları saymazsak. Açıkçası ekrana bakmaktan ziyade kulağımızı versek de olur şeklinde bir geçiş etabı bizi bekliyor, sesini açıp takip edebilirsiniz rahatlıkla. Toplu bir sprint bitişiyle birlikte favoriler de dinlenmiş olacaktır.

Pelotonun yazılı olmayan kuralları gereği 6. etapta Tinkoff-Saxo takım olarak pelotona liderlik edecek, bir yandan da pembe mayoyu ele geçiren Alberto Contador’u korumaya rakip ve diğer favorileri de oyundan düşürmeye çalışacaklar. Contador ve takımın işi zor, mayoyu çabuk ele geçirdiler ve korumak hiç de kolay olmayacak. Zira Astana takımının genç yeteneği İtalyan Fabio Aru memleketinde etap kazanmak değil şampiyon olmak istiyor ve Contador ile arasındaki zaman farkı şimdilik 2 saniye! Son iki gündür pelotonda inanılmaz çalışan, tempo belirleyen, kaçanları yakalayan ve domestiklerini iyi yönlendiren Astana 2 saniyelik farkı kapatmak için var gücüyle savaşacaktır. Öte yandan Team SKY ve Richie Porte da boş durmayarak 20 saniyelik farkın açılmasını engellemeye çalışacaktır. Etixx-QuickStep takımı için bir yorum yok, California sahillerindeler çünkü onlar…

Daha fazlasını okumak için:

Etap sonrası

2015, Giro d'Italia, tappa 06 Montecatini Terme - Castiglione della Pescaia, Lotto Soudal 2015, Iam 2015, Lampre - Merida 2015, Greipel Andre, Pelucchi Matteo, Modolo Sacha, Castiglione della Pescaia

2015, Giro d’Italia, tappa 06 Montecatini Terme – Castiglione della Pescaia, Lotto Soudal 2015, Iam 2015, Lampre – Merida 2015, Greipel Andre, Pelucchi Matteo, Modolo Sacha, Castiglione della Pescaia

183 km uzunluğundaki etabın kazanın lotto-Soudal takımının Alman “Gorilla” pedalı Andre Greipel oldu. Bu kendisinin üçüncü Giro zaferi ki, sonuncusunu da Alman ulusaş şampiyonu ünvanı ile kazanmasının mutluluğu yüzünden okunuyordu Greipel’in.

Etaba damgasını vuran ise bitiş çizgisine son 200 metre kala yaşanan büyük kaza idi: Nippo Vini-Fantini takımından Daniele Colli bir anda ihmalkar bir seyirci yüzünden yere düştü ve peşinden son sürat pedallayan pelotondan birçok sporcu kazaya karıştı. Bunlar arasında yarışın lideri pembe mayoyu taşıyan Tinkoff-Saxo takımından Alberto Contador’da vardı.

Danielle Colli’nin durumu çok fena olmakla birlikte kolu dirsekten ters dönmüştü (18+), hastanelik oldu. Keza Alberto Contador’un da sol omuzunun çıktığı belirtilti. Zaten kendisi podyumda kolunu kaldıramadığı için mayoyu giyinmediği gibi kutlama da yapmadı, acısı yüzünden okunuyordu. Kısacası #Giro2015 bir kötü başladı!

Etabın özetini Ekşi Sözlük yazarı Zeddicus Zu L Zorenderden dinliyoruz:

6. etap, yani 183 km’lik montecatini termecastiglione della pescaia etabını gorilla andré greipel kazanıyor. bu kariyerindeki 3. grio galibiyeti. 2008 ve 2010’dan sonra 2015’te de bir etap kazanıyor.

https://pbs.twimg.com/…ia/ce-divnw8aaj3oq.jpg:large

marek rutkiewicz (ccc sprandi polkowice) ve eduard michael grosu (nippo – vini fantini) ikilisi, starttan sonra peloton kaçtılar.

marco bandiera (androni), alessandro malaguti (nippo – vini fantini) ve alan marangoni (cannondale garmin), pelotondan kaçarak lider 2’liyi yakaladı.

133 km kala fark 5.04 dk kadardı.

pomarance ara sprint kapısından alessandro malaguti 3, marco bandiera 2, alan marangoni 1 puan aldı.

95 km fark 4.56 dk.

54 km kala fark 3.13 dk.

30 km kala fark 2.32 dakikaya düştü. sprinti isteyen takımlar iyi çalışıyor. favori takımlar ise arkadan geliyorlar.

20 km fark 1.42 dk

17.5 km kala fark 1 dakikanın altına indi.

16.5 km çapraz rüzgar pelotunu zorluyor. tinkoff-saxo hemen öne geldi, pelotonun bölünmesi ihtimaline karşın önde kalmaya çalışıyorlar.

15 km kala fark 16 sn. peloton ile kaçış aynı karedeler.

herkes bir arada. toplu sprint finişine gidiyoruz.

42 km/saatlik bir hızla finişe gidiyorlar.

12.5 km kala rüzgar yine pelotunu bölmeye başladı. peloton iyice uzadı.

11.5 km kala pelotondan kopmalar başladı. herkes öne yığılmaya başladı. pembe mayo contador en önde. en ufak hata geriye düşmeye neden olacak.

11 km kala etixx pelotonun önünde tempo yapıyor ama tinkoff bırakmıyor, öne geçiyor. herkesin tek derdi önde kalmak. contador’un adamları onu koruyor.

7.5 km kala sky, tinkoff-saxo, orica-greenedge, giant-alpecin öndeler.

son 2 km. lotto-soudal önde, çalışıyor.

son metrelerde büyük bir kaza oldu. 15-20 kişi sprinte gidiyor. greipel öne çıktı ve etabı aldı.

bu arada contador düşenler arasında.
https://pbs.twimg.com/media/ce-hbmxveaentmk.png

kazada ciddi yaralanan isimler var. kenardaki seyircilerden birinin koluna çarpan bisikletçi kenara sertçe çarpıp düştü. fotoğraf çeken salak bir seyirci yüzünden olmuş olabilir.

daniele colli kazadan çok fazla etkilendi. dakikalarca yerde yattı. doktorlar müdahale ettiler. aşağıdaki resimlere bakmayın. kolu çok kötü. aptal bir seyirci yüzünden başına gelenler çok üzücü.

https://pbs.twimg.com/…ia/ce-dsxousauwruc.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/ce-gcxnwoaa01fz.jpg

genel klasman
1 andré greipel (ger) lotto soudal 4:19:42
2 matteo pelucchi (ıta) ıam cycling
3 sacha modolo (ıta) lampre-merida
4 manuel belletti (ıta) southeast pro cycling
5 giacomo nizzolo (ıta) trek factory racing
6 alessandro petacchi (ıta) southeast pro cycling
7 elia viviani (ıta) team sky
8 luka mezgec (slo) team giant-alpecin
9 nicola ruffoni (ıta) bardiani csf
10 davide appollonio (ıta) androni giocattoli

genel klasman
1 alberto contador (spa) tinkoff-saxo
2 fabio aru (ıta) astana pro team 0:00:02
3 richie porte (aus) team sky 0:00:20
4 roman kreuziger (cze) tinkoff-saxo 0:00:22
5 dario cataldo (ıta) astana pro team 0:00:28
6 esteban chaves (col) orica greenedge 0:00:37
7 giovanni visconti (ıta) movistar team 0:00:56
8 mikel landa meana (spa) astana pro team 0:01:01
9 davide formolo (ıta) cannondale-garmin pro cycling team 0:01:15
10 andrey amador (crc) movistar team 0:01:18

son 11.7 km
büyük kaza
geri zekalı seyirci yüzünden yaşanan kaza
oleg tinkoff, contador’un kazası hakkında konuşuyor
https://www.youtube.com/watch?v=jevsxts2qim
alberto contador podyumda pembe mayoyu giymeyi ret ediyor

Daha fazlası için:
  • CyclingNews.com: Alberto Contador crashes in Giro d’Italia stage 6 sprint finish
  • Alberto Contador’un yaptığı basın açıklaması: ” 20150514_21:26: More from Alberto Contador: “I will try to start tomorrow on stage 7, as I have worked very hard ahead of the Giro. I will try to continue until the very last moment. I’m optimistic about the start tomorrow, but we have to wait until right before the start to see what happens and how serious the effect of the crash is,”

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.