Türkiye Bisiklet Turu 2016

TUR2016 1. Etap: İstanbul → İstanbul, 138 km

TUR2016 açışış etabını kazanan isim Przemyslaw Niemiec!

TUR2016 açışış etabını kazanan isim Przemyslaw Niemiec!

 

52. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu 1. Etap, yani 138 km uzunluğundaki İstanbul › İstanbul etabını Lampre Merida takımının Polonyalı pedalı Przemyslaw Niemiec kazandı. Kaçış grubu içindeki “etap zaferine mi yoksa peloton tarafından yutulma mı” kararsızlığına karşı isyan edip atak yaparak etabı solo kaçışla kazanmayı başardı.

Etabın son 18 kilometresi

Pelotonun kendi içinde yarış direktöründen de önce davranıp karar alarak yarışın önemli bir bölümünde (Beylerbeyinden Hz. Yuşa Tırmanışına dek) nötralize ettikleri etapta bir çok sorun yaşandı.

Özetlemek gerekirse: Organizasyon ve yerel yönetimlerin eksikliği, yaşanan türlü türlü küçük düşürücü aksaklıklar, sokak köpeğinin bile kırmızı ışıkta beklediği, yeşilde karşıya geçtiği bilinirken hızla gelen pelotonun önüne atlayıp karşıya geçen yayalar… Olmazsa olmaz mangal yapan İstanbullu manzaraları, pelotonun arasına dalıp bisiklet sürmeye çalışanlar, dar yollar, açısı anormal virajlar, hatalı yönlendirme tabelaları… Bisikletin arka tekerleğine takılan poşetler, yolların kötü, pis, tozlu olması, inşaat, hafriyat artıkları yüzünden olan kazalar gibi sorunları peloton nötralize ederek yarışı protesto etti.

Yaşanan büyük kazadan fotoğraflar

 

Peloton daha yarışın başında, Boğaziçi Köprüsüne varmadan önce köprü altından geçerken büyük bir kazaya karıştı; yaklaşık 50 kişinin yere düştüğü, yaralanıp sakatladığı ve 4 sporcunun yarışı bırakmak zorunda kaldığı kazada hem organizasyonun hem de yere yönetimlerin ihmalkarlığı had saftadaydı: ışıklandırmanın olmaması, yolun ıslaklığı, belirgin bir yönlendirmenin olmaması ve yolu ayıran dubalar kazaya davetiye çıkarttı.

Yaşanan kaza sonrası ilk görüntüler

 

Etabın nötralize olmasıyla birlikte kaçanların yeniden pelotona katıldığı yarışta Hz. Yuşa tırmanışı eteklerinde tekrardan tırmanış primleri için yapılan ataklarla bir kaçış grubu oluştu.

Peloton Yoros Kalesi tırmanışı sonrasında Akbaba Köyüne doğru inerken

 

Andre Greipel’e etabı kazandırmak için tarihi yarımada içinde atılan 4 turda tempoyu oldukça arttıran Lotto Soudal 3 dakikalık farkı her turda azaltmasına karşın hesaplayamadıkları şey 36 yaşındaki Polonyalı Przemyslaw Niemiec’in kaçış grubuna atak yapıp kendi temposuyla zafere pedallamasıydı!

TUR2016_stage1_Lotto_Soudal_lead_the_peloton

Lotto-Soudal takımının son 20 km/’de arttırdığı tempo ne yazık ki Przemysław Niemiec’in solo kaçışını yakalamaya yetmedi.

Son 1500 metrede Caja Rural – Seguros RGA takımından José Gonçalves ile birlikte birkaç isim atak yapıp Przemyslaw Niemiec’e yetişmeye çalışsa da başarılı olamadılar. Przemyslaw Niemiec’den 16 saniye sonra bitiş çizgisine gelen ana grup içinde yaşanan sprint mücadelesinde Konya Torku Şeker Sporlu Ahmet Örken yarışı 16. sırada tamamladı.

Daha fazlası için

2 comments

  • Geçen Eylül ayında o yollarda sürdük Salcano Kapadokya bisiklet festivali kapsamında. İnişler çıkışlar inanılmaz keyifliydi. Herkese şiddetle tavsiye ederim!

    • Mahsus Mahal

      Geçen seneki Salcano Bisiklet Festivali buluşmasında o yollar eh işte durumundayız, soğuk asfalt birçok kişiyi bezdirmiști. Şimdi ise TUR için yeni asfalt döktüler, tertemiz oldu.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.