Le Tour de France 2021 18. Etap: Pau → Luz-Ardiden, 130km

Dünkü etapta neler oldu?

Pogacar!

Kimseye göz açtırmadan yanya ve yıka yıka Col du Portet zirvesinden, bulutların içinden bitiş çizgisine uzandı! Sönmeyen ama enerji üretemeyen ateş Vingegaard ve de saman alevli catapat Carapaz ise peşincen ikinci ve ücücü bitirdiler etabı.

Fransız ulusal bayramı Bastille Gününde Fransız pedaların kaçışı zaferle taçlandırma çabaları tüm etap boyunca devam etse de istediklerini elde edemediler. Gerek INEOS Granadiers gerekse bugün daha baskın bir şekilde tempo yapıp kontrolü sağlayan UAE – Team Emirates yuttu kaçakların tamamını…

Etabın öne çıkan anları

Davide Formolo, Marc Hirschi ve en son Rafal Majka dizginleri ele alıp kimseye gözaçtırmadan son tırmanışa dek liderleri Maillot Jaune Tadej Pogacarın taşıyıp roketlediler: Tadej Pogacar, Rafal Majka (UAE – Team Emirates), Sepp Kuss, Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), Richard Carapaz, Jonathan Castroviejo (INEOS Grenadiers), Michael Woods (ısrael start-up nation), Wilco Kelderman (bora-hansgrohe), David Gaudu (Groupama-FDJ), Sergio higuita, Rigoberto Urán (EF Education-Nippo), Ben o’connor (ag2r-Citröen), Alexey Lutsenko (Astana), Dylan Teuns, Pello Bilbao (Bahrain Victorious)… Genel Klasmanın ilk 10 hep birlikte pedallar, birbirini gözlerken geriye kalan son kaçak Anthony Perez (Cofidis) görünür görünmez Pogacar atağını yaptı ve peşine takılan sadece dört isim oldu: Uran, Carapaz, O’connor ve Vingegaard… Bir süre birlikte pedallasalar da Pogacar kafaya silkelemeyi koyduğu için her yüklendikçe pedala önce Uran, sonra O’Connor geriye düştü ve üçü son 2km’ye dek birlikte girdi.Üçlü içinden Carapaz atak yapıp Vingegaardı silkelese de Pogacar kendisinin yakalayıp tempoyu düşürdü ve Vingegaardın yeniden oyuna dahil olmasını sağladı.

Dün özellikle belirtmiştik etabın son 400 metresinin önemli olduğunu; zira buraya dek birlikte gelen sarı mayo ve takipçileri birbirilerine minik de olsa fark atmak için atak yapacaktır diye, öyle de oldu. Son 130mt kala Carapaz arkasına bakıp Vingegaardı gözlerken Pogacar atağını yapıp zafere uzanırken peşinden 3 saniye sonra Vingegaard ikinci olarak bitiş çizgisinden geçti.

Uran, 1:49 saniye geriden gelip bitirdiği için etabı şerefli ikinciliği de Vingegaarda bıraktı.

 

Gelelim bugünkü etaba

Peşpeşe çıkalacak iki HC tırmanış sonrası Parise uzanan yollar bizimdir…

 

Maillot Jaune sırtında dağlara, pelotona, rakiplere, düzlük ve ovalara meydan okuyan Sloven Tadej Pogacar şampi… diyebilmemiz için önümüzde zorlu iki etap var: Pirenelerden çıkabilmiş değiliz henüz! Yıllar yılı Le Tour ikinci haftası dinlenme gününü pelotonu ağırlayan Pau kenti bu sefer Luz Ardiden zirvesinde sona erecek 18. etaba ev sahipliği yapacak. 130km uzunluğuyla görece kısa sayılabilecek 18. etap Pireneler sıradağlarının iki keskin zirvesini barındırıyor içinde: Etabın ilk 77km’si görece kolay geçilecektir. Sonrası kalan sağlar bizimdir!

 

Etabın asıl açılışı 77. km sonrası… 2108 mt rakıma konuşlu, sisler bulvarı zirvesinden 94. km’de geçeceğimiz 17km uzunluk ve %8 civarına yaklaşan eğimiyle Col du Tourmalet havai fişeklerin patlatılması için erken bir yer… Fazla fark yemeden, geride kalmadan favoriler birlikte çıkacaktır Tourmalet zirvesini ve peşinden iniş… En az çıkışı kadar inişi de maharet ve teknik beceri istiyor Tourmalet: Luz Saint-Saveur düzlüklerinde daha nefes dahi almaya fırsat kalmadan inildiği gibi çıkılmaya başlanacak Luz Ardiden zirvesine…

Sonsuzluk ve Ötesi diyebileceğimiz bir tırmanış Luz Ardiden… Zaten Pirenelerdeyiz, ulu olmayan bir zirve yok gibi… 1720 mt rakıma konuşlu Luz Ardiden zirvesine uzanan son kilometrelerde dün gördüğümüz üçlü mücadeleye bir de zaman kaybeden Rigoberto Uranın şerefli ikincilik basamağı için tutunması, Jonas Vingegaardın savunması, unutmadan çatapat Carapazın sönük atakları da eklenince dişli bir yarış çıkacak ortaya. Tabii ki Pogacarın Maillot Jaune savunması için karşı ve de sürpriz atakları da cabası!

One comment

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.