#TdF2023tr 5. Etap: Pau > Laruns, 162,7 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Paul Armagnac pistinde sona eren etabın sonunda zaferin adı yine, yeniden Jasper Philipsen!

Tour de France 2023, 4. Etap sonunda Caleb Ewan, teker farkıyla kaybediyor Jasper Philipsene karşı.

 

La Flamme Rouge

 

182km uzunluğundaki etap beklendiği gibi pelotonun kendi kendisi sele üzerinde transfer ettiği, olaysız bir gün olacakken bitiş çizgisine ev sahipliği yapan Paul Armagnac Pistine girildi ortalık karıştı. Piste yollar geniş ve kaliteli olunca tempoda yükseldi ve pozisyon alma, yer kapma mücadelesi derken bitiş çizgisine dek üç kaza yaşandı.

 

Son 7 km!

 

Genel klasman favorileri kazalardan fiziken etkilenmezken sadece yeşil mayo sırt değiştirdi: Jasper Philipsen, hem ara sprint kapısında hem de etap zaferiyle kazandığı puanlarla yeşil mayoyu sırtına geçirdi.

Etabın öne çıkan anları

 

Sıralı tam liste

Pelotonun dağlara, Pirenelere doğru transfer edildiği etap kimseyi şaşırtmadı diyebiliriz.

 

Bugünkü etapa gelirsek

Pirenelerin eteklerinden, Pau kentinden merhaba!

Tour de France tarihinde gerek dinlenme günü, gerek etap başlangıcı ya da bitişine ev sahipliği yapan Pau kentinden başlayan etap dağları aşa aşa derelerin ırmakların tam da ortasında kurulu Laruns komününde sona erecek.

162,7 km uzunluğundaki etap biraz tanıdık gelebilir: 2020 yılında karşımıza 9. Etap olarak çıkmış, günün kaçağı Marc Hirschinin genel klasman favorileri Pogacar, Roglic, Landa ve Bernal tarafından yakalanması, akabinde bu beşlinin sprint mücadelesinde zafer Tadej Pogacarın olmuştu.

Tour de France 2023 5. Etap Profili: daha ilk hafta bitmeden ilk HC sınıfı tırmanış var karşımızda.

Etap 2020 yılı ile neredeyse aynı, bir tırmanış dışında.

162 km uzunluğundaki etabı ikiye bölersek, ilk 70 km’lik kısım dağlara sürün mottosuyla pedallanacak. Pau kentinden günün ilk tırmanışı Col due Soudet (kendisi bu senenin ilk HC tırmanışı olur 15,2 km uzunluk ve aradaki platoları düzlükleri saymazsan %7,2 eğimi ile) zirvesine dek düz sayılabilir; sonra işler karışıyor.

Tour de France 5. Etap: Günün ilk tırmanışı col de Soudet dinlenip dinleip hamur dövmek gibi bir profile sahip: Kolay başlayıp solaşıyor, düzlükte dinlendirip peşinden acımasızlaşıp sonuna dek devam ediyor: 150 metre rakımdan dağın öte tarafına yol veren geçidin uzunluğu 15,2 km, eğimi de ortalama %7,2.

 

Col de Soudet sonrası ovaya doğru serbest düşüş; peşinden aşılacak %7 eğimle 4,2 km uzunluğundaki Col d’Ichere geçidi dağların kralı mayosu isteklileri için hızlıca çıkılacaktır; favoriler de kendi halinde.

 

Tour de France 5. Etabın son tırmanışı Col de Marie Blanque zirvesinde zaman primi olmasa eminiz ki, pelotonun çoğu ne çıkacağım ya dolanırım eteklerinden de varırım Laruns komününe diyecektir. Böyle bir şey olabilir mi? Geçidin zirvesine uzanan yolun yarısı kolay, kalanı bacakları alev alev yakacak sertlikte: %10, %12, %14 ve %10!

İkinci kısım ise Laruns komününe dek çık, in, düzde kop, tepeleri aş, zirvedeki saniyeleri kimseye bırakma ve bitiş çizgisinde pozisyonunu koru, gerekirse zafere pedalla şekilde bir profilde.

 

Favoriler için önemli olan iki nokta var asılda etapta: Günün son tırmanışı zirvesinden 1035 metre rakımdan geçilecek Col de Marie Blanque geçidindeki 8, 5 ve 2 saniye zaman primleri ve aynı şekilde bitiş çizgisindeki 10, 6 ve 4 saniye bonuslar.

Fotoğraf: A.S.O. / Pauline Bellet

Favoriler bugün ne yapacak muamma, arın ki etap çok daha çetin Col d’Aspin ve Col du Tourmalet gerçeği ortadayken bugün bitiş çizgisindeki bonus saniyelerden vazgeçilip Col du Marie Blanque zirvesindeki bonuslar için savaşılacaktır. Daha ilk haftada bu denli zorlu etaplarla Maillot Jaune mücadelesi bizler için koltukta seyir zevki, peloton için sele üzerinde kabir azabı adeta!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.