La Vuelta a Espana 2023, 7. Etap: Utiel > Oliva, 200,8 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Sepp Kuss! Observatorio Astrofísico de Javalambre zirvesinde sonuna dek hak edilmiş bir etap zaferi! Jumbo-Visma takımının büyük tur kazandırma garantili demirden dağ keçisi Sepp Kuss, sonunda 2021 yılından sonra ilk büyük tur etap zaferine pedalladı!

 

La Vuelta a Espana 2023, 6. etabı kazanan Jumbo-Visma takımının 28 yaşındaki Amerikalı pedalı Sepp Kuss… geç kalınmış ama bir o kadar da hak edilmiş bir zaferle hepimizi sevindirdi. Sepp Kuss kazanınca biz de kazanmış hissettik!

 

El Ultimo Kilometro

 

2023 sezonunda Giro d’Italia şampiyonu Primoz Roglic, yine 2023 Tour de France şampiyonu Jonas Vingegaard için çalışan, dağlarda kendisini siper eden Sepp Kuss bu kez Volominatinin pedalını kırdı ve kariyerinin ikinci LA Vuelta etap zaferine Javalambre Astrofizik Gözlemevi zirvesinde yıldızları tuta tuta uzandı.

 

 

İlk 50 km boyunca her türlü kaçışın dizginlendiği ama sonunda pes edilince devasa bir kaçış grubunun oluşmasıyla kaçışa doyduk diyebiliriz! 39 kişilik kaçış grubuna Maglia Rojayı taşıyan Remco Evenepoelin takımı Soudal-QuickStep sadece 2 kişi yollarken, Jumbo-Visma ve Grupama-FDJ üçer kişi yollayarak planlarını belli ediyordu: Zira, Soudal-QuickStep takımının yolladığı ikili ne Jumbo-Vismanın tempo yükseltmelerine ne de Grupama-FDJ takımının Maglia Roja hesaplarına karşı gelebildi! Kaçışı geri getiremediği gibi peloton içindeki atakları dahi nötralize edeyince Soudal-QuickStep topu adeta taca attı, son tırmanışta Remco yapayalnız kaldı diğer herkes Astrofizik Gözlemevine doğru uçuşa geçerken!

 

Jumbo-Visma takım olarak silkeledi, toparladı, atak yaptı koparttı! Fotoğrafta Attila Valter, kaçış grubunda tempoyu yükseltip görevi diğer iki takım arkadaşına bıraktıktan sonra geriye düştü, ama öyle havası kaçan balon gibi değil, kontrollü bir serbestlikle liderlerinin yörüngesine girdi ve kalan enerjisiyle istayon görevini yapıp grupettoya katıldı!

 

Akıllıca bir taktikle yarışan Jumbo-Visma, kaçıştaki sıkı tırmanışçıları ve etap zaferi için olağan şüphelileri silkelemek için Jan Tratnik ile tempo yaptı, peşinden görevi Grupama-FDJ devraltı ve iki takım son adamlarına dek bu şekilde çalşıtılar. Attila Valter de tempo görevini bitirdikten sonra ikili henüz görevden afflarını dilemekten uzak pelotona döndüler ve geriye düşen diğer takım arkadaşları, Kalderman, Gesink ve Van Baarle üçlüsünün yerini alıp liderleri Roglic ve Vingegaarda destek oldular. Grupama-FDJ takımından düşenler grupettoya katılırken takımın A Planı Lenny martinez de doğru zaman ve yeri beklerken 20 kişiye dek düşen kaçış grubuna ilk karşı atağı 3,3 km kala bitişe Einer Rubio yaptı!

 

 

Einer Rubio henüz 300 metre uzaklaşmıştı ki, Sepp Kuss tam yeri tam zamanı dedi ve daha da uzaklaşmadan Movistarlı Rubio, yarış temposunu da tutturmasına izin vermeden karşı atak yaptı ve yakaladığı gibi pedalladı, geçti gitti!

 

Sepp Kuss efsanesi için etap zaferlerine gerek yok: Bisiklet spor ve kültürünün tarihi kendisine en az iki fasikül ayırdı bile: Büyük turları kazanmak için her şeyden önce Sepp Kuss sizinle olmalı.

Sepp Kuss için bitiş çizgisinie 3 km kala yol zaferle aydınlanırken, 2 km geride, bitiş çizgisine son 5 km kala Primoz Roglic bir avuç kalan ve artık tutunamayan pelotona karşı atağını yapıyordu! Kimse takip edemediği gibi, kontrolü çoktan kaybetmiş Soudal-QuickStep takımı dağıldı, La Roja Remco Evenepoel yalnız kaldı. Bu zayıflığı gören Movistar lideri Enric Mas atak yapıp Roglici takip etse de son TdF şampiyonu Jonas Vingegaard kendisine kancayı taktığı gibi anda yanında bitti! Az ötede buluşan üçlüden takımdaş Roglic ve Vingegaard tempoyu her metrede yükseltip Enric Ması silkelerken, gerilerde, çok gerilerde Remco Evenepoelden de zaman çalıyorlardı.

Mas silkelenirken Remco Evenepoel de temposunu bulup toparlandı ve zaman kaybını göze alınabilecek bir seviyeye çekti. Bu esnada Sepp Kuss da gelen takım emrine, etapa pedalla, La Rojayı pas geçelim harfiyen uydu ve geç kalınmış etap zaferini zirveye toplanan hayran kalabalığıyla paylaşa paylaşa kutladı! Peşinden sadece 26 saniye sonra Romain Bardet ile birlikte gelen Lenny Martinez, son 100 metrede sprint atıp hem bonus 6 saniyeyi hem de Sepp Kuss ile zaman farkını azaltarak bitiş çizgisinden belki ikinci geçti, yakalayamadı ama Maglia Rojayı sırtına geçirdi.

 

 

Javalambre Astrofizik Gözlemevi zirvesinde iki şampiyon, Primoz Roglic, tek eksiği Tdf ve Jonas Vingegaard, çok eksiği Giro ve La Vuelta ve de bazı klasikler, peş peşe bitiş çizgisinden silkelemenin haklı gururuyla geçtiler.

Primoz Roglic ve Jonas Vingegaard ikilisi de açılış etabında bedavaya kaybettikleri zamanı bugün telafi etseler de Remco Evenepoel bir anda silkelenmekten silkinip kendine gelince ciddi bir fark yaratamadılar ama krala bir çizik atıp kanını akıttılar.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Etabın kazananları belli: Maglia Rojayı sırtına geçiren Lenny Martinez ve açılış etabından bugüne yüzleri gülen Fransız takımlarından ikincisi Grupama-FDJ, komple Jumbo-Visma takımı ve özel de süper simendifer domestik Sepp Kuss; yeninden zirvelerde dolanmaya başlayan Romain Bardet ki, etap sonu ropörtajda kaçışa girdiğime sevinemedim, çünkü kalabaklık bir yana gerçekten çok güçlü isimler vardı. Sepp Kussu da görüce etabı onun kazanacağını anladım. Etap bir 10 kat daha zor olsaydı, yine Sepp Kuss kazanırdı demesi takdir edilesiydi! 

 

Düşlerinde özgür dünya, o henüz 20 yaşında! Lenny Martinez katıldığı ilk büyük turda genel klasman liderlik mayosunu sırtına geçirmeyi başardı! Bu noktaya ki, henüz Pro pelotonda ilk senesi, katıldığı haftalık turlarda beyaz mayo mücadelesinde ilk 10 içinde yer bula bulan gelen Lenny Martinezin önünde güzel bir kariyer yolu açıldı. Şimdi önünde 8 ve 9. Etaplar var!

 

Kaybedenleri ise saymakla bitmez: Başta geçirdiği kaza sonrası yarışı bırakan Jai Vine ve komple takım olarak hem UAE Team Emirates ve INEOS Grenadiers… Joao Almeida ve Juan Ayuso ikilisi yorgun göründükleri gibi Roglic ve Vingegaardın temposuna bir Remco kadar pedal uyduramadılar.

Geraint Thomas be takım arkadaşı Thymen Arensman da favorilerden 2 dakika sonra geldiler ve şaşırtıcı ama gerçek: İlk 20 içinde bir tane bile INEOS Grenadiersli yok!

Bora – hansgrohe de takım olarak genel klasman umutların kaybedenlerle doldu: Kaçışa iki kişiyle girmelerine kaşrın faydalı olamadılar: Alexandr Vlasov tempoya cevap veremeyince bayağı zaman kaybedince takım yarından itibaren bir diğer beyaz mao favorisi Cian Uijtdebroeksden ümitli.

Ve cezayı komple bugün Soudal-QuickStep takımına yazıyoruz: Takım hâlâ genel klasman liderini ne taşıyacak ne koruyacak ne de karşıa takalra cevap verecek bilinçte; Remco ne yapacaksa tek başına yapacak, dağları da dize getirecek, tempoya da tutunacak ve karşı atakları savuşturup vecap verecek. Bugün hem Altın hem de beyaz mayoyu kaybetti.

Movistar ise elinden geldiğince tutundu, haklarını yemeyelim, kendilerinden ki, bir ara en elle tutulur başarıları TdF takımlar klasmanı birincisi olmaktan bugün kendi topraklarında genel klasman iddialıları; tabii Enric Mas taklacı güvercin donuna girip başına iş almazsa.

Son olarak yaşasın yeni La Roja Lenny Martinez, en azından şimdilik!

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etabı incelersek

Bugün sele üzeri aktif dinlenme günü: Hem dün yıldızlara uzanan Javalambre zirvesi sonrası hem de yarın ve pazar günü can çıkartacak etaplar öncesi… İsmi kısa, kendisi uzun bir etap var karşımızda!

Peloton üzüm bağlarının arasından, şarapevlerinin kapısından engin kumsallara serper sere serileceği bir etap uzanıyor: Valensiya kıyılarına paralel uzanan dağların arasında kalan üzümleriyle meşhur Utiel kentinden başlayan 7. etap 200,8 km sonunda sonsuz kumsallara, Olivia kıyılarında sona erecek.

 

La Vuelta a Espana 2023, 7. Etap Profili: Etabın ilk yarısı dağlardan yuvarlanmaca, ikinci yarısı hızı koruyup sağ salim bitiş çizgisine gelmece.

 

Dağlardan denize yol alan etabın profili haliyle kolay, zorluğu ise uzunluğu: 200,8 km ile pelotonun karşısında uzuuuuuun bir sele üzeri aktif dinlenme günü var: Taze Maglia Roja Lenny Martinez ve takımı bugün pelotonu bedavaya çekecek, tempo verecek, ta ki, son 3 km de süreler belirlenene dek. Gerçi iş bu noktaya gelmeden sprint trenlerini sağ salim El Ultimo Kilometro içine getirmeye çalışacak takımlarca kontrol ele alınıp Grupama-FDJ üzerindeki yük alınacak gibi. Genel Klasman favorileri pistte dans edenleri izlerken, sahne sprinter pedalların!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.