La Vuelta a Espana 2023, 9. Etap: Cartagena > Collado de la Cruz de Caravaca, 184,5 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Xorret de Cati zirvesinde sona eren 165 km uzunluğundaki 8. Etabın sonunda kazanan… Tek bir isim yazmaya elvermiyor gönül! Primoz Roglic bitiş çizgisinden ilk geçse de takım olarak Jumbo-Visma kazandı! Hem de nasıl!

Jumbo-Visma takımının 33 yaşındaki Slovenyalı pedalı Roglic kariyerinin 15. Grand Tour, 11. La Vuelta etap zaferine ulaştı! Tek eksiği Le Tour!

La Vuelta a Espana 2023, 8. Etabın fatihi Primoz Roglic!

El Ultimo Kilometro

 

Taktik dolu bir etap izledik diyebiliriz. 6. Etapta gördüğümüze benzer devasa bir kaçış grubu oluşsa da hakimiyetleri 128 km sürdü sadece! Gün boyu sürekli aradaki mesafeyi sabit tutan peloton, dahası Robert Gesink temposuyla kaçışı panikletti! Gesink tükenince Kalderman, o tükeninde van Baarle, Tratnik derken Jumbo-Visma son tırmanışa dek Sepp Kuss dışında tüm kurşunlarını etap zaferi ve Maglia Rojanın ele geçirilmesi için sıktı!

 

 

O ana dek tek bir organizma gibi pedallayan kaçış, yakalanacağını anladığı an amip misali bölündü! Kendi içinde ataklarla bölünmesiyle birlikte son tırmanış Xorret de Cati eteklerinde herkes yakalandı, Maglia Roja Lenny Martinez geriye düştü ve havayi fişekler patladı!

 

Xorret de Cati tırmanışının tam ortasında Maglia Roja Lenny Martinez, benden bu kadar dedi ve topu taca attı.

 

Soudal – QuickStep takımının cılız bir cabayla öne gelip tempo yapması elit pelotona hakim Jumbo-Vsma tarafından savuşturulunca Sepp Kuss yalancı bir atakla öne çıktı ve anında neredeyse 5 saniyelik bir fark oluşturdu. Amaç, Soudal QuickStep takımının lideri son şampiyon Remco Evenepoelü yemlemek olsa da Remco bu yemi yutmadı ve benim de söyleuyeceklerim var, aptron benim dercesine öne çıkıp Sepp Kuss atağını takip etti, yakaladı ve üç Jumbo-Visma (Roglic, Vingegaar, Kuss) üç UAE Team Emirates (Ayuso, Almeida, Soler) ve bir de Movistarlı Enric Mas dahil yedi pedalı çekmeye başladı!

 

Siz tek, ben hepiniz diyen Remco Evenepoel, bir silkelenemneyen olarak başarılı olsa da herkesi çekip bitiş çizgisine getirmesi kendisine kaybettirdi.

Zirvede saatlerce pelotonu bekleyen çılgın kalabalığı yarar yara Xorret de Cati zirvesini brlikte geçen Remco liderliğindeki 7’li inişte de kopmadı ve bitiş çizgisine dek birlikte geldiler. Son 1 km takı geride kalırken kimseyi silkeleyemeyeceğini anlayan Primoz Roglic, baktı ki 200 metre kala Remco Evenepoel hızlanıyor, karşı atak yapıp etabı kazandı, bonus 10 saniyeyi de kaptı!

 

Etabın öne çıkan anları

 

Roglic sevinirken çılgınlar gibi, Remco da şaşkınlık içindeydi! Nedeni sonra anlaşıldı ki, Xorret de Cati tırmanışının zorluğu Remconun mesafeleri takip etmesini engellemiş: Roglic sevinirken Remco geçtikleri yerin son 1 km olduğu sanmış ki, şaşkınlığı ve etap sonrası üzüntüsü de bu yüzdendi.

 

 

Roglic etabı kazanırken 6. etabı kazanan, büyük tur kazandırma garantisi Sepp Kuss da Maglia Rojayı sırtına geçirdi. Bireysel ve takım bazında müthş bir zafer! Jumbo-Visma yenilmez olduğu kadar yarışa renk de katıyor!

 

Ve sonunda Maglia Roja Sepp kuss sırtında!

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etabı inceleyelim

İber yarımadasının güneydoğu ucundan, Kartacadan başlayacak 9. etapta peloton sırtını denize verip hesap dağlarladır diyerek pedallayacak. 184,5 km uzunluğundaki etap dinlenme gününden önce pelotonu biraz yoracak gibi, zira bitiş çizgisi Collado de la Cruz de Caravaca dağ geçidine çekilmiş.

La Vuelta a Espana 2023, 9. Etap Profili: Yakacak ne kadar odun varsa bugün yakılacak, çünkü yarın, dinlenme günü.

 

İlk 50 km için düz diyebileceğimiz etabın bu kısmında güçlü bir kaçış oluşursa peloton kovalamaktan vazgeçip etabı bırakabilir; aklın yolu bir: Devrisi, dinlenme günü. 150. km’den sonra 300 mt rakımdan pedal pedal neredeyse 1100 mt rakıma dek tırmanılacak. 6, 4 ve 2 saniye zaman bonuslarının yer aldığı ara sprint kapısı günün son tırmanışının hemen eteğinde ipe dizilmiş.

 

Alto Caravaca de la Cruz tepesi, aynı isimdeki kenti kuş bakışı gören bir noktada; ötesi ise Murcia bölgesi ve deniz… 600 mt rakımdan 1081 metreye dek yükselen tırmanışın uzunluğu 8,2 km ve ortalama eğimi de %6 civarında yazılsa da 5. km’sinde %10 ve son 1200 metresinde ise %9 civarında. Eğimi yumuşatan ise sondan bir önceki yalancı düzlük… Zirvede 10, 8 ve 6 saniyelik bonus zamanlar genel klasman favorileri için son derece önemli, dinlenme günü sonraıs zamana karşı etabında kayıplar önden, bugünkü bonuslarla telafi edilecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.