#TDF2015 11. Etap: Pau → Cauterets, 188 km

Pirenelerdeki ikinci Turun 11.  etabına geçmeden önce kısa bir özet geçelim:

  • Sarı mayo / maillot jaune Chris Froome‘un sırtında ve kimse de alabilecek gibi değil,
  • Çünkü Team SKY’ın hem kaptanı hem yol kaptanı hem de domestiği etabı ilk on içinde bitirirken
  • Chris Froome tüm genel klasman favorilerine yaklaşık 3 dakika fark attı ve burası benim mekanım dedi adeta!
  • Başka bir özete gerek yok, şaşkınlığımız hâlâ üzerimizde.

Temennimiz iki ay önce #Giro2015 de nal toplayan Richie Porte’un dünkü performansının yeni takımına beni ne iyi yaptınız da aldınız demesi olsun, yoksa sorarlar adama ne yaptın, ne kullandın?

Aynı soru ve şüphe ne yazık ki Chris Froome için de geçerli, zira bisiklet sporu hiçbir zaman temiz olmadı: Kullanmayan yok, yakalanan var!

Chris Froome’un inanilmaz atağını şaşkınlıkla izleyen ve taze taze yazan Sarper Günsal Abimizin yazısı da okunmalı: Vicdansız Froomie

Bir diğer 10. etap özeti de Cyclist Türkiye Dergisinden: Nguvu kama simba

O atak nasıl bir şey öğrenmek isteyen ve hâlâ izlemeyen varsa aramızda şöyle alalım…

A supporter waves a French flag during the traditional Bastille Day, as the pack of riders climb during the 167-km (103.7 miles) 10th stage of the 102nd Tour de France cycling race from Tarbes to La Pierre-Saint -Martin, France, July 14, 2015. REUTERS/Eric Gaillard - RTX1KACY

Fransızların Ulusal Bayramı Bastille Day… tarbes’ten La Pierre-Saint Martin zirvesine uzanan 167 km uzunluğundaki etabın virve bitişine doğru peloton ilk dağlık etaba akın eden seyirciler ve bayraklar eşliğinde pedallıyor, Fotoğraf: REUTERS/Eric Gaillard – RTX1KACY

Etap hakkında

Artık genel klasman favorileri zaman farkı yemeden ikincilik veya üçüncülük için mücadele edecekler. Chris Froome’un bir şey yapmasına gerek yok, ayrıca bir çaba sarf etmesine hiç gerek yok, nasıl olsa çıkılıyor diyerek pedallayacaktır.

tdf2015_stage11_profile

Pau → Cauterets arasında pedallanacak 188 km uzunluğundaki dağlık 11. etap yine bir zirve bitişiyle sona erecek, etap 6 adet sınıflandırılmış tırmanış içeriyor.

Etabın ilk 75 km’si Pirenelere yakışık bir yoğunlukta: ilk üç tırmanışın uzunlukları kısa ama ortalama eğimleri %6 ve üzerinde. Kaçanları göz hizasında bulunduracaktır peloton ve kürsü heveslileri. CAT1 tırmanışında ise kopmalar başlar.

  • 48. km’de CAT3 sınıfından Côte de Loucrup tırmanışıyla güne merhaba diyen peloton tırmanışı bitirir bitirmez sprint kapısına varacak.
  • Pauzac geçilirken Yeşil Mayo için puan savaşlarını izleyeceğiz,
  • Daha sprint kapısı henüz geçilmişken peloton bu sefer 61. km’de yer alan 1.4 km uzunluğunda %6 ortalama eğime sahip Côte de Bagnères-de-Bigorre tırmanışına başlayacak.
  • Tırmanış bitip inilin inilmez bu sefer de 74. km’de 2.7 km uzunluğunda ortalama eğimi yine %6 olan Côte de Mauvezin geçilip esas tırmanışlara merhaba diyeceğiz.

  • 105. km’den sonra peloton 705 metreden 1490 metre rakıma, CAT1 sınıfından Col d’Aspin zirvesine tırmanacak ki, 12 km uzunluğundaki zirvenin ortalama eğimi %6,5. Zirveye dek kaçanlara izin verilecek gibi, zira bir de Tourmalet tırmanışı var.

  • Col d’Aspin’den sonra 864 metreye dek inişe geçilerek 2115 metre rakıma, HC sınıfındaki Col du Tourmalet zirvesine tırmanılacak ki, inişi sağlam olan Nibali, Contador gibi kürsünün diğer basamakları için hevesli favoriler 17 km uzunluğundaki zirveyi zaman farkını azaltabilmek adına önde çıkmalılar ki, başka çareleri de yok. Eğimin ortalama %7,3 olduğu tırmanış çok canlar yakacak. Favorilerin atağının inişte olmasını diliyoruz, hem fark yaratmak hem de dinlenmek için.
  • Unutmadan belirtelim Tourmalet’e çıkarken arada 1731 metre rakımda La Mongie ara zirvesi var ki, eğim burada yine bıktırıcı derecede sert!
  • 2115 metrelik Tourmalet zirvesinden 31 km boyunca oldukça sert bir iniş var ki, tekrar etmekte fayda var Nibali ve Contador gibi inişi sağlam pedallardan 101: Dağlardan Nasıl İnilir? dersi alabiliriz, tıpkı bir gün önce Chris Froome’dan 101: Nasıl Fark Atarak Tırmanılır? dersi aldığımız gibi.
  • 178. km’den etap sonuna dek ortalama %5 eğime sahip CAT3 sınıfındaki Côte de Cauterets’de etap biterken sarı mayo / maillot jaune da sahibini kesinkes bulacaktır.

Daha fazlasını okumak için:

 

Etap sonrası

TDF2015_stage11_winner_rafal_majka_downhill

188 km uzunluğundaki Côte de Cauterets zirvesinde biten 11. etabı Tinkoff-Saxo takımının Polonyalı tırmanışçısı Rafal Majka kazandı. Bu kendisinin Tour’daki üçüncü etap zaferi.

Sprint kapısından sonra kaçış grubunda liderliği ele alan Rafal Majka Tourmalet zirvesini tek başına geçip inişe başladığında sarı mayo gurubu ile arasındaka fark 5 dakikadan fazla idi; iyi bir iniş çıkartan Majka etap sonuna dek yakalanmayarak zafere ulaşırken günün en savaşçı ödülünü de alan Dan Martin zafere aç bir şekilde Majka’nın peşinden pedallasa da yetişemedi, ikinci oldu.

Dün pelotonu fena yoran Movistar bugün tempo yapmaktan çekinirken Team SKY ve Chris Froome da sakin bir etap pedalladı, yarınki iki CAT1 ve bir HC sınıfındaki tırmanışlara sakladılar hem kendilerini hem de pelotonu.

Majka bu zaferle Polka Dot mayo sıralamasında üçüncü sıraya yerleşmesine karşın mayo hâlâ Chris Froome’da, anca o sarı mayoyu giyindiği için ikinci saradaki Richie Porte yarın dağların kralı mayosuyla etaba başlayacak.

Col du Tourmalet’in çıkışı da inişi de heyecan verici olmasına karşın genel klasman favorileri ve kaçanların peşinde yer alan sprinter pedallardan arınmış rafine grup pek heyecanlı değildi; sürekli yarın için dinlenmede kalan bacakları izlemekten sıkılan bizlere heyecan Majka’nın kaçışı Dan Martin’in de kovalayışıyla geldi.

Peloton veya kalanlar diyelim izin verdiği içindir ki Majka bugün kazandı ve anlamlı bir şekilde zaferini dinlenme gününde testis kanseri olduğunu açıklayan ve ameliyata giren takımın yol kaptanı iki kere Giro d’Italia şampiyonu İtalyan İvan Basso’ya armağan etti.

Etabın an be an anlatımını Ekşi Sözlük yazarı zeddicus zu l zorander’den dinliyoruz

11. etap, yani 188 km’lik paucauterets etabını tinkoff-saxo‘dan rafal majka kazandı. tourmalet tırmanışında, etabın bitimine 48.3 km kala solo bir kaçış gerçekleştirdi ve oradan gidip etabı aldı. kariyerinin 3. tour de france etabını aldı, geçen senenin kırmızı benekli mayo sahibi. takım lideri contador’a niye yardım için beklemedi denilecek mi göreceğiz? gerçi takım sahip oleg, kutlama mesajlarını twitter’dan atmış bile.

https://twitter.com/…tour/status/621336129271427072

183 bisikletçi tourmalet gününe start aldı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8o_jtweaaegsk.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8qlclusaaahbo.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8toxwwiaalhpa.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8uscrwwaaxc1b.jpg:large

joaquim rodriguez, daha etap başlamadan neutral zone’da düşmüş ama durumu kötü gözükmüyormuş. devam ediyor.

4. km’de, lieuwe westra (astana), michal kwiatkowski (etixx), bob jungels (trek) ve edvald boasson hagen (mtn), pelotondan kaçtılar.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8szmhxaaajw2t.jpg:large

25. km’de fark 45 sn.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj8vchnwcaa9ivr.jpg:large

3. kategoriden côte de loucrup (530 m yükseklik, 2 km uzunluk, %7 ortalama eğim) tırmanışına başlandı.

47. km’de peloton öndekileri yakaladı.

48. km’de, günün ilk tırmanış kapısından ilk sırada geçen isim thomas voeckler (europcar) oldu ve 2 puanı aldı. onu takip eden dan martin (cannondale-garmin) ise 1 puanı aldı.

peloton 2 gruba ayrıldı. ilk grupta 60 kadar bisikletçi var. 30 sn kadar farkla rui costalı, greipel’li grubun önünde.

2 grup bir süre sonra birleşti.

dominic nerz’in (bora), abandone olduğu haberi geldi.

56.5 km geçilirken geçilen, pouzac ara sprint kapısından ilk sırada geçen matteo trentin, 20 puan alırken, peter sagan, 17, john degenkolb, 15, zdenek stybar, 13, sylvain chavanel, 11, bartosz huzarski, 10, daniele bennati, 9, greg van avermaet, 8, yeşil mayo andré greipel, 7, andriy grivko, 6, laurens ten dam, 5, stephen cummings, 4, paul voss, 3 , peter kennaugh, 2 ve nicolas roche, 1 puan aldı. böylece dün yeşil mayosunu greipel’e (232 puan) kaybeden peter sagan (239 puan), gün sonunda yeniden yeşil mayosuna kavuşacak.

127 km kala geçilen, 4. kategoriden côte de bagnères-de-bigorre (644 m yükseklik, 1.4 km uzunluk, %6.1 ortalama eğim) tırmanışını ilk sırada geçen steve morabito (fdj), 1 puanı aldı.

inişle birlikte, romain bardet ve thibaut pinot’nun içinde olduğu 15 kişilik bir kaçış grubu oluştu. peloton çok yakın.

70. km’de tüm bisikletçiler bir arada. 3. kategoriden côte de mauvezin (501 m yükseklik, 2.7 km uzunluk, %6 ortalama eğim) tırmanışına başlandı.

73. km’de ataklar var. mikaël chérel (ag2r), laurens ten dam (lottonl-jumbo), jacques janse van rensburg (mtn), alexis vuillermoz (ag2r), steve morabito (fdj), daniel teklehaimanot (mtn), liderliği aldı.

eski kırmızı benekli mayo daniel teklehaimanot, zirveden ilk sırada geçip 2 puanı alırken, thomas voeckler 1 puanı aldı. pelotondan 18 sn kadar öndeler.

rafal majka (tinkoff) ve thomas voeckler (europcar), öne çıkıp liderliği aldı. serge pauwels (mtn), onları takip ediyor. bir süre sonra onları yakaladı.

steve morabito (fdj) ve emmanuel buchmann (bora-argon 18), pelotondan kaçarak öndekileri takibe başladılar kısa sürede öndekileri yakaladılar.

80. km’de lider 5’li ile peloton arasında 40 sn kadar fark var.

arnaud démare ve julien simon, pelotondan kaçıp, öndekileri takibe başladı.

81. km’de, lider 5’li ile takip ikilisi arasında 35 sn, peloton arasında 1.20 dk kadar fark var.

arnaud démare ve julien simon, öndekileri yakaladı.

daniele bennati (tinkoff-saxo), kaza geçirip abandone oldu.

thomas voeckler (europcar), rafal majka (tinkoff-saxo), serge pauwels (mtn-qhubeka), steve morabito, arnaud démare (fdj) julien simon (cofidis) ve emmanuel buchmann’dan (bora-argon 18) oluşan kaçış grubu ile pelotondan kaçan dan martin (cannondale), arasında 3.25 dk kadar bir fark var. diğer kaçan andriy grivko (astana), 3.55 dk kadar geride. peloton ise 4.35 dk geride takip ediyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9f6rrwcaa4ld_.png:large

87.4 km kala pinot, teknik sorun yaşadı.

83 km kala, 1. kategoriden col d’aspin (1490 m yükseklik, 12 km uzunluk, %6.5 ortalama eğim), tırmanışına kaçış 7’lisi başladı. peloton 6 dk kadar geride.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9jj47wuaapj98.png:large

80 km kala grivko geriye düştü, dan martin tek başına takibe devam ediyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9lhfow8aa-hrm.png:large

mayolu eşekler turu izliyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9l1uoumaahhau.png:large

29 derece, %43 nem ile tırmanışa devam ediliyor. güzel yerleri geçiyoruz.
https://pbs.twimg.com/media/cj9l9vouaaakswt.png

75.8 km kala lider gruptan demare, beklendiği gibi geriye düştü.

74.2 km kala dan martin, demare’ı geçerek öndekileri takibe devam etti. lider grup çok uzakta değil.
https://pbs.twimg.com/media/cj9o96iw8aabn-e.png

73.6 km kala müthiş gelen dan martin, lider grubu yakaladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9pehjw8aaozrc.jpg:large

71 km kala zirveye yaklaşırken lider gruptan ataklar geldi ve zirveden ilk sırada dan martin geçerek 10 puanı aldı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9spm9wwai-wdw.png:large

thomas voeckler, 8, serge pauwels, 6, rafal majka, 4, julien simon, 2 ve steve morabito, 1 puan aldı.

johan vansummeren‘in (ag2r) abandone olduğu haberi geldi.

peloton halen zirveyi çıkıyor. sıcaklık 33 derece, nem %39. talansky zorlanıyor.

7.49 dk sonra peloton zirveyi geçti.

kategori dışı efsane col du tourmalet (2115 m yükseklik, 17.1 km uzunluk, %7.3 ortalama eğim) tırmanışına kaçış grubu başladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9vhw_umaa7zax.jpg:large

55 km kala fark 7.05 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9w7ucxaaagda2.png:large

52.9 km kala asıl tırmanış başladı.

2877 m yükseliğinde bulunan pic du midi de bigorre görüldü.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9x1flukaaarf5.png:large

arnaud démare, bir kez daha tourmalet tırmanışında geriye düştü.

garip kıyafetli bir abi.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9zpdpukaawfdn.png:large

50 km kala lider grup ile peloton arasında 6.54, geriye düşen pinot arasında, 7.20 dk kadar fark var.

nibali’nin adamları pelotonun önüne geldi.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9aeldwiael2ez.jpg:large

peraud da geriye düşmeye başladı. michele scarponi, alexis vuillermoz geriye düşen isimlerden.

48.3 km kala lider gruptan rafal majka, atak yapıp liderliği aldı. pauwels, onu takip etmeye çalışıyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9caypwiae_drh.png:large

purito geriye düşmeye başladı. warren barguil, geride kalmaya başladı. konig (sky) geriye düştü. romain bardet, geriye düştü. sıcak çarpmış, kusmuş diyorlar.

ben gastauer (ag2r), abandone oldu.

barguil, pelotona geri döndü.
https://pbs.twimg.com/media/cj9c98kw8aa96pc.png

rein taaramae (astana), abandone oldu. sıcaklık, eğim fena çarptı.

46 km kala fark 4.55 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9dklauyaaymbs.jpg:large

warren barguil, yine geriye düşmeye başladı.

44.5 km kala, nibali atak yaptı ama froome, contador, tejay, quintana orada. froome’un bir domestiği var. porte, ortada yok.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9elbbwgaapzqh.jpg:large

rui costa (lampre-merida), abandone oldu. bu kaçıncı. dünden sonra bugün fena çarptı.

44 km kala porte, öndeki gruba geldi.

nibali, kangert (astana), froome, porte, thomas (sky), contador (tinkoff), quintana, valverde (movistar), van garderen, sanchez (bmc), gallopin (lotto), rolland (europcar), gesink (lotto-jumbo), mollema (trek), bir arada gidiyor.
https://pbs.twimg.com/media/cj9fv7iusaapeh2.png

uran uran gerilerde. warren barguil, dayanmaya çalışıyor.

41 km kala, tourmalet zirvesinden ilk sırada rafal majka, geçti. 25 puanı ve 5000 euro’yu cebine indirdi.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9hae1usaabv37.png:large

talansky ön tarafa geldi.

5.35 dk sonra favori isimler zirveden geçti.

31 km’lik upuzun inişe sarı mayo grubu başladı.

majka’dan 1.40 dk sonra zirveden geçen serge pauwels, 20, 2 dk sonra geçen emmanuel buchmann, 16, dan martin, 14, 4 dk sonra geçen thomas voeckler, 12, julien simon, 10, 5.20 dk sonra geçen steve morabito, 8, 5.40 dk sonra geçen chris froome, 6, pierre rolland, 4, geraint thomas, 2 puan aldı.

inişte yoldan inekler geçiyor. warren barguil, az farkla yanlarından geçti.
https://twitter.com/…tour/status/621327456985681920
https://www.youtube.com/watch?v=gosedniocx0
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9kie6uwaaxckn.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9l8ykuwaarwqj.jpg:large

25 km kala fark 5.37 dk.

majka, 72 km/s ile iniyor. nefis bir çekim.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9kiv7wcaacbgo.png:large

20 km kala fark 5.41 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9lx4gwoaam0ia.jpg:large

10 km kala majka ile pauwels arasında 1.08 dk, dan martin, buchmann grubu arasında 2 dk, peloton arasında 6 dk kadar fark var.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9otaaueaevpmk.png:large

8 km kala dan martin atak yaparak emanuel buchmann‘ı geride bıraktı.

3. kategoriden côte de cauterets (817 m yükseklik, 6.4 km uzunluk, %5 ortalama, %10 max. eğim) tırmanışına rafal majka başladı.

5.2 km kala zaman farkı
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9rregwgaa1dnt.jpg:large

3.8 km kala dan martin pauwels’i yakalaıp geçti. oldukça tempolu gidiyor. majka’yı yakalayabilir mi? 1.5 dk kadar geride.

muhteşem görüntüler.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9sg2xweaazcct.png:large
https://pbs.twimg.com/media/cj9ow8mumaen2nk.jpg

zirveden ilk sırada geçen majka 2 puan alırken, dan martin 1 puan aldı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9slr2wgaadjuy.jpg:large

1.1 km kala bauke mollema fırladı bir anda. nibali geriye düştü.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9tp1mwwaaikrc.png:large

etabı majka kazanıyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cj9uot4w8aerazj.png:large

dan martin, 1 dk geriden ikinci sırada bitirdi. buchman, etabın üçüncüsü oldu.

nibali, son km’lerde geride kalıp rakiplerinden 50 sn kadar fark yedi.

en savaşçı bisikletçi: daniel martin (team cannondale-garmin)

Etap sonuçları:

POL  1  MAJKA, Rafal (TINKOFF - SAXO)                5:02:01
IRL  2  MARTIN, Daniel (CANNONDALE - GARMIN)          + 1:00
GER  3  BUCHMANN, Emanuel (BORA-ARGON 18)             + 1:23
BEL  4  PAUWELS, Serge (MTN - QHUBEKA)                + 2:08
FRA  5  VOECKLER, Thomas (EUROPCAR)                   + 3:34
FRA  6  SIMON, Julien (COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS)   
NED  7  MOLLEMA, Bauke (TREK FACTORY RACING)          + 5:11
ESP  8  VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)       + 5:19
GBR  9  FROOME, Christopher (SKY)                     + 5:21
ESP  10 CONTADOR VELASCO, Alberto (TINKOFF - SAXO)

 

11. etap sonrası genel klasmanda son durum:

GBR  1  FROOME, Christopher (SKY)                    41:03:31
USA  2  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)              +  2:52
COL  3  QUINTANA ROJAS, Nairo Alexander (MOVISTAR)    +  3:09
ESP  4  VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)       +  3:59
GBR  5  THOMAS, Geraint (SKY)                         +  4:03
ESP  6  CONTADOR VELASCO, Alberto (TINKOFF - SAXO)    +  4:04
FRA  7  GALLOPIN, Tony (LOTTO SOUDAL)                 +  4:33
NED  8  GESINK, Robert (LOTTO NL - JUMBO)             +  4:35
FRA  9  BARGUIL, Warren (GIANT - ALPECIN)             +  6:44
NED  10 MOLLEMA, Bauke (TREK FACTORY RACING)          +  7:05
ITA  11 NIBALI, Vincenzo (ASTANA)                     +  7:47

Chris Froome düşmedikçe, lastik patlatmayıp bisiklet değiştirmedikçe sarı mayoyu koruyacaktır, 3-4 dakikalık zaman farkının kapatılması çok zor artık, kalan etaplar dağlık olsa bile.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.