#TDF2015 14. Etap: Rodez → Mende, 179 km

13. etabın kısa bir özeti:

  • Cehennem gibi sıcak vardı, hava sıcak, asfalt sıcak derken sele üzerinde pişmeden pedallayan peloton sıvı tüketiminde tavan yaptı, hem etap içinde hem etap sonunda!
  • 199 km uzunluğundaki etabı kazanan BMC’den Greg van Avermaet olurken
  • Sagan yine ikinci oldu, ara sprint kapısında bacaklarına  yüklenmenin cezasını çekti.
  • 190 km boyunca kaçanlar ne yazık ki etabın bitmesine son 300 metre kala insafsız tırmanışta yakalandılar, yüce ve affetmez peloton yuttu hepsini.
  • Sarı mayo da değişiklik yok, hâlâ Team SKY’dan Chris Froome da, ayrıca dağların kralı mayosu da.

Sarper Günsal abimiz de Spor Locasından 2. haftanın yönetici özetini geçmiş, okuyunuz.

Etabın kısa bir özeti Cyclist Türkiye Dergisinden:

Tour de France 2015’in 13. etabı Peter Sagan’a çok uyan profili ile Slovak sprinteri etap favorisi haline getirmişti. 2…

Posted by Cyclist Türkiye on 17 Temmuz 2015 Cuma

TDF2015_stage8_winner_Greg_van_Avermaet_1

Etap incelemesi

Rodez → Mende kentleri arasındaki 14. etap 179 km uzunluğunda. Pireneler çoktan geride kaldı ve Alpler önümüzde uzanıyor. Kağıt üzerinde bir geçiş etabı olarak görülen 14. etap pekala klasik olabilirmiş, zira sonu pek de geçişsel değil.

tdf2015_stage14_profile

  • Etabın başında yer alan 1300 metre uzunluğunda %5.8 eğime sahip CAT4 sınıfındaki Côte de Pont-de-Salars tırmanışı zaten 575 rakımdan 780 rakıma hafif hafif tırmanan pelotonu zorlamayacaktır.
  • 44. km’ye dek peloton sınıflandırılmadığı halde ufaktan birkaç tepeyi tırmanarak 1000 rakıma dek ulaşacak sonrasında 14 km boyunca Vallee du Tam vadisine serbest iniş, sonrası düzlük zaten.
  • 78. km’de yer alan sprint kapısında yine dünkü gibi bir mücadele görecek gibiyiz, gerçi Peter Sagan her türlü avantajlı düşük bir puan alsa dahi yeşil mayoyu koruyacaktır. Sonrasında sprinter ve puncheur pedallar pelotonun arkasında yatmaya gidebilir. Kaldı ki tinkoff-Saxo takımının Tur hedefleri bu yönde değişmiş gibi:

Tinkoff Tour strategy looks to be changing as Sagan aims for his fourth green jersey and Contador fades in GC race.

Posted by VeloNews on 17 Temmuz 2015 Cuma

  • Etabın son 40 km’sinde üç tırmanışımız var. İlki CAT2 sınıfından Côte de Sauveterre. 9 km uzunluğu ve %6 eğimiyle pelotonu un ufak edecek gibi.

  • 146. km’de tırmanış bitince kısa bir düzlük ve sonrasında tekrar vadiye iniş var. Her iniş peşinden tırmanışını da getirir: Côte de Chabrits. Neyse ki bu tırmarış peloton için son tırmanış öncesi ısınma olacak gibi: tırmanış CAT4 sınıfında ve neredeyse 2 km uzunluğunda ve %6 ortalama eğime sahip.
  • Artık Mende kentine giren pelotonun karşısında Tur’un bu sene %10,1 ile en yüksek ortalama eğim değerine sahip tırmanışı Côte de la Croix Neuve çıkıyor.

  •  Côte de la Croix Neuve tırmanışı 3 km uzuzluğunda, halihazırda fazla bir irtifa kazancı yok: 300 mt. Ancak ortalama eğim %10. Tırmanışın başında %6 civarındaki eğim bir anda %10, %12 civarına çıkıyor ve bu öyle anlık da değil, 500 mt aralıklara eğimin şiddeti artıyor. Kısacası tırmanışa başlayan ve zafere ulaşmak isteyen elit pelotonun dahi işi zor.

IMG_20150717_214719

Etap profiline baktığımız da kaçanların kazanmasını beklemek saflık olur, umarım bizi yanıltırlar ve kazanırlar ama bunun için de çok güçlü ve kalabalık olmaları gerekiyor. Yoksa dünkü gibi 190 km kaçıp son 300 metrede yakalanırlar ki, son 3 km’de yer alan Côte de la Croix Neuve bir hayli kırıcı olacak, etap genel klasman favorilerinden birine kalacak.

Biz yine de ekran başında 14. etabın sonunda kaldıysa hâlâ genel klasman heveslilerinin yani geçen senenin şampiyonu Nibali’nin, tarihte Le Tour’u ilk kazanan Güney Amerikalı olmak için çalışan Quintana‘nın, Vuelta’dan sonra Giro’yu kazanan ve üçüncü kez birincilik kürsüsüne çıkmak isteyen Alberto Contador’un atak yapmasını, inanılmaz derecede güçlü Chris Froome ve Team SKY’ın aç gözlülük yapmamasını isteyeceğiz.

Etap sonrası

11180330_1037388532947753_5650059146683123117_n

178.5 km uzunluğundaki bahar klasiklerini andıran yapısıyla 14. etapta zafere adeta ışınlanan Tur’a wildcard kontejyanından, davetle katılan Güney Afrikalı MTN-Qhubeka takımının İngiliz pedalı Stephen Cummings kazandı, hem de Güney Afrikadaki sömürgeci İngiliz yönetiminin yıllar yılı uyguladığı ırkçı söyleme karşı duran lideri Nelson Madela Gününde! tek kelimeyle müthiş bir zafer!

Yüce ve affetmez peloton tarafından kaçanların yakalandığı, yeniden atak yapıp kaçanların da yakalandığı, uslanmadan yine kaçanların sarı sıcak altında yine yakalandığı ve sonunda kaçanların etabı almaya pedalladığı favorilerin 4 dakika sonra geldiği bir etap izledik.

Sürekli olarak Pireneler bitti Alplere doğru geçiş etaplarındayız diyoruz ama son iki etap resmen bahar klasikleri tadındaydı.

Tarn vadisi bugünkü tırmanışlardan daha ilgi çekiciydi, hatta pelotondan rol çaldı diyebiliriz! Tarn vadisi boyunca uzanan peloton ve kaçanların mücadelesi derken bir anda etap sonuna uzanıldı ve kazanan süpermen misali iki Fransızın, Pinot ve Bardet arasından fırlayan Stephen Cummings oldu ki bir anda zamana karşı pozisyonuna giren Cummings engellenemez derecede hızlıydı!

Etapta neler olmuş neler bitmiş okuyyamam diyorsaniz videosu var: Le Tour DailyMotion resmi kanalı

Etapta yaşananları an be an Ekşi Sölük yazarı zeddicus zu l zorander‘den dinliyoruz:

14. etap, yani 178.5 km’lik rodezmende etabını kaçış grubunda yer alan mtn-qhubeka ‘dan stephen cummings kazandı. muhteşem geldi geriden ve 2 fransızı geçerek aldı etabı. bir afrika takımı, hem de mandela gününde etap alıyor. yılın sürprizi.

https://pbs.twimg.com/…ia/ckneqamwiaabgwt.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cknlrjdwuaas_yn.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckno2s2wwaaf4sw.jpg:large

röportajda gözyaşı döküp, “o grubun içindeki en güçlü tırmanışçı olmadığımı biliyordum. yeteneklerimin sınırının farkındaydım ama çok bekledim. fırsatı kovaladım. fdj’nin kontrolü alacağını biliyordum. ben onların peşine takılmayı gayret ettim. onların hareketlerini beklemeye karar verdim. herkes, seyirciler çıldırdı bir anda. zamana karşı temposu ile uçmaya karar verdim ve kazanmayı başardım. pinot’un arkamda olduğunu fark ettim. virajlarda şüphecidir pinot, korkar ama ben korkmam virajlarda. bu avantajımı kullanmak istedim. beni yakalamaları zordu ondan sonra” dedi.

175 bisikletçi etaba başladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmoiycwcaas8hq.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmofiswuaafkd_.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmph2ywsaavjwz.jpg:large

etabın başlarında robert gesink ve thibaut pinot, bir kazaya karıştı. kazadan sonra peloton bölündü.

kazaya karışan isimlerden steve morabito (fdj), abandone oldu.
https://pbs.twimg.com/media/ckmrrcuwsaawqph.jpg

10. km’de cyril gautier (europcar) pelotondan kaçtı. ona ruben plaza (lampre) katıldı.

peloton öndekileri yakaladı. 17. km’de hep birlikteler.

4. kategoriden côte de pont-de-salars (780 m yükseklik, 1.3 km uzunluk, %5.8 ortalama eğim) tırmanışına başlandı.

peter sagan (tinkoff), warren barguil (giant), damiano caruso (bmc), pieter weening (orica) ve bartosz huzarski (bora) atak yaparak etabın liderliğini aldı. sky’dan porte ve kennaugh, geriye düştü.

159 km kala, günün ilk zirvesinden ilk sırada geçen bartosz huzarski (bora), 1 puanı aldı.

pierre rolland (europcar) ve bob jungels’li (trek) 19 bisikletçi, pelotondan kaçıp takip grubu oluşturdular.

takip grubu öndekileri yakaladı. 24 kişilik dev bir lider grup oluştu. peloton 1 dk kadar geride.

mikael cherel ve benoît vaugrenard, kaçış grubunu takip ediyorlar. etap çok hareketli başladı, hareketli devam ediyor.

andriy grivko (astana), matthieu ladagnous (fdj), peter sagan (tinkoff), adriano malori (movistar), warren barguil ve koen de kort (giant), giampaolo caruso ve alberto losada (katusha), pieter weening ve simon yates (orica-greenedge), rigoberto uran (etixx), pierre rolland ve cyril gautier (europcar), bob jungels (trek), ruben plaza ve rafael valls (lampre), andrew talansky ve ryder hesjedal (cannondale-garmin), luis angel maté (cofidis), jarlinson pantano (iam), bartosz huzarski ve paul voss (bora), pierre-luc périchon (bretagne-séché environnement) ve stephen cummings (mtn), lider gruptalar.

32. km’de fark 1.17 dk.

40. km’de fark 48 sn. boasson hagen ve greipel’li 30 kadar bisikletçi pelotonun gerisindeler.

lider gruptan uran, grivko, talansky, plaza ve ladagnous, kaçış grubundan kaçarak liderliği aldılar. sagan, jungels ve pantano, onları takip ediyor.

takip üçlüsü, kaçış 5’lisini yakaladı. peloton, kaçan 16 ismi yakaladı. 59. km’de fark 22 sn.

bakelants, castrovıejo, gautier, golas, cummnigs pelotondan kaçarak lider 8’liyi takibe başladı.

bardet, van avermaet, simon yates, peloton kaçıp takip grubunun peşinden gitmeye başladılar.

31 derece sıcaklık var ve yağmur bekleniyor. finiş çizgisinde kara bulutlar birikmeye başlamış.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmipeiwoaasnrx.jpg:large

110 km kala fark 4.17 dakikaya çıktı.

peter sagan (tinkoff-saxo), jarlinson pantano (iam cycling), rigoberto uran (etixx-quickstep), bob jungels (trek factory racing), ruben plaza (lampre-merida), andrey grivko (astana) ve matthieu ladagnous (fdj) lider gruptalar. bakelants, castroviejo, golas, gautier, cummings, bardet, van avermaet, s. yates, pinot, roy, de kort, koren ve périchon, 40 sn geriden takipteler.

105 km kala sarı mayo 6.33 dk geriden geliyor.

2004 açılan millau viyadüğünü gördük. 2460 m uzunluğunda, belli noktalarda 343 m yüksekliğinde. ünlü mimar sir norman foster‘ın eseri.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmll42umaa4hnz.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmomkdwiaa_lje.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmpshpuyaahcgf.jpg:large

100 km kala kala geçilen, millau ara sprint kapısından ilk sırada geçen peter sagan 20 puanı aldı. ruben plaza, 17, andriy grivko, 15, bob jungels, 13, matthieu ladagnous, 11, jarlinson pantano, 10, rigoberto uran 9, jeremy roy 8, jan bakelants 7, kristjian koren 6, stephen cummings 5, michal golas 4, thibaut pinot 3, simon yates 2 ve greg van avermaet 1 puan aldı.

takip grubu kaçış grubunu yakaladı. andriy grivko (astana), romain bardet and jan bakelants (ag2r-la mondiale), thibaut pinot, matthieu ladagnous and jérémy roy (fdj), peter sagan (tinkoff), jonathan castroviejo (movistar), greg van avermaet (bmc), koen de kort (giant-alpecin), simon yates (orica-greenedge), michal golas, rigoberto uran (etixx-quick step), cyril gautier (europcar), bob jungels (trek), ruben plaza (lampre-merida), kristjian koren (cannondale-garmin), jarlinson pantano (ıam cycling), pierre-luc périchon (bretagne-séché environnement) ve stephen cummings’den (mtn-qhubeka) oluşan 20 kişilik bir kaçış grubu var. 4 dakika geriden luis angel maté (cofidis), 8.15 dk geriden peloton geliyor.

85 km kala fark 7.29 dk. 84.7 km kala peloton, luis angel mate’yi yakaladı.

80 km kala fark 7.04 dk.

ramon sinkeldam (giant), abandone oldu.

fdj, kaçış grubundan kaçışlara başladı ama kopma olmadı.

muhteşem tarn kanyonunda geçiyoruz.

buraya nasıl çıktınız?
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmy4mjvaaay-84.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckmzvgxueaaff11.png:large
https://pbs.twimg.com/media/ckmzf7iucaecw2j.png
https://pbs.twimg.com/media/ckmzf6pumaipvm6.png

bungee jumping yapan insanları görüyoruz.
https://twitter.com/…tour/status/622404462376693760
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm1ecoveaedmeu.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm16yswuaa7tbp.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/ckm1bbiumaalv0e.jpg

55 km kala fark 6.02 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm1zpwusaeiebd.png:large

50 km kala fark 6.21 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm3ogmuwaa4vel.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm3pshumaaop5t.jpg:large

güzel çekimler.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm4iq5usaadxit.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm4z4aumae0imq.png:large

fransa cumhurbaşkanı francois hollande‘ı gördük.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm42i_wuaamx1p.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/ckm7a84uaaeskpp.png

42 km civarı, 2. kategoriden côte de sauveterre (1014 m yükseklik, 9 km uzunluk, %6 ortalama eğim) tırmanışına kaçış grubu başladı.

40 km kala fark 6.12 dk.

sky, pelotonun önünde.
https://pbs.twimg.com/media/ckm7vtixaaa5jjt.png

andré greipel, alexander kristoff yokuşla birlikte geriye düştü.

tarn kanyonunun koruma altındaki bölgesinden geçiliyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm9uqewiaapxtj.jpg:large

peter sagan, takım otomobilindeki takım sahibi, baş belası oleg tinkov ile konuşuyor.
https://pbs.twimg.com/media/ckm_gnnumaabm6w.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ckm_gotuaaewe0q.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ckm_gntuwaaeygi.jpg
https://pbs.twimg.com/…ia/ckndgxiwwaaydgv.jpg:large

mark cavendish geriye düşmeye başladı.

ne yapıyorsunuz?
https://twitter.com/…urka/status/622412514219982848

32.5 km kala zirveden ilk sırada geçen matthieu ladagnous, 5 puan alırken, jérémy roy, 3, jan bakelants, 2 ve jarlinson pantano, 1 puan aldı. peloton zirveden 5.22 dk sonra geçti.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckm_5yluwausw-w.png:large

27 km kala kaçış grubundan michal golas (etixx), kaçış yaparak öne çıktı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknbo7bwsaajaqx.jpg:large

25 km kala fark 5.31 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknbuu3xaaa_v6j.png:large

20 km kala fark 5.42 dk. kaçış grubu 24 sn geride. grupta herkes birbirine bakıyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknddtmweaal8ru.jpg:large

golas dikkat et.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckndll6w8aebyct.png:large

14.5 km kala takip grubundan kristjian koren (cannondale-garmin) kaçarak lideri takibe başladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknezfjwoae0i4_.png:large

12 km kala richie porte, bir anda durdu. sırtındaki suları attı. takım otomobilini bekliyor sanırım. devam ediyor. gelen bilgiler lastik ve zincir sorunu olduğu yönünde.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknfnciwwaal6no.jpg:large

11.3 km kala koren, golas’ı yakaladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknf1-1ukaa1m5z.png:large

11 km kala, 4. kategoriden côte de chabrits (899 m yükseklik, 1.9 km uzunluk, %5.9 ortalama eğim) tırmanışına michal golas ve koren başladı.

etabın bitimine 9.5 km kala pelotondan colas edet kaçtı.

9 km kala zirveden ilk sırada geçen koren, 1 puanı aldı. hemen arkalarından takip grubu geçti.

8 km kala fark 6.12 dk.

4.8 km kala el purito, geriye düşmeye başladı.

2 km kala geçilen, 2. kategoriden côte de la croix neuve (1055 m yükseklik, 3 km uzunluk, %10.1 ortalama, %10.9 max. eğim) tırmanışına koren ve golas, başladı. takip 9 sn geride.
https://pbs.twimg.com/…ia/cknh7oywoaajw-m.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/cknihcxukaatcpa.png:large

3.7 km kala öndekiler takibe yakalandı. eğim çok sert vuruyor.

%12 eğimde, 3.4 km kala bardet atak yapıp öne çıktı. simon yates, ona tutundu. peloton şimdi başladı tırmanışa.
https://pbs.twimg.com/media/cknjozqwuaa8a7g.png
https://pbs.twimg.com/media/cknjv0gw8aaddsb.png

3 km kala bardet öne çıkıp liderliği aldı. yates biraz geriye düştü.

pelotonun önünde sky çekiyor.

2.4 km kala nairo quintana öne çıktı. nibali arkasında. froome biraz geride kaldı. froome’un arkadaşları yok.
https://pbs.twimg.com/media/cknklgiwcaa7c–.png

2 km kala zirveden bardet geçti. heyecan dorukta. pinot arkadan geliyor.

tejay geriye düşüyor.

quintana, nibali’yi geride bıraktı. froome ve conti, biraz geriden geliyor.

froome, quintana’yı yakaladı.

son 1 km’ye bardet, pinot ve arkalarından cummings geliyor.
https://pbs.twimg.com/media/cknk-jdxaaauuo4.png

stephen cummings, bir anda öne fırladı. bardet ve pinot az farkla geride.

cummnigs etaba gidiyor ve alıyor. bir anda fırladı, 2 fransızı bir anda şaşırttı ve etabı aldı. bardet, kaskına vuruyor, nasıl böyle bir hata yaptık diye. pinot, bardet birbirlerine bakarken cummings’in geldiğini görmediler ve oradan etabı kaybettiler.

quintana öne çıktı, froome biraz geriden geliyor. conti, valverde onların gerisinde, nibali onların gerisinde.
https://pbs.twimg.com/media/cknlwecwuaaeq50.png

froome, nairo’yu yakaladı, arkasında. froome iyi savunma yaptı.

valverde fırladı, contador’u geride bıraktı. tejay gerilerde kaldı.

son 50 m’de froome atak yapıp quintana’yı geride bırakıp etabı bitirdi. 1 sn daha kazandı.
https://twitter.com/letour/with_replies
https://twitter.com/…orts/status/622425206305476609

valverde biraz geriden geldi. 15-20 sn sonra contador geldi.

Etap sonuçları:

GBR  1  CUMMINGS, Stephen (MTN - QHUBEKA)                     4:23:43
FRA  2  PINOT, Thibaut (FDJ)                                   +    2
FRA  3  BARDET, Romain (AG2R LA MONDIALE)                      +    3
COL  4  URAN URAN, Rigoberto (ETIXX - QUICK STEP)              +   20
SVK  5  SAGAN, Peter (TINKOFF - SAXO)                          +   29
FRA  6  GAUTIER, Cyril (EUROPCAR)                              +   32
ESP  7  PLAZA MOLINA, Ruben (LAMPRE - MERIDA)                 
LUX  8  JUNGELS, Bob (TREK FACTORY RACING)                    
ESP  9  CASTROVIEJO NICOLAS, Jonathan (MOVISTAR)              
GBR  10 YATES, Simon (ORICA GreenEDGE)                         +   33

14. etap genel klasman

GBR  1  FROOME, Christopher (SKY)                    56:02:19
COL  2  QUINTANA ROJAS, Nairo Alexander (MOVISTAR)    +  3:10
USA  3  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)              +  3:32
ESP  4  VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)       +  4:02
ESP  5  CONTADOR VELASCO, Alberto (TINKOFF - SAXO)    +  4:23
GBR  6  THOMAS, Geraint (SKY)                         +  4:54
NED  7  GESINK, Robert (LOTTO NL - JUMBO)             +  6:23
ITA  8  NIBALI, Vincenzo (ASTANA)                     +  8:17
FRA  9  GALLOPIN, Tony (LOTTO SOUDAL)                 +  8:23
NED  10 MOLLEMA, Bauke (TREK FACTORY RACING)          +  8:53

10896196_10153623786264873_8706175406509748706_o

Etabın sonuna doğru Quintana atak yapıp Froome’dan birkaç saniye çalmaya çalışsa da Froome buna izin vermeyip birkaç saniyeyi kendisi aldı. Alplere yaklaştığımız şu günlerde Froomey düşmez, lastik patlatmazsa sarı mayoyu kesinkes kazanır. Zira hem kendisi hem de takım olarak Tur’un şu anda en güçlüsü.

Etaptan fotoğraflar

Daha fazlası için:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.