#TDF2015 19. Etap: Saint-Jean-de-Maurienne → La Toussuire, 138 km

18. etabın kısa bir özeti:

  • Dağların kralı mayosu sonunda sahibini buldu: son ikisi hariç tüm zirvelerden ilk sırada geçen Katusha’nın İspanyol pedalı Joaquin Rodriguez polka dot mayoyu savaşarak aldı,
  • Ancak en yakın rakibi etabı kazanan AG2R la Mondiale takımının Fransızı Romain Bardet. Eğer 19. etapta Rodriguez puan kaptırırsa Bardet’e mayodan olabilir.
  • Sarı mayo hâlâ Chris Froome’da, yeşil mayo da Sagan’da.

Sarper Günsal abimiz de her zamanki neşeli ama eğitici üslubu ile Spor Locasından hem Tejay van Garderen hem de temiz çocuk Romain Bardet hakkında yazmış, etap özetini de geçmiş.

18. etabın Cyclist Türkiye Dergisinden kısa bir özeti:

 

Romain Bardet ilk Tour de France etap galibiyetini kazandı. Uzun kaçışın ardından col du Glandon tırmanışında atak yapan…

Posted by Cyclist Türkiye on 23 Temmuz 2015 Perşembe

Inside the peloton:

Etap hakkında

138 km… Kısa geldi değil mi? Kısa ama bir hayli dolgun. Alpe d’Hüez’i saymazsak Turun kraliçe etabına hoş geldiniz!

Dün bıraktığımız yerden, Saint-Jean-de-Maurienneden başlayacak 19. etap 138 km sonunda La Toussuire zirvesinde bitecek.

tdf2015_stage19_profile

Etapta CAT4 ve CAT3 sınıfından tırmanış bulunmamakla birlikte kalan sağlar bizimdir diyerek sırasıyla CAt1, HC, CAT2 ve 18 km uzunluğundaki CAT1 La Toussuire zirvesine dört elle sarılıyoruz.

  • Günün ilk tırmanışı demek isterdim ama peloton vira bismillah der demez 15 km boyunca 500 rakımdan 1500 rakıma dek ortalama eğimi %6.3 olan CAt1 sınıfındaki Col du Chaussy zirvesine tırmanacak. Sonrası iniş ve sprint kapısı, Sagan buradaki puanı dünkü gibi kaptırmak istemeyeceği için kaçış içinde yer alacaktır, puan işi bitince de pelotona karışıp Paris’in yolunu tutabilir. Zirve kapısından Dağların Kralı Mayosu heveslileri ilk sırada geçmek isteyecektir. İki isim var: Dünkü etapta alınmadık puan bırakmayan Joaquin Rodriguez ve sonradan açılan Romain Bardet.

  • Günün tek HC sınıfındaki tırmanışı Col de la Croix de Fer tam 22 km uzunlukta bitmeyecekmiş gibi. Ortalama eğimi neredeyse %7’ye yakın Col de la Croix de Fer tırmanışında peloton 400 rakımdan 2000 rakıma dek çıkacak. Değil eğim grafiği haritası bile soluksuz bırakıyor insanı. Burada atak beklemek sadece kaçanlara mahsus olacak, sonrası teknik bir iniş ve amansız bir yeniden tırmanış.
  • Günün tek CAT2 zirvesi Col du Mollard 5.7 km uzunluğunda ve ortalama 6.8 eğime sahip. Peloton değil de artık kaçanlar, onları takip edenler, sarı mayo grubu etabın bu kısmını rahat geçecektir, çünkü bacaklar acıya bu saatten sonra alışmış oluyor.

  • Col du Mollard zirvesi geçilir geçilmez 16 km boyunca sıkı bir iniş var, kendine güvenip bu noktada farkı açarak atak yapan 18 km boyunca yakalanmadan tırmanmayı başarırsa büyük bir etap galibiyeti elde edecek. Kaçanlar için unutulmaz, favoriler için podyuma bir adım daha… Movistar’ın tek başına hem Chris Froome hem de Team SKY ile mücadele eden Kolombiyalı pedalı Nairo Quintana’nın La Toussuire‘de mutlaka atak yapması gerekiyor.
  • 18 km uzunluğuyla turun en uzun zirve bitişine ev sahipliği yapar La Toussuire ortalama %6.1 eğime sahip. İlk 3kilometresi oldukça kırıcı: eğim sürekli %9 seviyesinde. Sonrasındaki hafif azalmalar da ortalama eğimin düşmesini sağlayarak işi bir nebze kolaylaştırıyor.
Movistar rider Nairo Quintana of Colombia (L) climbs the Allos pass ahead of Team Sky rider Chris Froome of Britain, race leader's yellow jersey, and Astana rider Vincenzo Nibali of Italy during the 161-km (100 miles) 17th stage of the 102nd Tour de France cycling race from Digne-les-Bains to Pra Loup in the French Alps mountains, France, July 22, 2015.   REUTERS/Eric Gaillard - RTX1LDQ8

17. Etap, Quintana atak yapıyor ama peşinden Froome ve Nibali geliyor, bırakmıyorlar Kolombiyalıyı.

Böylesi tırmanışları ancak hayal eden, çok azını da elindeki imkanlarla başaran biz ekran başındaki bisiklet severler için en güzel şey kaçanların içinden etap zaferi için güzel bir kaçış ve kürsü heveslilerinin birbirilerini oyundan düşürmek için yapacak ataklar olacaktır. Ancak Quintana’nın hepi topu 8 – 10 saniye süren ayakta ataklarının oturduğu yerden cevap veren Chris Froome’u silkelemeye yetmeyeceğini gördük.

Dünkü etapta zafer için çok çalışıp çabalayan ama ikincilikle yetinen, mali açıdan sıkıntılı, Europcar takımının Fransız pedalı Pierre Rolland‘dan, tabii hâlâ tırmanacak ve atak yapacak gücü kaldıysa neden 2012 yılındaki gibi bir etap zaferi gelmesin?

Daha fazlası için:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.