2015 sezonunun unutulmazları: Tom Dumoulin’in Maillot Rojo mücadelesi

Kuşkusuz bu sene Vuelta a España – İspanya Bisiklet Turunu izleyenlerin aklında kalan Tom Dumoulin’in tek başına giriştiği Maillot Rojo – Kırmızı Mayo mücadelesi olmuştur. Her ne kadar sonu hüsranla bitse de!

Vuelta2015_Stage10_winner_tom_dumoulin

Yukarıdaki fotoğraf La Vuelta a Espana 2015, 9. Etabın zirvesinde çekildi.  Az sonra Alto de Puig Llorença zirvesini Team SKY’ın lideri, son Fransa Bisiklet Turu şampiyonu Chris Froome’un önünde geçerek etap zaferine ulaşan 25 yaşındaki Hollandalı pedal Tom Dumoulin’den başkası değil. Zirvenin acımasız sert eğimleri her metrede Dumoulin’en yüzüne oturan acı, hiçbir zaferin kolay kazanılmadığının da göstergesiydi adeta.

 

İddialı büyük açıklamalar…

2015 sezonu başlamadan WorldTour lisansı ile yarışan takımların liderlerinden birer ikişer açıklamalar gelmeye başlamıştı:

  • Froome sadece Tour de France’a odaklanacağını söylerken,
  • Nibali de Giro’yu pas geçip Tour’u üst üste iki kere kazanmak için mücadele edeceğini açıklıyordu.
  • Gözler son Giro şampiyonu Quintana’ya çevrilmişken o da Giro’yu pas geçip Tour zaferi peşinde olacağını, yanında da süper domestiklikten de öte Valverde olacağını açıklamıştı.
  • Asıl büyük sürpriz üç büyük turu kazanan 6 kişiden ikincisi Alberto Contador’un Giro-Tour double victory mücadelesini açıklaması olmuştu ki Pantani’den sonra böyle bir maceraya girişen olmamıştı.

Tom Dumoulin mi nerede? Böyle bir açıklama yapmamıştı, değil kendisi takımının bile amacı etaplı yarışlarda ve klasiklerde etap zaferi idi, fazlası değil.

2015 sezonununda Vuelta öncesi Tom Dumoulin’in başarılarına baktığımızda 79. İsviçre Bisiklet Turunun (79th Tour de Suisse 2015) zamana karşı pedallanan açılış ve kapanış etaplarını kimselere bırakmadığını görüyoruz. Evet, Dumoulin safkan bir zamana karşı yarışçısı. Zaten TdS2015’in 4. etabına dek sırtında taşıdığı genel klasman liderliği mayosunu 5. etapta Thibaut Pinot’ya devretmişti. TdF2015’de ise pek bir varlık gösteremeden turdan çekilmiş, Vuelta2015 hazırlıkalrına başlamıştı.

İspanya Bisiklet Turunda ise işler tam anlamıyla değişti: uzun boylu olmasına karşın tırmanışçı fiziği ve kilosuna erişen Dumoulin nötr sayılan ilk TTT – Takım Zamana Karşı etabı sonrası Orica-GreenEDGE takımının Kolombiyalı tırmanışçısı gülen adam Estaban Chaves’in 1 saniye gerisinden gelerek genel klasmanda ikinci sıraya yerleşmiş sonrasında maillot rojo – kırmızı mayoyu üç kere ele geçirip üç kere de kaybetmişti.

Ancak akıllarda kalan anları hatırlarsak ilki Torrevieja › Cumbre del Sol. Benitachell arasında pedallanan 168.3 km uzunluğundaki 9. etapta Alto de Puig Llorença zirvesini Chris Froome’un 2 saniye önünde bitirip kırmızı mayoyu Estaban Chaves’in elinden alması… Kaldı ki, bu etabı izleyenlerin tümü, sunucular dahil olmak üzere hiç kimse Tom Dumoulin’den hem kendisini hem de genel klasman iddialılarını böylesine silkeleyecek bir atak beklemiyordu! Kaldı ki, kendisi de etap başlamadan önce uzatılan mikrofona üç aşağı be yukarı şunları söyleyecekti:“Bugün kariyerimin dönüm noktası olacak ya bir genel klasman iddialısı ya da sadece zamana karşı etaplarıyla anılan birisi olacağım.”

Alto de Puig Llorença zirvesine uzanan 3.5 km ise %10 eğimli tırmanışın eteklerinde kala kala bir avuç elit tırmanışçı kalmıştı ki,

  • etabı Valverde mi alacak yoksa yaptığı ataklar diğerlerini yorup etabı Quintana’ya kazandırmak için mi, eski kurt Valverde alır etabı çeker isyanı…
  • Froome geri düştü, nerede Froome, işte yüksek kadansla öne geçti tempo yapıyor…
  • Son 900 metre Rafal Majka gidiyor, dayanır mı ki acaba, yetenekli çocuk, bas pedala Majka…
  • Aha Purito geliyor, Purito tempo koydu…
  • Froome önde yine, kadansa bak,
  • Dumoulin… Dumoulin atak yaptı, çıktı aradan, Froome yetişemedi. Adam etabı alırken sevinemedi bile, eğim yedi bitirdi!

Sonrası mı? Bir etap daha giyindi Dumoulin kırmızı mayoyu değil Vuelta 2015’in, bu senenin, hatta son 10 yılın en zor etabı sayılan Andorra → Els Cortals de Encamp arasında pedallanan 11. etap sonunda şaşırtıcı bir şekilde, hem de 9. etaptan daha, iyi tutunarak etabı 9. sırada bitirdi. Mayoyu kaybetmiş olsa da genel klasmanda hâlâ iddiası vardı ve 7 gün sonra bireysel zamana karşı etabında geri alacaktı.

Dağların pelotonun canına okuduğu ikinci haftada Tom Dumoulin, dağlarda tırmanış özellikleri ön plana çıkan rakiplerine göre ilk beş içinde tutunmak için kendisini yıpratsa da başarılı oldu ve iyi bir yerde zamana karşı etabına başladı. Hem de ne başlama! İyi bir fark atmasına karşın Fabio Aru, Rafal Majka ve Joaquin Rodriguez’e kırmızı mayoyu 3 saniye farkla geri aldı.

Beklenmedik bir gelişme ise Pelotonun diğer Hollandalı takımı LottoNL-Jumbo’nun kırmızı mayo mücadelesi için kalang ünlerde Tom Dumoulin’e yardım etme sözü vermesi idi ki, 80’lerden, Joop Zoetemelk sonrası bir Hollandalının büyük tur kazanabilmesi için tüm Hollandalılar seferber olmuşlardı.

Ama olmadı… 17, 18 ve 19. etapta kırmızı mayoyu sınırlarda sırtında taşıyan Dumoulin’in 19. etabın sonunda yaptığı atak 3 saniyelik farkla birlikte en yakın rakibi Fabio Aru ile arasındaki farkı 6 saniyeye çıkartsa da 20. etapta kendisine yetmedi.

176 km uzunluğundaki San Lorenzo de El Escorial → Cercedilla kentleri arasında pedallanan 20. etabı tam 120 km boyunca tek başına kaçan Ruben Molina Plaza kazanmıştı. Bilen bilir yalnız başına pedallamaz zafere doğru ise heyecanlı, ama yenilgiye doğru uzanıyorsa acı ve ızdırap doludur. Nitekim 20 etap boyunca kırmızı mayo için savaşan Dumoulin elini uzatsa rakiplerini yakalayacak anda yanında hiçbir takım arkadaşının olmaması yalnızlığının resmiydi.

Etabın bitmesine 49 km kala Astana tempoyu yükselterek Aru ile bir atak denedi ve kısmen başarılı olsa da Tom Dumoulin’i silkeleyemedi, ama pes de etmediler. Zira 6 km sonra bu sefer Aru ve Landa atak yapıp peşlerine Rodriguez, Quintana, Majka ve Chaves’i de alınca Dumoulin yapayalnız kaldı ve takipde zorlandı. Bir ara aradaki fark elini atsa yakalayacak boyuta gelmesine karşın Puerto de la Morcuera inişinde, bitime 32 km kala, fark gittikçe açıldı ve Dumoulin bacaklarına söz geçiremeyince fark iyice açıldı. Puerto de Cotos tırmanışında ise artık Dumoulin’in yapabileceği pek bir şey yoktu, zira ardına baktığında takım arkadaşlarını değil de bir Astanalıyı gördü, bu mücadeleyi kaybettiğinin ironik resmi idi.

Etap sonunda Hollandalıların çeyrek asırdır aradığı genel klasman kahramanı Tom Dumoulin paramparça olan hayallerle takım arabasına doğru giderken uzatılan mikrofonlara tek bir sözcük dahi etmedi. Dile kolay usta bir zamana karşı mücadelecisinden genel klasman iddialısına dönüşmek bir anda olmadığı gibi birikim, deneyim, mücadele ve de olmazsa olmazı yenilgiyle mümkündü.

12 September 2015 70th Vuelta a Espana Stage 20 : San Lorenzo de El Escorial - Cercedilla DUMOULIN Tom (NED) Giant - Alpecin, Maillot Rojo Photo : Yuzuru SUNADA

Fotoğraf : Yuzuru SUNADA

Etap sonunda kazanan Fabio Aru ve takımı Astana olurken, kendisinden 4 dakika sonra bitiş çizgisini geçen Dumoulin gün sonunda podyuma çıkma şansını da kaybetmişti. Ancak yinede kendisinin bizlerde bıraktığı tat bambaşka: yalnızlığı ve rakiplerinden çok bununla mücadelesi, takip edip peşini bırakmaması ve verdiği kararlara inanması bizler için unutulmaz!

 

 

 

 

4 comments

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.