Gent-Wevelgem 2016

Flaman topraklarında parke taşlarla döşeli yollarda pedallamaya devam! E3 Harelbeke heyecanı henüz dinmemişken bu kez karşımızda bir başka parke taşlı klasik (cobbled classic) Gent – Wevelgem var! Var demeyelim, iple çekiyoruz diyelim, zira içinde bulunduğumuz hafta Flemish Cycling Week ve önümüzde daha De Ronde van Vlaanderen var!

  • 27 Mart 2016 Pazar
  • Deinze › Wevelgem
  • Elit Erkekler (1.UWT)
Belçikanın ev sahipilği yaptığı klasik yarışların tamamında görmeye alışık olduğumuz bir görüntü: yağmurun cilaladığı parke taşlar... Nasıl da masum görünüyorlar değil mi? Oysa hepsi beyin ve böbreklerin yerini değiştirme kapasitesine sahipler.

Belçikanın ev sahipilği yaptığı klasik yarışların tamamında görmeye alışık olduğumuz bir görüntü: yağmurun cilaladığı parke taşlar… Nasıl da masum görünüyorlar değil mi? Oysa hepsi beyin ve böbreklerin yerini değiştirme kapasitesine sahipler.

İlk defa 1934 yılında pedallanmaya başlayan Gent – Wevelgem tek günlük klasiği bu sene 78. kez düzenlenecek. İlk yıllarında amatör bisikletlilerin katıldığı yarış sonraki yıllar yarı profesyonel hale gelse de İkinci Dünya Savaşı sonrasında profesyonel seviyeye erişti. Yarış her zaman Wevelgem kentinde sona eriyor. Neden diye merak edenler için Paris – Roubaix cehenneminden üç kez birincilikle çıkan, yetlediği gibi De Ronde van Vlaanderen’i de kazanan Gaston “the Buldog” Rebry ismini buraya bırakıp yarışa geri dönelim.

Fotoğraf çapraz çekilmiş değil, tırmanışın eğimi böyle... Burası Flaman toprakları ve saçma sapan eğimler gayet olağan ve hiçbir millet parke taşını bu denli sevmemiştir!

Fotoğraf çapraz çekilmiş değil, tırmanışın eğimi böyle… Burası Flaman toprakları ve saçma sapan eğimler gayet olağan ve hiçbir millet parke taşını bu denli sevmemiştir!

 

Gent -Wevelgem biraz E3 Harelbeke ile benzerlikler taşıyor: iki yarışta 200 km’nin üzerinde ve ilk 100 kilometresinde herhangi bir sektör yok, tüm sektörler yarışın sonuna doğru sıkıştırılmış ve neredeyse hepsinin saçma sapan ama acı verici tırmanışları var. Bunlardan sağ çıkan ise bitiş düzlüğünde zafere pedallıyor.

Huzurlarınızda Kemmelberg sektörü: hem parke taşlarla süslü, hem de %23 eğime sahip cici bir tırmanışı var.

Huzurlarınızda Kemmelberg sektörü: hem parke taşlarla süslü, hem de %23 eğime sahip cici bir tırmanışı var.

 

Bu sene 78. kez pedallanacak klasik 242 km uzunluğunda. Sektörlerde herhangi bir değişiklik yok, kazananıpeş peşe geçilecek olan Baneberg ve Kemmelberg belirleyecek. Tamam iki sektör de bitiş çizgisine  30 – 40 km uzaklıkta ama burada gücünü koruyabilen sprint düzlüğünde er meydanına çıkabilir.

Gent_Wevelgem_2016

Gent-Wevelgem 2016 profili

 

Gent -Wevelgem klasiğinden sağ çıkabilmek için takım olarak tek bir vücut halinde Kuzey Denizinin sert, soğuk ve amansız çapraz rüzgarlarına; echelon; karşı koymak ve sonrasında da parke taşlarla döşeli %23 eğime varan tırmanışları dize getirmek gerekiyor. toplam 10 sektör geçilecek ve ilk sekizi peş peşe! Sonrasında yemek molası, hafif düzlükler ki, rüzgarın dans ettiği, ve günün iki ana yemeği Baneberg ve Kemmelberg yetmiyormuşçasına ikinci kez geçilecek ve sonrasında bir klasik daha yağmura, rüzgara, parke taşlarına inat zaferle bitecek!

Ölü kemiklerinin konulduğu yokuştaki tüm parke taşlarınıMadonna del Ghisallo düzleştirsin. Amen!

 

Geçen sene neler olmuştu?

2015, Gent - Wevelgem, Katusha 2015, Paolini Luca, Monte Kemmel

2015 kazananı Luca Paolini yarış sonrası, tam üç kez bisiklet değiştirdiğini açıklayacaktı: lastik patlakları ve olumsuz hava koşullarından etkilenmesine ve lider gruptan kopmasına karşın yakalamayı başarmış ve yarışı kazanmıştı.

77. Kez pedallanan 240 km uzunuluğundaki klasikte çapraz rüzgarlar ve soğuk hava pelotonun canına okumuş, sadece 39 isim yarışı tamamlayabilmişti! Katılan toplam bisikletli sayısı 161 idi. Çapraz rüzgarların bisikletlileri dere yataklarına savurduğu, pedallamanın yer yer mümkün olmadığı, pelotonda geniş ölçekli kopmaların yaşandığı ve ekran başında sürekli şunun abadone olduğu, bu ismin bıraktığı, onun takım arabasına bindiği haberlerinin havada uçuştuğu yarışta bitiş çizgisinden ilk sırada geçen isim Katusha takımından Luca Paolini olurken Niki Terpstra ve Geraint Thomas ise atağa geç cevap vermenin pişmanlığıyla 11 saniye geriden yarışı tamamlamıştı.

Yarışın son 135 kilometresi

Daha fazlası için

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.