İnceleme: Campagnolo Zonda Jant Seti

Campagnolo Zonda medium aero profile sınıfta bir jant seti. Önde 16, arkada ise 21 tel bulunan set gayet minimal, ancak bu sağlamlıktan ödün verildiği anlamına gelmiyor.

Campagnolo Zonda medium aero profile sınıfta bir jant seti. Önde 16, arkada ise 21 tel bulunan set gayet minimal, ancak bu sağlamlıktan ödün verildiği anlamına gelmiyor.

 

Campagnolo jantları içinde özelliklerine göre medium profile sınıfı içinde konumlanmış Zonda jant seti tam bir fiyat/performans canavarı: Hızlı, hafif ve sağlam. Resmi ağızdan katalog açıklaması gibi olduğunun farkındayım ama bunu ben değil, birinci elden Hızlı ve Pedallı ekibimizden kullanan arkadaşlarımız söylüyor. Kullanıcı deneyimlerine geçmeden önce jantın teknik özelliklerine bakacak olursak:

  • Ağırlık: 1550 gr (ön: 670 gr, arka: 880 gr)
  • Jant profili: ön 24 mm, arka 30 mm
  • Dış lastik kapasitesi: en az 23c, en çok 28c,
  • Tel sayısı: ön 16, arka 21 adet
  • Tel, göbek ve çember malzemesi: Paslanmaz çelik ve Alüminyum
  • Rulman malzemesi: Paslanmaz çelik
  • Uyumluluk: Sadece 9, 10 ve 11 vites, Campagnolo ve Shimano/SRAM
  • Tubeless (Two-way fit) ve Normal kullanıma uygundur.

 

campagnolo-zonda-wheelset-front

Alüminyum göbeklerin içinde paslanmaz çelik rulmanlar var; jantın akışkanlığı ve her koşulda gücünü koruyan yapısı hem göbeklerin sınıfına göre hafif hem de rulmanlı olmasından kaynaklı, üstelik pürüzsüz yüzeyi olabildiğince aerodinamik!

 

Mahsus: “Bir önceki jantım Campanolo Khamsin idi. Yaklaşık 1900 gr ağırlığındaki Khamsin set her ne kadar giriş seviyesinde konumlanmış olsa da günlük kullanım için oldukça iyiydi. Bunu belirttim, çünkü Campagnolo’nun kalitesine aşinaydım. Zonda ise bu aşinalığı bir basamak daha yükseltti. 2 kg sınırından 400 gr aşağı düşünce bunu hem hafiflik hem de akışkanlıktaki iyileşme şeklinde anında anlıyorsunuz; nasıl anlaşılmasın ki? Tel sayısının azlığı çoğu insana güvensizlik verebilir, ama bu yanlış; zira, paslanmaz çelikten imal teller hem dayanıklı vem de aerodinamik yapıda.”

 

 

“18 aya yakın bir süredir kullandığım setim 18000 km (yazı ile on sekiz bin!) boyunca bir gün olsun beni yolda bırakmadı; üstelik Bu sene yazın başında İstanbuldan Antalyaya, oradan da Torosları aşıp Konya ovasında sona eren Trans Anatolia ismini verdiğim yüklü (gidonda 6 lt, kadroda ise 5 litrelik çantalarla, bisiklet turu maceramda tıkır tıkır görevini yapan memur gibiydi! Medium Aero Profile olarak sınıflandırılsa da ön ve arka çemberlerin birbirinden farklı profiile sahip olması jantın daha çok düşük profilli görünmesine sebep. Ama bu olumsuzluk teşkil etmiyor, aksine jant setini hafifletiyor. Çift kat (double butted) aero paslanmaz çelik teller ilk kez 12000 km’de akort sehpası ile tanışırken, 15000 km’de freebody rulmanları değişti ve en son Trans Anatolia dönüşü genel bakımı yapıldı. Sonuç? Arka jantta hafif balans kayması, bir de ön ve arka rulmanlar greslendi! Sürekli İstanbul Anadolu Yakasının kuzeyinde boktan köy yollarında dağ tepe demeden tırmanıp inen birisi olarak sayısız çukura, yamalı yollara girip çıkmışımdır Zonda setim ile… Her defasında şimdi boku yedim, kırdım teli, akordu kaçtı, yamuldu çember dememe, iki kez araba çarpmasına karşın çemberler de, teller de taş gibi!”

 

 

Halil İbo: “Campagnolo Zonda’dan önce Speacialized Tarmac üzerinde gelen Axis jantlarım vardı, Zonda ya geçtikten sonra tamamen farklı bir deneyim ile karşılaştım.”

 

 

“Öncelikle farkını en çok hissettirdiği kısım benim için çukur, kasis vb. gibi bizim yollarımızın olmazsa olmazı engellere verdiği tepkiler ki, sağlamlığını direkt olarak hissedebiliyorsunuz. Engellere verdiği tepkiler, rahatlıkla geçebilmem bana daha rahat ve konforlu bir sürüş keyfi yaşattığını açıkça söyleyebilirim. Üstelik sürüş hakimiyetine katkısı oldukça fazla, bunun yanında arka jantın örüm şekli diğer standart jantlara göre daha güzel, farklı. İlk kez tek günde 200 km üzerine çıktığımda jantların gerçekten ne kadar seri, akıcı, sağlam ve dayanıklı olduğunu bir kez daha anladım; özellikle tırmanışlardaki desteğinin anında fark ediliyor.”

 

Campagnolo firmasının patenti G3 tel örüm teknolojisi janta estetik bir görünüm kazandırmakla kalmıyor, binici tırmanışlarda ayağa kalkıp güç uygulamaya başladığı zaman jantın esnemesinin de önüne geçilmiş oluyor.

Campagnolo firmasının patenti G3 tel örüm teknolojisi janta estetik bir görünüm kazandırmakla kalmıyor, binici tırmanışlarda ayağa kalkıp güç uygulamaya başladığı zaman jantın esnemesinin de önüne geçilmiş oluyor.

 

Seçkin:Yol bisikletinde daha çok yeniyim, geçmişim şunun şurasında iki yıl olacak. Dediğim gibi ilk, hatta uzun zaman sonra kullandığım ilk bisiklet (Specialized Secteur C2) olduğu için jantlarla alakalı pek bir bilgi ve hissiyatım olmadı; fakat o zaman çeşitli bisikletler üzerinde gördüğüm, markasını bilmediğim ama bana çok estetik gelen, sonradan Campognolo olduğunu öğrendiğim, jant setlerine ilgim oluşmaya başlamıştı. Algım da bu yöne kayınca jant setinden vites-fren gruplarına dek uzanan uzun araştırmalar sonucu Campagnolo markasına ciddi saygım ve aşırı sevgim oluşmaya başladı.”

 

“Fakat tanışmamız için daha erkendi. Erkendi, çünkü daha iyi bir kadro üzerine iyi bir jant ve grup set toplamak bana mantıklı geliyordu. Zamanla biriken bir miktar parayla elimden Secteur’ümü çıkarıp kendime Specialized Tarmac almaya karar verdim. Tarmac’la birlikte gelen jant seti Axis 2.0 idi. Bu jant seti Secteur üzerinde gelen Axis 1.0 modeline göre daha iyi hızlanmamı ve hızımı daha uzun süre korumamı sağlıyordu. Farkı hemen hissetmiştim fakat aradaki fark çok da büyük değildi. Zaten birçok kullanıcı yorumu da kadronun güzelliğini öne çıkartırken jantların ilk fırsatta değiştirilmesini tavsiye ediyordu; ekmek ve köfte meselesi… Sonra biraz zaman ve tecrübe kazanarak ve de yine biriken para sonucu hayalimdeki markanın giriş modellerinden sayılabilecek olan Campagnolo Zonda jant setimi aldım. Sonuç Axis setler ile kıyaslanamayacak kadar farklıydı. Çok daha iyi ivmelenme, hızı çok daha uzun süre koruma, sağlamlık ve estetik açıdan başka bir seviyeye çıkmış oldum. Özellikle bazı vicdansız arkadaşlarımın beni sürüklediği o amansız yokuşlarda performansım çok daha iyi bir seviyeye çıkmıştı. Hele hele markanın imzası olan o jant sesi benim gibi ses teknisyeni olan birini alıp başka diyarlar götürüyor. Son olarak söylemek istediğim ekipman önemli fakat düzenli sürüşler yapmadıktan sonra insanı manevi olarak tatmin etmekten öteye gitmiyor.”

 

Nereden alınır?

Campagnolo ürünlerinin birçoğunu Türkiyede Aktif Pedal Bisiklet firması getirmekte. İnternet sitelerinde stoklarının tükendiği ancak mağazadan aldığımız bilgiye göre yakın zamanda hem eski hem de yeni C17 modellerinin geleceği söylendi. Hem Tubeless hem de normal kullanıma imkan tanıyan Two Way Fit modelinin fiyatı ise 540 USD, nakit ya da havale ile %7 indirim yapılmakta.

Yurt dışından almak isterseniz de Türkiyeye sorunsuz gönderim yapan üç online alışveriş sitesinin vergi ve kargo masrafları hariç fiyatları:

Ayrıca BikeRadar ve Road Bike Review sitelerinin de incelemelerine bakabilirsiniz.

 

 

2 comments

  • Kullanmaya yeni başladım. Tam bir fiyat, performans jantı, parasını gerçekten hak ediyor. Kesinlikle tavsiye ederim.

  • atalay yalınay

    Bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine almış olduğum Campagnolo Zonda jant setini bisikletimi Aktif Pedal’da toplatırken bu ürünü çok isabetli olduğunu Aydın Bey’den öğrendim. Üzerinden 10 ay geçmemişti ki söylenenlerin ne kadar doğru olduğunu deneyerek gördüm. Tavsiye ederim.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.