Surly Günlüğüm #1 neden surly?

Evden işe, işten eve, işten eve, evden işe… Sağa sola, bayıra çayıra, çarşı pazarlarda deli gibi bisiklete biniyor dedikleri deli benim.

wpid-wp-1426008175026.jpeg

Bir yıla yakın süredir yol bisikletimi kullanıyorum, hem ulaşım he idman hem de keyif turları için. Specialized Allez Elite kadro üzerine itinayla toplanan Campagnolo Veloce vites ve fren, Khamsin jant setiyle birlikte kullandığım bisikletim ayrılmaz bir parçam oldu, bir bütün oldum kendisiyle, elim kolum derler ya, o benim ayağım işte.

Yaz bahar ayları sürmek ne kadar güzelse efil efil rüzgara, güneşin alnına karşı kışın başlamasıyla havalarda kötüleşince, tamam yılmadım, ama kıçım da Keban Barajına döndü, çamurluk da fayda etmedi, zaten su geçirmeyen ibareli her şeyden vazgeçtim, işe yarıyorlar ama bir süreliğine ve ıslanarak, yağmur sularını bir noktadan diğerine taşıyarak pedallamaya devam ettim. Açıkçası yukarıdan değil de alttan, bisikletim kaynaklı ıslanmaktan yoruldum.

Çare ulaşım odaklı bir bisiklet derken önce hazır örneklerini inceledim: Specialized Tricross, Canyon Infinite, Cannondale CaadX, Jamis… Amaç basit: çamurluk ve bagaj takabileceğim hem ulaşım hem de Anadoludaki turlara katılabileceğim bir bisiklet. O kalmadı, buna ulaşmak zor, buna bagaj, şuna çamurluk takmak sıkıntı derken neden Surly olmasın ki dedim?

Surly, Amerikan kökenli steel is still good söylemiyle bisiklet üreten bir firma. Arazi bisikletinden yola, uzun yol tur bisikletinden günlük kullanıma dek tüm modelleri çelik kadro üzerinde yükseliyor. Bisikletlerine ulaşmak Türkiyeden zor olsa da kadrosuna ulaşmak o kadar da zor değil. En son canlı kanlı örneğini geçen sene katıldığım Eskişehir Bisiklet Festivalinde evli bir çiftte görmüştüm; algıda seçicilik bu olsa gerek. Zihnim parçaları birleştirerek ban doğru olanı gösterdi: Surly!

wpid-Photo-1-Oct-2013-1225-pm

Peki kıstaslarım nelerdi?

  • cantilever fren,
  • en çok 700x45c lastik
  • yol bisikleti sürüş deneyimini destekleyecek,
  • bagaj ve çamurluk takmaya elverişli,
  • uzun yol için dayanıklı ve sağlam bir kadro

collage

Surly’nin Cross Check ve Long Haul Trucker modelleri bunları fazlasıyla destekliyordu. İkisinden Long Haul Trucker (kısaca LHT) tercih etmemin nedeni ise cantilever fren sistemini desteklemesinin yanı sıra rahat pedallamaya imkan veren uzun zincir hattı (chainstay) ve kadronun yere daha yakın orta nokta (lower bottom bracket) olmasıydı.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.