Surly Günlüğüm #12 gümrüksel işler

16 Nisanda yurda giren son siparişim gümrük incelemesine tabii tutulunca bana da İkitelli Sanayii Sitesinde konumlanan PTT Ukuslararası Kargo İşleme Müdürlüğüne (UKİM) gitmek kaldı.

Paketinizin gümrük incelemesine alındığı tarafınıza telgraf yoluyla bildiriliyor. Bu belgeyi yanınızda bulundurun, burası bürokrasi cenneti Türkiye, ne olur ne olmaz. Telgrafta 20 gün içinde paketinizin gümrük memuru huzurunda açılıp incelenmesi işlemini yapmadığınız takdirde geri gönderileceği yazıyor. Bir de UKIM iletişim bilgileri; adresi öğrenin yeter, telefonlara ne yazık ki cevap vermiyorlar.

UKIM’e gitmenin en kolay yolu metro. Ben Maltepeden kalkıp İkitelliye 90 dakikada kolaylıkla gittim:
M4 Kadıköy – Kartal metrosuna binip Ayrılıkçesmesinde indim, 
* buradan Marmaraya binerek Yenikapıya ulaştım, 
* yeryüzüne çıkmadan M1b Yenikapı – Bağcılar metrosuna binip son durakta indim, 
M3 Kirazlı –  Başakşehir metrosuna binip İkitelli Sanayi Sitesi durağında inerek yeryüzüne çıktım. 

image

İstanbul Ulaşımın raylı ulaşım ağı haritasını akıllı telefonunuza indirin ya da basılı kopyasını edinin, işinize çok yarayacak. Zaten her İstanbullunun elinin altında olması gerekiyor, tıpkı Akbil gibi.

Yeryüzüne çıktığınız nokta Bedreddin Dalan Bulvarı, dümdüz 300 metre yürüdüğünüzde PTT UKIM binası tüm heybetiyle karşınıza çıkıyor. Sabahın köründe Kahvaltı yapmadan erken kalkan erken yol alır sözüne inanarak yola çıktığımızı varsayarak köşedeki simitçiden bir simit alıp UKIM nerede diye sorabilirsiniz.

Mesai 9’da başlıyor, erken gittiyseniz UKIM’in karşı çaprazındaki bisiklet dostu Dedeoğlu Börekte kahvaltı yapabilirsiniz. Ben yaya gitmeme karşın hesap ödeyeceğim zaman kasadaki beyefendi bisikletle mi geldiniz diye sorunca bir an afalladım. Evet, hayır, hayır, yaya dedikten sonra nereden anladığını sorunca da giyiminiz dedi, hakikaten de normal giyinmeyi unutmuş biri olarak üzerimde uzun kollu kışlık bisiklet forması, rüzgar yeleği ve doğa yürüyüşü pantolonu vardı. Kendisinin kuzeni de bisikletle sanayideki işine bisikletle gelip gidiyormuş, kıyafetleri benim gibiymiş. Bisikletimi görmek isteyince de gümrükten alacağım büyükçe bir paketim olduğundan yaya geldiğimi söyledim ama fotoğraflarını göstermeyi de ihmal etmedim emektar bisikletimin.

Mesai başlayınca UKIM’e girip danışmaya adıma gelen telgrafı verip kimliğimi ibraz ettim, içeri geçip çağrılana dek beklememi söylediler, telgrafı aldılar. Erken giderseniz beklemeniz kısa sürer, çabuk biter işlemleriniz. 5 dakika sonra çağrılınca gümrük memuru huzurunda paket açıldı ve parçalar gümrük mevzuatı gereğince yurda belirli şartlar sağlandıktan sonra sokulmasına izin verilen ürünler olup olmadığına bakıldı. Bu kısım gümrük incelemesi, muayene olarak geçiyor. Gümrük memuruna yardımcı olun, açıklama yapmaktan çekinmeyin.

Benim incelemem öncesi sporcu gıdası, ilaç vs getiren birisinin istediği ne varsa gümrükte kaldı. Sebep? İstedikleri birden fazla ve reçetelenmemiști. Benden sonra giren birisi ise internet dağıtıcısı – router aldığı için fatura ibrazı yapıp vergi ödemeden aldı.

Benim ilk karşılaştığım soru neden bu kadar fazla ürün olduğu idi. Memur haklı, 26 adet ürün istemiştim. Neler yoktu ki? Kendisine bisiklet sporcusu olduğumu, halihazırda bisiklet mağazasında çalıştığımı ve ürünlerin ticari olmayıp toplayacağım bisikletim için kullanacağımı anlattım.

Aynakol, vites kolları, rulman seti, iç lastik gibi birkaç ürüne bakıp neler olduklarını sordular, izah ettim. Sonra Brooks sele için istediğim koruyucu krem gözüne çarptı ve onunda ilaç veya kozmetik ürün olmadığını sığır derisinden özel olarak yapılmış sele için koruyucu bir yağ içeren krem olduğunu açıklayınca inceleme bitti hesap kitap işlerine geldi sıra.

Yanımdaki Bike-components.de sitesinden adıma düzenlenip e-posta ile yollanmıș faturayı, kredi kartı hesap özetini, banka ödeme makbuzunu gösterdim. 548 Euro karşılığı 1560 TL üzerinden %18 KDV ve 4 lira da taşıma ücreti dahil 286 TL ödemeyi vezneden yapıp paketimi teslim aldım.

Gümrük memurları gayet anlayışlı ve sadece işini yapan insanlar, şehir efsanelerine inanmayın, ellerinden geldiğince işlerini hızlı yapıyorlar. Ancak siz yine de işinizi çabuk yapmak için erken hareket edin, İstanbul Kartınız dolu olsun, yanınızda bozuk para bulundurun.

image

9560 gram ağırlığındaki 100x40x30 cm ölçülerindeki paketimi sıralayıp yeniden yerin altına inip metro ile geri döndüm. Tahmin ettiğimden de kolay oldu. Şimdi sıra parçaları açıp her birine hayranlıkla bakmakta. 

2 comments

  • merhaba.kendime surly lht topluyorum.kadroyu yurtdışından sipariş verdim.geri kalan parçaları yurtdışından tek seferde alsam gümrükte sıkıntı olur mu sizce.alacağım ürünler 600 yuro tutuyor

    • Gümrük vergisi ödemeyeceğiniz yasal sınır kargo bedeli hariç 75 Euro. %18 Gümrük vergisi ödeyeceğiniz yasal alan ise kargo bedeli hariç 75 – 1500 Euro olup bu sınırın üzerine çıktığınız zaman ya da kara gümrüğü ile işlem yaptığınızda vekalet vereceğiniz bir gümrük müşaviri aracılığıyla işlem yapacaksınız. Sorunuza gelince 600 lira = 180 Euro yapar, yurtiçine geldiği zaman ürünleriniz ya kapıda %18 vergi ödeyerek ürünlerinizi teslim alacaksınız ya da yazıda da anlattığım gibi İkitellide konuşlu UKİM merkezine gideceksiniz. Alışveriş yaptığınız sitenin oluşturacağı benzersiz kargo takip numarası ile kargonuz nerede adım adım takip edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.