Dwars Door Vlaanderen / A travers la Flandre 2017

Flanders bölgesinde pedallanacak 10 günlük yarışlar dizisinin ilki, Dwars Door Vlaanderen ile başlıyor. Tüm bunlar, yani parke taşlı yarı klasikler aslında De Ronde van Vlaanderen ve Paris-Roubaix için birer idman aslında.

Dwars Door Vlaanderen, Türkçeleştirme çabasıyla, şöyle bir gezelim görelim Flaman diyarını yarı klasiğinin bu seneki parkur profili: 203 km uzunluğundaki yarışın ilk 90 km’si adeta ısınma tadında, kalanı ise hellingenler ile yüzleşme…

Bu sene 1.UWT – WorldTour sınıfına yükselen yarı klasik yarış abileri De Ronde ve Paris-Roubaix kadar ağırlıklı olmasa da eser sayıda parke taşlı yol ve tırmanışlara sahip; hadi Paris-Roubaix demeyelim, o apayrı bir cehennem, karşılaştırmayı De Ronda van Vlaanderen üzerinden yapalım: Taaienberg, Paterberg, Nieuwe ve Oude Kwaeremont parke taşlarla döşeli daracık yokuşlar tanıdık gelmeli, zira çok değil on gün sonra, Flaman bölgesini tavaf eden peloton kapanışı De Ronde’de bu ve daha fazlası parke taşlı yokuşlarla cebelleşerek yapacak.

İki şehir arası neredeyse 25 km ama söz konusu 200 km ise bu peloton dört dönecek, gerekirse yollarda kaybolacak! 

Batı Flaman bölgesinin birbirine yakın iki şehri, Roeselare › Waregem arasında pedallanacak olan yarı klasik bu sene 203 km uzunluğunda; ilki 91. km, sonuncusu da 194. km’de olmak üzere toplam 12 adet parke, pavé, taşlı, hellingen, daracık yokuşlar, karmakarışık yollar pelotonun belalısı olacak. Karmakarışık, tekrar etmekte fayda var Roeselare ve Waregem kentleri arası taş çatlasa 25 km, yarış ise 203 km! Rota kedi yumağı misali hellingen sektörlerinin konum ve şiddetine göre kıvrım kıvrım Roeselare şehrinden Waregem şehrine doğru uzanıyor. 

Geçen senenin öne çıkan anları

 

Geçtiğimiz sene 194 km olarak pedallanan yarı klasikte başa baş sprint bitişinde zafere uzanan isim erken sevinen Bryan Soquard (Direct Energie, 2016) değil de son anda kendisini ileri doğru atan Jens Debusschere (Lotto – Soudal, 2016) olmuştu. Kürsünün üçüncü sırasında ise Trek-Segafredo takımından Edward Theuns yer almıştı.

Hellingenlere gelesin demeden önce daracık köy yolları olumsuz hava koşullarıyla birleşince şartlar daha da zorlaşıyor, klasiklerin anlamı sporcuların vücudunda hayat buluyor: Dayanıklılık!

Bu sene ise birçok favori isim yarışın WorldTour sınıfına alınmasıyla birlikte başlangıç çizgisinde yer alacak:

  • Tabii ki gökkuşağı mayosu ile pelotonun rock yıldızı Peter Sagan, yarışı elbet kazanmak isteyecektir, ancak asıl hedefi De Ronde’yi yeniden kazanmak ve Paris-Roubaix dublesi yapmak!
  • Quick-Step Floors takımında yine yok yok: Yarı Klasiği iki kere kazanabilen sayılı isimlerden Niki Terpstra, ki aynı sene bir de Paris-Roubaix kazanmıştı, deli fişek Fernando Gaviria, Philippe Gilbert üçlüsünden biri yarışı kazanabilir, ancak takım içi dinamikler tabii ki önemli.
  • Klasiklerin daimi ikincisi, üçüncüsü Sep Vanmarcke Cannondale-Drapac takımına liderlik edecek, bu sefer şeytanın pedalını kırması dileğiyle, ama rakipleri yine çok dişli.
  • Geçen senenin Paris – Roubaix şampiyonu Mathew Hayman bir sürpriz yapar mı bilinmez ama Caleb Ewan Orica-Scott için burada Tour Down Under haftalık turunda olduğu gibi kolay zaferler getiremeyecektir.
  • Geçen sene Milano-Sanremo anıtsal klasiğinde herkesi şaşırtarak zafere uzanan Arnaud Demare sezon başından beri sadece kendi topraklarında, Fransadaki yarışlarda şanslı idi, Flaman toprakları kendisine yabancı değil.
  • Michael Matthews yeni takımı Team Sunweb formasıyla sezonun ilk zaferini kazanmak için mücadele edecek.
  • Geçen seneki yarışın first runner-up pedalı Bryan Coquard bu sefer Direct Energie için zafer peşinde olacak, bu çocuk artık adam akıllı sevinsin be! 
  • Son olarak tabii ki geçen senenin kazananı Jens Debusschere , 2015 ve 2016 yıllarında podyumda kendisine yer bulan Edward Theuns’u adettendir sayalım, ancak gönlümüz WorldTour olmasıyla yarışın katılımcı sayısı azalan Pro-Continental takımlardan birisinin kazanmasından yana!

 

Son olarak yarı klasiğin bir de kadınlar edisyonu aynı gün pedallanacak: 114 km olarak planlanan yarışta 25 takım mücadele edecek. Bir de UCI kadınlar yol bisikleti yarışlarına ilgi çekici bir şeyler, pozitif ayrımcılık, yap, canlı yayınla! 

Daha fazlası için:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.