TdF2016 12. Etap: Montpellier → Mont Ventoux, 178 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Sagan, son 12 km’de yaptığı atakla zafere uzanırken peşinden karşı atakla gelen Chris Froome da etabı ikinci sırada bitirerek bonus saniyeleri topladı ve diğer favorilerle arasında zaman farkını küçük de olsa açtı. Sarı mayo hala Chris Froome’un sırtında.

 

Etap incelemesi

Ve Mont Ventoux! Ne denilebilir ki bu zirvenini ihtişamı, tarihi ve anıları karşısında? Tom Sİmpson’dan mı bahsetmeli ve en son 2013 yılında Chris Froome’un atak yapıp Quintana önünde sarı mayoya uzandığı güne mi gitmeli? 

TDF2016_stage12_profile_offical

TDF2016 12. Etap: Düz başlayıp bölüm sonu canavarıyla biten etabın sonu oldukça acımasız.

Dün etabı sonlandırdığımız Montpellier kentinden başlayan etap 184 km uzunluğunda. 1912 metre rakımda konuşlu Mont Ventoux zirvesinde, kelleşmiş, kıraç ve ağaçsız alanda saatte 100 km/s hızla esen sert rüzgarlar yüzünden etap 6 km kısaltıldı ve 1435 mt rakımda yer alan Chalet Reynard geçidinde bitecek; yani orman yolunun bitip de bozkırımsı zirveye uzanan yolun başlangıcında.

TDF2016_stage11_mont_ventoux_profile

TDF2016 12. Etabın zirvesi: Mont Ventoux… Zirvede esen sert rüzgarlar yüzünden etap 6 km kısaltıldı.

 

Orman yolunun bitip de kıvrım kıvrım uzanan yoldan Mont Ventoux göründüğünde biiskletlilerin çektiği acının efsane karesini göremeyecek olmamız bizi tabii ki üzüyor ancak yaklaşık 16 km uzunluğunda ve ortalama eğimi %8 üzerindeki tırmanışın kısaltılarak 10 km ile sınırlandırılması atakları daha erken görmemizi sağlayacak; bu da sarı mayoyu korumak için Team SKY ve Chris Froome’un daha defansif, Movistar’ın da daha atak ve agresif olması demek.

13 Temmuz 1967 yılında zirvede hayatını kaybeden İngiliz pedal Tom Simpson anısına yapılan anıt.

13 Temmuz 1967 yılında zirvede hayatını kaybeden İngiliz pedal Tom Simpson anısına yapılan anıt.

Etabın Fransızların ulusal bayramı Batiller gününde pedallanacak olması Fransız tırmanışçıları iştahlandıracaktır, tıpkı geçen sene Alpe d’Hüez zirvesinde Fransız Thibaut Pinot’un zafere uzanması gibi. Kim bilir belki de bir İngiliz pedal Tom Simpson’un anıtına David Millar gibi bir selam yollar, matara bırakır ve zirveye uzanır… Tabii bu romantik düşler zirveye uzanan ovada hızı 50 km/s, Mont Ventoux zirvesinde ise yer yer 100 km/s hıza ulaşan sert rüzgarları düşününce ve de sıcakla birleşince eziyete dönecek. Madonna del Ghisallo tüm pelotonu kutsasın. Amen.

Daha fazlası için

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.