Crud Road Racer MK3 çamurluk incelemesi

Hali hazırda bu sene de Transcontinental Race yarışına katılacağım ve geçen seneki gibi idman eksikliğiyle yarışmak istemediğimden sayılı günleri boş geçmemek adına elimden geldiğince pedallamak amacındayım. Haliyle mevsimlerden kış ve haftanın her günü kapalı, yağışlı; hele İstanbul gibi altyapısı felaket bir şehirde kuru kalmak imkansız! Hem kuru kalmak hem de idmanları aksatmamak adına Cannondale CaadX bisikletime uygun bir çamurluk arayışı içine girdim.

 

Mahsus ve Ayhan ile birlikte çıktığımız yağmurlu bir tur sonrası halim; Mahsus karede yok ama o da aynı halde. (Mart 2016)

Birlikte pedalladığım arkadaşım ve bir diğer Türk TCRno4 katılımcısı Sertaç bisikleti Mason Definition için SKS Longboard çamurluk alınca bende denemek istedim. SKS arka tekere uymasına karşın ön tekerle maşa arasında bayağı büyük bir boşluk kalınca gözümü dışarıya diktim.

Crud Road Racer MK3 çamurluk seti

Crud markasının Roadracer MK2 modelini biliyordum, çamurluk ihtiyacı yağmurların sıklaşmasıyla birlikte artınca almak istedim ama modelin revize edildiğini gördüm: Roadracer MK3. Zaten eski model de satılmıyor hiçbir yerde. Revize edilen model eskiye göre bir adım öne geçmiş: Eski seride çamurluk kadroya plastik kelepçelerle bağlanırken yeni seride kuvvetli cırt cırtlar yardımıyla montaj yapılıyor. Biraz araştırınca herkesin hem fikir olduğu konu diğer çamurluklara göre hafif ve kullanımının pratik olması; kullanım pratik ama montajı öyle değil. Tamam tornavida, Allex Hex anahtarı ile girişmiyoruz ama ilk montaj dikkat gerektiriyor. Açıklayacağım:

Bisikletim saf kan bir Cyclo Cross – CX olduğundan ön ve arka teker ölçüleri normal yol bisikletlerinden biraz farklı: Ön teker ile maşa arasında; çamurda, zorlu patikalarda kullanımı gereği; bayağı boşluk var ve bu ön teker montajında dikkat gerektiriyor, denediğim birçok çamurluk markasında ara parçalar ya kısa kaldı ya da yetersiz geldi: Ara bağlantı parçası kısa kalınca çamurluk maşaya yaklaşıyor ve ön tekerden gelen su olduğu gibi üzerime savruluyor…

 

Crud Road Racer MK3 modelinde ise uyumsuz herhangi bir parça yok, dikkat edince sorun yaşamadım. Paketinden tek parça halinde çıkan ön ve arka çamurluk maşanın iç kısmına (fork inseam) ve kadronun arka çeki borularına (seat stay) kuvvetli iki adet cırt cırt yardımıyla bağlanıyor. 

 

 

Ön ve arka çamurluk iki parçadan oluşuyor: ön çamurluk daha ince ve hassas, arka kısmın ek parçası tek bir vida, ön kısım da yapışkanla yapılıyor, duruma göre kullanıp kullanmamak size kalmış. Bu ek parçalar çamurluğun koruma alanının genişliğini belirliyor çünkü. Maşanın içine yapıştırılan cırtları ne olur ne olmaz diyerek kablo kelepçesi ile sağlamlaştırdım. Arka çamurluğun sallanmasını engelleyip sağlamlaştırmak için ön vitesin bağlandığı sele borusuna (seat tube) kelepçelenecek bir parça var, montajına dikkat etmek gerekiyor.

 

Çamurluğu zorlu şartlarda test etme imkanım oldu: Birlikte pedalladığım Hızlı ve Pedallı ekibimizin favori rotaları Beykozun Mahmut Şevket Paşa Köyü ve Ömerli Baraj Gölü kıyısına kurulu Kurtdoğmuş Köyü, Şile eteklerinde yer alan Bıçkıdereden Göçbeyliye uzanan boktan yollar…  Hepsinde yanımda oldu diyebilirim. En son İstanbul Avrupa yakasından Anadoluya bir 255 km pedalladım, son 150 km’yi yağmur altında geçince çamurluk tek gerçeğim oldu!

 

Artıları: Bisiklet ıslansa da sürücü kuru kalıyor, hafifliğinden dolayı bisiklette çamurluk olduğunu hissetmiyorsunuz, haliyle bir ağırlık olmadığından hız kaybı da olmuyor.

Eksileri: Tasarımından ötürü çamurluğun bazı yerleri inceliyor arkada ve özellikle ön kısmın dış tarafında, bu az da olsa bisikletin kirlenmesine sebep oluyor. Ayrıca yolda giderken ön çamurluk arkaya göre daha çok sallanıyor, fakat hiçbir şekilde lastiğe sürtünmüyor.

Nasıl alınır? Kendi sitelerinden 35 Sterline satın alabilirsiniz, İngiltere dışına sorunsuz yolluyorlar. Merlin Cycles sitesi de kargo hariç 32 Avroya satıyor.

Son karar: Son olarak kış ayları için kalıcı bir çözüm olup dört mevsim de kullanılabilir bir çamurluk, şahsen ben artık çıkartmayı düşünmüyorum. Tabii ki Nisan ayından sonra işler değişebilir. 🙂

Bir ben değilim tabii ki kullanan, Crud firmasının internet mağazasında diğer kullanıcıların fotoğrafları yer alıyor, kendi bisikletinizin aynısı elbet vardır, kıyaslama yapabilirsiniz.

Çamurlukla birlikte sadece poponun kuru kalması değil olay, bisikletin temiz kalması da önemli. Zira çamur ve pislik vites, fren ve jantlara da zarar, üstelik kirlendikçe artan temizlik maliyetleri de çabası.

3 comments

  • Güzel inceleme olmuş valla eline sağlık

  • Ben de bayağı araştırdıktan sonra Zefal R30’u Canyon Endurace’e montajladım, hem de bin bir zorlukla. İlk sürüşümden sonra çıkardım. Birinci neden sürüş esnasında çok fazla hareket etmesi, montajdan kaynaklanabilir olsa da lastiğe sürtme, ses yapması ve bisikleti %1 de olsa yağmur-çamurdan korumaması.

    Almayı düşünenler varsa duyurulur.

    • bu tip çamurlukların bağlantılarının sert olması gerekiyor ki ses yapmasın; kaldı ki yol bisikletlileri olarak bisikletten gelen seslere karşı inanılmaz duyarlıyız zaten. Şu anda iki arkadaşım Crud Road Racer MK3 kullanıyor ve bağlantı yerlerinde velcro denilen cırt cırt kullanıldığı için bayağı sert ve titreşimsiz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.