#TDF2015 13. Etap: Muret → Rodez, 199 km

12. etap, Pirenelerin kraliçe etabı beklenenlerden de güzel geçti diyebiliriz:

  • Etap bitişinde yağmur, dolu ve sert rüzgara karşı pedallayan sarı mayo grubu sürekli birbirilerine atak yapmasına karşın kopamadılar ve zaman farkı açılamadı.
  • Valverde de olmasa Pireneler etapları sıkıcı geçecek zira kendisinin bir anda başlayan ve yakalanan atakları izlenir kılıyor şu anda Turu.
  • Yağmur… delicesine ve sert yağmur son kilometrelerde favorileri değil de geriden gelen kalanları bayağı zorladı.
  • Sarı mayo hâlâ Chris Froome’un sırtında.
  • TDF2015_stage12_hard_rain

Güzel bir etap incelemesi Cyclist Türkiye Dergisinden:

Joaquim Purito Rodriguez (Katusha), bu yıl Tour de France’daki 2. etap galibiyetini elde etti. Jakob Fuglsang (Astana)…

Posted by Cyclist Türkiye on 16 Temmuz 2015 Perşembe

Etap hakkında

Pireneleri bitirdik, yolumuz şimdi Alpler ve sonrasında Paris. Ancak öncesinde sarı mayoyu korumaz ve zaman farkını açmamak için geçiş etapları uzanıyor önümüzde. Geçiş dememize bakmayın zira düz bir etap yok, ya CAT2 ya da sınıflandırılmamış anlık eğimi sert tırmanışlarda bitiyor etaplar.

tdf2015_stage13_profile

Muret → Rodez kentleri arasında pedallanacak 13. etap 199 km uzunluğunda ve sınıflandırılmış üç tırmanışın dışında anlık ve sert eğime sahip kısa tırmanışlarda barındırıyor ki, bu da tırmanabilen sprinter ve puncheur pedallar etap istiyorlarsa kaçanlara fırsat vermemeli, yoksa adettendir dinlenmek isteyen peloton kaçanlara etapı kazanmaları için izin verecektir.

  • 92,5. km’de geçilecek sprint kapısı önemli, eğer buraya dek bir kaçış grubu olmazsa yeşil mayo için puan savaşları yaşanacak, Sagan ve Greipel’den bitiş öncesi sprint atakları izlemek güzel olacaktır.
  • 115. km boyunca zorlayıcı bir tırmanış içermeden düz profilde geçilecek etabın ilk anlık tırmanışı, aslında sprint kapısından itibaren 118 rakımdan fark etmeden 411 rakıma dek Villefranche-d’AAlbigeois geçilip 207 rakıma dek inilecek.
  • 127. km’den itibaren yaklaşık 4 km uzunluğundaki CAT3 sınıfından ortalama %5,8 eğime sahip Côte de Saint-Cirgue
  • Bu noktadan itibaren 578 metre rakımda yer alan CAT4 sınıfından Côte de la Pomparie tırmanışına dek peloton testere gibi olmasa da anlık eğimlere sahip yokuşlara tırmanıp inecek. Côte de la Pomparie de 2,8 km uzunluğunda ve %5 ortalama eğime sahip. Hali hazırda peloton günün ilk tırmanışından itibaren rakımı yükselttiği için bu tırmanışta yaklaşık 50 metre irtifa kazanacak, bacakların fazla yorulmayacağını söyleyebiliriz.

    • Aynı rakımda kalarak günün son sınıflandırılmış tırmanışı CAT4 Côte de la Selve’yi geçecek pelotonun çilesi 4 km uzunluğunda ve ortalama eğimi de %3,7.
    • Bu noktadan itibaren kaçanların iyice pedallara asılması gerekecek zira karşımıza sınıflandırılmamış (HC değil, yanlış anlaşılmasın) bir tırmanış var: La Primaube. 4 km uzunluğundaki tırmanışta peloton %5’e yakın bir eğimi geçerek inişe geçecek.

TDF2015_stage12_chris_froome_and_gerrain_thomas

  • Etabın sonunda ise pelotonu saçma sapan bir anlık eğim bekliyor diyebiliriz: Côte Saint-Pierre, sadece 600 metre ama ortalama %9,6 ortalama eğim!

Gün boyunca 198 km pedallayan ve öncesinden insafsız Pireneleri geçen pelotonun bugün de geçiş etabında dinlenmeye fırsatı yok.

Kaçanların kazanacağı bir etap olacak gibi, her ne kadar profil tırmanabilen sprinter ve puncheur pedallara uygun görünse de 170 km’den itibaren sağlam kaçan biri(leri) olursa neden etap zaferine uzanmasın?

Etap sonrası

TDF2015_stage8_winner_Greg_van_Avermaet

198.5 km uzunluğundaki Muret › Rodez etabını BMC takımından Greg van Avermaet kazandı. Etabın sonunda iki klasikçinin mücadelesini izledik ama çabuk pes eden sprint kapılarında bacaklarını yoran Sagan olunca zafere pedallayan Greg van Avermaet oldu.

Zira takip eden bisikletseverlere bu iki isim katıldıkları tek günlük yarışlar olsun üç haftalık bir haftalık turlar olsun hep ikinci gelmeleriyle meşhur. Bugün bu ikinci ebedi ikinci etap sonunda baş başa kaldılar ve kazanan Greg van Avermaet oldu.

Henüz 4. km’de oluşan kaçış etabın sonuna dek varlığını sürdürürken Flame Rouge altından geçer geçmez başlayan 600 metre uzunluğundaki %9,6 ortalama eğime sahip Côte Saint-Pierre tırmanışında pelotondan kaçan puncheur ve klasikçiler tarafından yakalandı. Gönül isterdi ki etabı LottoNL Jumbo takımının Hollandalı pedalı Wilco Kalderman kazansın, zira kendilerinin henüz bir etap galibiyeti bile yok.

Dün sağanak yağmur ve dolu ile mücadele eden peloton bugün bunaltıcı derecede yüksek sıcak ve nemle boğuştu. Tam bir ironi! Etabın bitmesine 61 km kala peloton yüksek tempoyla seyir halindeyken AG2R la Mondiale takımının lideri Jean-Christophe Peraud bir anda yere düştü ve bir hayli takla atıp sürüklendi. Ayağa kalktığı zaman sol bacağı, kolu ve baldırı soyulmuş, üstelik asfalt yanıkları içindeydi. Doktor arabasının müdahalesi sonucu yarışa bir mumya olarak devam eden Peraud acılara tutundu adeta!

Aşırı sıcakların bunalttığı bir tek sporcular değildi elbet, asfaltın da ısınması favorilerin de olmak üzere birçok sporcunun lastiğini patlattı.

Ara sprint kapısından puanları almak için mücadele veren Greipel ve Sagan bir ara birbirilerine çok yaklaştı, hatta Cavendish de ancak Sagan’ın gaz kesmesiyle korkulan şey, kaza olmadı. Ancak Sagan, Greipel’in bu yaptığını, yol vermeyip sıkıştırmasını etap sonunda affetmedi ve ikinci gelmesine karşın 25 puanı alarak yeşil mayoyu korumasını bildi.

Etapta yaşananları an be an Ekşi Sözlük yazarı zeddicus zu l zorander’den dinliyoruz:

13. etap, yani 198.5 km’lik muretrodez etabını greg van avermaet kazandı. nefes kesici bir mücadele verdi sagan ile ama az farkla da olsa kazanmayı başardı. bize nefis bir finiş izlettirdiler. çocuğu olacağı için turdan ayrılacak olan van avermaet için güzel bir veda oldu. 2 daimi ikinci van avermaet ile sagan’ın mücadelesinden bir birinci çıkacaktı tabii ki ve o van avermaet oldu.

https://pbs.twimg.com/…ia/ckihqllwwae5ujf.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckihiz3usaanmte.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckihfrrwsaas1ly.png:large
https://twitter.com/…tour/status/622066226903298048

sagan için iyi haber, aldığı 25 puan ile yeşil mayoda farkı biraz daha açmış oldu.

175 bisikletçi etaba başladı. hava sıcak.

alexandre geniez (fdj), thomas de gendt (lotto-soudal), cyril gautier (europcar) ve wilco kelderman (lottonl-jumbo), etabın 4. km’sinde kaçtılar.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhhq3jvaae89fk.jpg:large

onları, nathan haas (cannondale-garmin) ve pierre-luc périchon (bretagne-séché environnement), 15 sn geriden takip ediyor. onların 1.25 dk gerisinde a.grivko (astana) ve p.quémeneur (europcar) geliyor. onların 20 sn gerisinden peleton gelmekte.

haas ve périchon, lider gruba katıldı. peloton, quémeneur ve grivko’yu yakaladı.

138 km kala fark 3.30 dk. 36 derece sıcaklıkta gidiyorlar.

ilk saatin hız ortalaması 41.4 km/saat.

120 km kala fark 3.54 dk.

115 km kala contador lastik patlattı.

110 km kala fark 3.30 dk.

106 km kala geçilen laboutarie ara sprint kapısından kaçış geçti. thomas de gendt 20, pierre-luc périchon 17, nathan haas 15, wilco kelderman 13, alexandre geniez 11, cyril gautier 10 puan aldı.

3.20 dk sonra ana grup kapıya gelince ataklar başladı. greipel sagan az daha kaza yapıyorlardı.
https://pbs.twimg.com/media/ckhk6rfwoaajl37.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ckhk6u1woaa5m36.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ckhk-acveaa1xrj.jpg

bu gruptan greipel ilk sırada geçti ve 9 puanı aldı. john degenkolb 8, mark cavendish 7, peter sagan 6, geoffrey soupe 5, mark renshaw 4, bryan coquard 3, koen de kort 2 ve jens debusschere 1 puan aldı. toplamda greipel, sagan’a 261-260 önde. john degenkolb 209 puan ile 3. sırada.

beslenme bölgesinden geçildi.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhk90-wsaaflpu.jpg:large

80 km kala fark 4.44 dk.

kaçış grubundan cyril gautier, lastik değiştirdi. öne yetişmeye çalışıyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhta5eueaenjne.png:large

75 km kala fark 3.55 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhtzidwcaazuwr.png:large

3. kategoriden côte de saint-cirgue (422 m yükseklik, 3.8 km uzunluk %5.8 ortalama eğim) tırmanışına kaçış başladı.

67.5 km kala zirveden ilk sırada thomas de gendt geçerek 2 puanı alırken, alexandre geniez 1 puan aldı. peloton 3.51 dk sonra zirveden geçti.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhxdhvwsaa08qv.jpg:large

35 derece sıcaklık, %33 nem var.

63 km kala peloton 2 parçaya bölündü. tinkoff-saxo ve giant-alpecin’in temposu bölünmeye neden oldu.

61.3 km kala geçen senenin ikincisi jean-christophe péraud yere kötü düştü. canı fena halde yanıyor. şortu parçalandı. kolu, bacağı kanıyor. devam ediyor ama durumu iyi değil.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh3uitwoaadmyp.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhzzx4wuaatwg6.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh0ypjwiaajsf1.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh1fu8ukaax0ll.jpg:large

peraud, pelotondan 2.40 dk kadar geride. giderken tedavi de oluyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhzy6jwoaa_ifh.png:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh3kmhwwaahyts.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckhz_38xaaa4tqv.jpg:large

58.3 km kala nibali lastik değiştirdi ve geride kalan ikinci grup ile birlikte takibe başladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh0lg3weaasdvd.png:large

57 km kala lider grup ile sarı mayo grubu arasında 3.07 dk, nibali grubu arasında 3.35 dk ve peraud arasında 5.58 dk kadar bir fark var.

55 km kala peraud, pelotondan 2 dakika geride. mumyaya döndü adam.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh1swhwgaaedgf.jpg:large

bölünen peloton bir araya geldi.

balyalardan atraksiyonlar.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh3scfuyaasyvx.png:large

yaşasın alexandre geniez.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh2byiwuaay3g5.jpg:large

4. kategoriden côte de la pomparie (578 m yükseklik, 2.8 km uzunluk %5 ortalama eğim) tırmanışına kaçış grubu başladı.

peraud, 45 km civaro pelotonu yakaladı.

42 km kala alexandre geniez zirveden ilk sırada geçip 1 puanı aldı. peloton, 2.55 dk sonra zirveden geçti.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh5_tmwiaejwtk.jpg:large

4. kategoriden côte de la selve (661 m yükseklik, 3.9 km uzunluk %3.7 ortalama eğim) tırmanışına kaçış başladı.

greipel geriye düşmeye başladı.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh8n37wuaardww.png:large

31.5 km kala zirveden ilk sırada geçen wilco kelderman, 1 puanı aldı. peloton zirveden 1.58 dk sora geçti.

kırmızı benekli mayoya sahip ufaklık uyuyor.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckh9mtlwgaakzf4.jpg:large

24.2 km kaal nathan haas atak yaparak liderliği aldı.
https://pbs.twimg.com/media/ckh_ae1wsaa0xaa.jpg
https://pbs.twimg.com/media/ckh_w1_woaaqhnq.png

haas, 18 km kala takibe yakalandı.

15 km kala fark 1.20 dk.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckibcaewuaahan_.jpg:large

kategorize edilmemiş la primaube (692 m yükseklik, 3.9 km uzunluk, %4.6 ortalama eğim) tırmanışına kaçış başladı.

14 km kala wilco kelderman atak yapıp öne çıktı. cyril gautier, arkasına takıldı. thomas de gendt de onların arkasında.
https://pbs.twimg.com/…ia/ckiccxgwoaabkeg.jpg:large
https://pbs.twimg.com/…ia/ckicsjexaae5r4f.png:large

https://pbs.twimg.com/…ia/ckicuykueaajekd.png:large

kaçıştan geriye düşenleri peloton yakalıyor.

10 km kala fark 50 sn.

5 km kala fark 27 sn.

son km’ye lider girdi kaçış.

zirve finişi ile bitecek olan kategorize edilmemiş, 570 m uzunluğunda, %9.6 ortalama eğime sahip tırmanışa kaçış 3’lüsü başladı.

350 m kala peloton öndekileri yakaladı.

greg van avermaet, öne çıktı, sagan peşinde, etabı kim kazanacak.

greg kazanıyor, sagan yine ikinci. ikinciler kralı van avermaet ile sagan’ın büyük mücadelesini greg van avermaet kazandı.

https://pbs.twimg.com/…ia/ckigcghwiaapbc0.jpg:large

Etap sonuçları:

BEL  1  VAN AVERMAET, Greg (BMC RACING)                   4:43:42
SVK  2  SAGAN, Peter (TINKOFF - SAXO)                     
BEL  3  BAKELANTS, Jan (AG2R LA MONDIALE)                    +  3
GER  4  DEGENKOLB, John (GIANT - ALPECIN)                    +  7
GER  5  MARTENS, Paul (LOTTO NL - JUMBO)                  
GBR  6  FROOME, Christopher (SKY)                         
ITA  7  NIBALI, Vincenzo (ASTANA)                         
ESP  8  CONTADOR VELASCO, Alberto (TINKOFF - SAXO)        
ESP  9  VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)           
USA  10 VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)                  
FRA  11 GALLOPIN, Tony (LOTTO SOUDAL)                     
COL  12 QUINTANA ROJAS, Nairo Alexander (MOVISTAR)        
NED  13 GESINK, Robert (LOTTO NL - JUMBO)                 
GBR  14 THOMAS, Geraint (SKY)

Etap sonrası genel klasmanda herhangi bir değişiklik yok. Gönül isterdi ki bölyesine dik yokuşların sonunda biten etaplarda atak yapıp zafere giden Alejandro Valverde bir atak yapsın ve Chris Froome’dan bir iki saniye daha çalsın ama yapmadı, topluca geldiler etaba favoriler.

GBR  1  FROOME, Christopher (SKY)                    51:34:21
USA  2  VAN GARDEREN, Tejay (BMC RACING)               + 2:52
COL  3  QUINTANA ROJAS, Nairo Alexander (MOVISTAR)     + 3:09
ESP  4  VALVERDE BELMONTE, Alejandro (MOVISTAR)        + 3:58
GBR  5  THOMAS, Geraint (SKY)                          + 4:03
ESP  6  CONTADOR VELASCO, Alberto (TINKOFF - SAXO)     + 4:04
NED  7  GESINK, Robert (LOTTO NL - JUMBO)              + 5:32
FRA  8  GALLOPIN, Tony (LOTTO SOUDAL)                  + 7:32
ITA  9  NIBALI, Vincenzo (ASTANA)                      + 7:47
NED  10 MOLLEMA, Bauke (TREK FACTORY RACING)           + 8:01

Daha fazlası için:

One comment

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.