Giro102 1. Etap: Bologna → Bologna (San Luca), 8.2km

Güney yarım küreden Arap Yarımadasına, oradan İber Yarımadasına uzanan haftalık turlar derken bir anda sağanak yağmur misali bastıran bahar klasikleri, aralarına sıkışmış genel klasman idman yurtları haftalık turlar, Milan-Sanremo, De Ronde van Vlaanderen, Paris-Roubaix, Liege-Bostgne-Liege derken WorldTour takviminin ana yemeği sonunda masada. Huzurlarınızda Giro d’Italia! 

Ve başladı! 

Çizmenin güneyine pek inmediğimiz 102. Gironun bireysel zamana karşı mücadelesi şeklinde pedallanacak açılış etabına Kızıl Şehir Bologna ev sahipliği yaparken bitiş çizgisi de efsanevi San Luca yolunda. 

Giro102 Açılış Etabıh kısa ama etkili bir zamana karşı mücadelesi halinde pedallanacak.

8.2km uzunluğundaki zamana karşı etabının ilk 6km’si Kızıl Şehrin ana caddelerinde pedallanırken bölüm sonu canavarı ise şehre 300 metre tepeden bakan San Luca tepesine konuşlu Madonna Tapınağına (Santuario di Madonna di San Luca) uzanan yolda pelotonu selamlayacak.

Giro102 açılış etabının bitiş çizgisi San Luca zirvesinde.

Şehre hakim San Luca tepesine konuşlu bir bazilika kilisesi olan Madonna Tapınağına uzanan 2.2km uzunluğundaki tırmanış boyunca pelotona  neredeyse %10 ortalama eğim eşlik edecek. San Luca tırmanışına ilişkin hafıza tazelersek eğer Chris Froomun Chris Froome olmadan önce, Velominati bu nasıl bir dönüşümdür, Giro 2009, 14. etapta kaçış grubu içinden Simon Gerrans ile birlikte karşı atak yaptığını bilmemiz yeterli. Etabı kiliseye uzanan San Luca yolunu sarıp sarmalamış kalabalığı yarıp kazanan isim tabii ki Simon Gerrans olurken, hırs küpüne dönen Chris Froome da aldı yürüdü. 

Fotoğraf Giro 2009… San Luca tepesinde sona eren 14. etapta peloton kaçanları kocalarken Simon Gerrans ve Chris Froome zaferin kokusunu aldıkları an kaçış grubuna karşı atak yapıp zirveye uzanan kısa ama etkili Madonna Tapınağına uzanan tırmaşına başlamıştı. İkiliden deneyimli isim Gerrans, eğimin %16’yı gördüğü spagettiden hallice kıvrımların en sertinde hızını arttırıp Chris Froomu silkeleyip zafere uzanmıştı.

Etaba geri dönersek bireysel zamana karşı mücadelesi şeklinde pedallanacak ama bitiş çizgisi tekrar edelim 300 metre rakıma konuşlu San Luca tepesinde. Takımların ve de genel klasman favorilerinin etabı hangi tür bisikletle (zamana karşı mı yoksa normal mi) dize getireceği hâlâ muamma. Akıllara hemen Dünya Şampiyonasına 2017 yılında ev sahipliği yapan Norveçin Bergen kentinde düzenlenen yokuş zamana karşı mücadelesi geliyor ve favorilerin kullandığı bisikletler… 

 

Kısacası etabın birçok favorisi var ve hepsi de genel klasmanın ağır topları. İlk etaptan Maglia Rosayı sırtına geçirecek takımın sorumluluğu da büyük olacak haliyle pelotonun yazılı olmayan kurallarınca.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.