La Vuelta a Espana 2023 20. Etap: Manzanares El Real > Guadarrama, 208 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Íscar kentinde sona eren 177 km uzunluğundaki 19. Etabın sonunda yaşanan toplu sprint mücadelesinde gelip gelen isim Alberto Dainese!

 

 

Sene sonunda başka takıma geçecek olan 25 yaşındaki İtalyan sprinter kariyerinin ilk La Veulta, toplamda da Giro dahil üçüncü büyük tur zaferine imza attı. Kendisini zorlayan tek isim INEOS Grenadiers takımından Filippo Ganna olsa da erken açılan sprint sonu tükenince, geriden gelen Dainese teker farkıyla kazanmasını bildi. dsm – firmenich takımının da açılış etabındaki takım zamana karşı mücadelesinden sonra ilk ciddi anlamda etap zaferi!

 

El Ultimo Kilometro

 

Kaçışın umutsuzca kendisini son 10 km’ye dek paraladığı etap toplu sprintle biteceği başından belli olduğundan son 3 km’ye dek sakin geçti. INEOS Grenadiers takımının Filippo Gannayı sprinte taşıma gayesi ile peloton önüne gelip tempo yapması iddialı diğer takımların da gaza basmasıyla sonuçlanında tam gaz son 1 km’ye girildi.

 

19. Etabın son 1 km’si içinde yaşanan kaza sadece sprint trenlerini bozarken, favoriler sorunsuz geçti.

 

Yer kapma savaşları, sprint liderini öne taşıma çabaları, favorilerin olabilecek bir aksilikten etkilenmemek için geriye çekilmeleri derken kaza geliyorum dedi! dsm – firmenich takımından iki sporcunun tekerleri birbirine temas edince etabın favorisi Kaden Groves dahil olmak üzere kalabalık bir grup yerde kaldı!

 

Philippo Ganna erken açtığı sprintte son metrelerde güçten düşünce Antonio Dainese gerilerden çok hızlı gelerek etabı kazandı

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Yaşanan kaza genel klasmanı etkilemese de yarın pedallanacak zorlu 20. Etap öncesi bedenen yorgunluk çekecekleri kesin! Sepp Kuss için son bir etap! Sonrası Madrid sokaklarında Maglia Roja ile geç kalınmış bir hakediş turu tacak Amerikalı pedal!

 

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etabı İncelersek

Madrid öncesi Maglia Roja ile son kostümlü prova!

La Vueltanın, diğer iki büyük tur Giro ve Le Tour ile arasındaki fark, son hafta içindeki her etabın Kraliçe Etap olması! Col du Tourmalet, Alto de L’Angliru, Cruz de Linares ve Guaddarrama sıra dağları… Hangi birini diğerinin önüne koyacağız? Hepsinde de Maglia Roja için pedal pedala verilen mücadeleler izledik. Ve bugün, Sepp Kussun Maglia Roja da emanetçi mi yoksa lider mi olduğunun görüleceği gün!

 

Sepp Kuss’un Observatorio Astrofísico de Javalambre zirvesinde sona eren 6. Etabın zirvesinde Maglia Roja için pedalladığı an…

 

Manzanares El Real ile Guadarrama sıra dağları boyunca uzanan 20. Etap boyunca Japon Ryoba testeresi misali bir çetin profil var karşımızda. Aslında dümdüz bir şekilde iki kent arasında pedallamak isterseniz sadece 23 km yazacak, ama etaba bakınca gördüğümüz sele üzerinde zorlu bir 208 km! Burası Vuelta, burada mutluluk yok!

 

La Vuelta a Espana 2023 20. Etap Profili: La Vueltada illa böyle bir etap olacak, olmazsa dünya La Vuelta o sene pedallanmamış sayılır. 19 gün boyunca bitap düşmüş bacaklar için son sınav yüce dağlar bizi bizden ayırmış arkasını göremeyiz sevdiğim şarkısını söylemek!

 

208 km içinde toplam 10 adet Cat 3 sınıfı tırmanış peş peşe sıralanırken testere dişleri misali, aralarda ise bir o kadar da sınıflandırılmamış tırmanışıyla bıktırıcı, yorgunluktan kusmak garantili bir etap!

Peloton etap  başlar başlamaz sürekli ama sürekli 800 metreden 1200 metreye, aşağı 700 metreye inip 1150 metreye, serbest düşüşle dağın öte yüzünden bir bu yüzüne… tırmanıp inecek, tırmanıp inecek… Tıpkı bir sandalye kapmaca oyunundaymışcasına müziğin de temponun da hiç düşmeyeceği bir gün! Peloton tepeleri birer ikişer, üçer beşer fethederken Alto San Lorenzo de El Escorial dağ geçidinin öte yüzünde bitiş çizgisinin ardında Maglia Roja güneş gibi parlayacak!

208 km boyunca 10 dağ geçidi 4300 metre irtifa kazanımıyla bacakları acı içinde yakacak. Kaçışa bırakılması olası bir etapta favorilerin sıkı sıkıya bir birilerini takip edeceği etapta kimsenin geride kalma lüksü yok.

21 gün önce La Vuelta a Espana 2023 ön inceleme yazısında 20. Etap için şunları yazmıştım:

… 20. Etap, hâlâ yakın bir fark varsa pürüzsüz bir kesimle ayıracak Maglia Roja sahibini diğerlerinden, öyle bir çetin profil var karşımızda, bıktırıcı, 208 km içinde toplam 10 adet Cat 3 sınıfı tırmanış, aralarda ise bir o kadar sınıflandırılmamışı ki, yorgunluktan kusmak garanti.

 

O an: La Vuelta a Espana 2023, 17. Etap… Alto de L’Angliru zirvesine sadece 2 km var. Primoz Roglicin karşı atağı başarılı olmuş, Bahrain – Victorious takımının bitmek bilmeyen temposu kırılmışi Mikel Landa ve Wout Poels silkelenmiş… Atağı takip eden yine kendi takım arkadaşları olsa da ikili, yani Roglic ve Jonas Vingagaard sırtında liderlik mayosu Maglia Roja olsa da Sepp Kuss tutunmakta zorluk çekince, tempoyu düşürmek yerine iyice arttırıp arkadaşlarını silkelemişti. Etabı Roglic kazanmış, peşinden de Vingegaard geçmişti bitiş çizgisinden son sürat. İkiliden 19 saniye sonra rakibi Mikel Landanın çekmesiyle bitiş çizgisinden Geçen Sepp Kuss, 29 saniye farkla başladığı günü 8 saniye farkla tamamlamıştı.

Genel klasmanda ilk üç sırayı kapatan Jumbo-Visma takımı liderlerinin egolarını takım emri ile bastırmış görünse de süper domestik görevi de emanetçilik de bir yere kadar diyen Sepp Kuss ile iki kez Le Tour kazanan Jonas Vingegaard arasındaki fark sadece 19 saniye; üç La Vuelta şampiyonluğu bulunan, taze Giro şampiyonu Primoz Roglic ile de 1:08 dakika. Durum böyle iken bugünkü testere etapta Sepp Kuss en ufak bir zayıflık gösterdiği anda hazırda bekleyen iki pedal durumu avantaja çevirmek için pedallayacaktır.

 

19. Etabın sonunda Sepp Kuss, eşine sarılırken.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.