#TdF2023 18. Etap: Moûtiers > Bourg-en-Bresse, 184,9 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Dağların ardına saklanmış nazlı yar misali Courchevel Altiporte zirvesinde ama öncesinde Col de la Loze canavarını dize getirip sonsuzluk ve ötesi diye ağlaya, can çıkara pedallaya zafere konan isim Felix Gall!

Tour de Suisse 2023, 4. Etabı Remco Evenepoelin önünde kazanan Felix Gall formda geldiği Le Tour da çok istediği etap zaferini kazandı!

AG2R Citroen takımının 25 yaşındaki Avusturyalı pedalı katıldığı ilk Büyük Turunda dağları dize getirip etap kazanmayı başardı!

La Flamme Rouge

 

Etabın henüz başında cılız kaçış denemeleri olurken Tadej Pogacar bir anda öndekinin tekerine değince kendisini yerde buldu. Sarı Mayo ve takımının çektiği favoriler grubu Pogacarın toparlanıp yetişmesi için yavaşladı ve Pogacar gruba yeniden katılınca tempo tam gaz devam etti!

 

Pogacarın kaza anı

 

Dağların Kralı Mayosu klasmanında yerini sağlamlaştırmak isteyen Giulio Ciccone kaçışa girerken 19 pedal da etap zaferi için fark yaratacak bir tempo ile pedallayıp peloton ile arada takipçileri de saymazsak kayda değer bir fark yaratmaya çalıştı; başarılı da oldu diyebiliriz.

Kaçış içi dinamikler ve tempo o kadar yüksekti ki, takip kendilerini bir yakalıyor bir bırakıyor derken peloton sakinleşti ve takibi yakaladı, kaçışa izin verdi: Col de la Loze eteklerine dek fark yarattınız etap sizin, yaratmadınız etap bizim anlaşmasıyla pedallanan etapta tüm kozlar son tırmanışa saklandı.

 

2304 mt rakımdan ki, bu sene Le Tour da geçilecek en yüksek nokta, pelotonu selamlayan Cole de la Loze eteklerine vardığında kaçış grubu, favorilerden ibaret pelotonla aralarındaki fark 2:43 dakika idi. Kaçış grubuna tempo veren Ben O’Connor yorgun bacakları bir bir silkelerken bir nevi takım arkadaşı Felix Gall için ara çayı görevi gördü: Hep deneyen ama bu sene yenilen Julian Alaphilippe ve daha Le Tour açılış etabında kaza yüzünden abandone olan Richard Carapaz yerine zoraki liderlik yapan Rigoberto Uran, Polka Dot Giulio Ciccone geriye düşen ilk isimlerdi.

 

16 kişilik lider kaçış grubunu anmamak olmaz, hepsi etap boyunca hem takımları, hem kendileri için ciddi anlamda mücadele ettiler:

  • Jumbo-Visma Tiesj Benoot, Wilco Kelderman,
  • UAE Team Emirates – Rafal Majka,
  • Grupama-FDJ – David Gaudu, Valentin Madouas, Thibaut Pinot,
  • Bahrain-Victorious – Pello Bilbao, Jack Haig,
  • AG2R Citroen – Ben O’Connor, Felix Gall,
  • Cofidis – Guillaume Martin,
  • DSM – firmenisch – Matthew Dinham,
  • Israel- Premiertech – Nick Schultz,
  • Jayco-Alula – Simon Yates, Chris Harper
  • ve Uno-X takımından Tobias Halland Johannessen…

Favoriler grubunda ise dağın eteklerine dek tempoyu belirleyen INEOS Grenadiers takımından tempoyu devralan Jumbo-Visma birer birer yakıtlarını şimendiferin kazanına atmaya başladı: Önce 26 km kala görev bilinci, ciddi anlamda bilincini kapatacak kadar kuvvetli Wout van Aert, 10 km sonra Dylan van Baarle geriye düşerken Sepp Kuss, bir paket olarak düşünürsek Vingegaardı, kaçış grubundaki ara istasyon ikilisi Tiesj Benoot ve Wilco Kalderman ikilisine sağ salim ulaştırmak için hazır kıta pedallıyordu.

 

Col de la Loze tırmanışının ikinci yarısında kala başlayan yalancı düzlükte, bitişe 14,4 km Carlos Rodriguezin podyum şansı adına Michael Kwiatkowski tempo yapmaya başlayınca ne olduysa oldu ve Tadej Pogacar geriye düşmeye başladı; öyle ki her metrede aradaki fark açılınca Sepp Kuss köprü kurmalarını engellemek adına meşin kırbacı şaklatıp yağız atları kişneterek arabayı duraklatmadan tempoyu yükseltti!

 

 

Daha 1 km dahi olmamışken Pogacar ve Sarı mayo Grubu arasındaki fark 20 saniyeye çıkmıştı! Favorilerin 2:30 dakika önünde ise eğimin gittikçe sertleşmesiyle pul pul dökülen kaçış artık 4 kişiden oluşuyordu: Felix Gall, Rafal Majka, Simon Yates ve takım arkadaşı Chris Harper. Bu denklemde yutulan eleman olacağını anlayan Felix Gall kaçışa karşı atak yapıp liderliği ele adlı.

 

Aksiyon kameralarından kısa bir özet

 

Kaçış grubundan geriye liderini ileriye taşımak için düşen Tiesj Benoot Favoriler grubunda atak yapıp kopan Sepp Kuss, Vingegaard, Adam Yates, Carlos Rodriguez, Jai Hindley ile buluşunca Kuss da yakıtını tüketip görevini tamamladı.

 

 

11,3 km kala vitesi yükselten Benoot, Adam Yatesi silkeledi ve tam bu noktada Vingegaard adeta kanatlanarak tek başına pedallamaya başladı. Bu esnada, Sarı Mayo ile arasındaki farkın 3 dakikaya yaklaştığı Pogacar, takım radyosundan “Ben bittim, öldüm geberdim. Beni salın, podyum için Adama destek verin” mesajı ve bunu onaylayan takım arabası konuşmasına şahit olduk: Marc Soler destek için Pogacarla kalırken, Adam yatesin podyum şansını arttırmak için Rafal Majka ara istasyon görevi görecekti.

 

 

Tek başına bulutlara yaslana yaslana pedallayan Vingegaard diğer takım arakadaşı Wilco Kalderman ile buluştu ve 9 km kala Fransızların bu sene de büyük hüsranı Thibaout Pinotu yakalayıp geçtiler. Saatlerdir zirvede bekleyen seyircilerin oluşturduğu insan denizini aşıp karaya ulaşmaya çaışan Hz. Yunus misali pedallayan Vingegaard ve Kalderman bir motorun bozulmayı ya da seyirciye takılması nedeniyle durmasıyla yokuş yukarı durayazdılar ki, MotorGate skandalı bu kez çabuk geçildi, olay çıkmadan sıyrılıp devam ettiler.

 


Kalderman, belki de en uzun istasyon yapan isimdi Vingegaard için, 7,8 km kala Vingegaard tek başına etabı kazanmaya gider gibi pedallarken Felix Gall da %14-20 arası değişen eğimlerle boğuşuyordu.

 

 

6,6 km kala Felix Gall Col de la Loze zirvesinden geçip hem para ödülünü hem de dağların kralı mayosu için en yüksek puanı kazanıp tarihe geçerken Simon Yates ise çılgına dönen seyirci kalabalığını Hz. Musa misali yara yara 20 saniyelik farkı her metrede şiddeti gittikçe artan ve bacaklarda sancı, ciğerler de nefes darlığına sebep eğime, %14, %17, %20, %24, %18, %14 karşı gelmeye çabalıyordu.

 

Son 3,3 km

 

Zirve geride kalır Gall ve Yates bulutların üzerinde bir inişe başlarken Vingegaard David Gaudu ve Pello Bilbao ikilisini yakaladı. Bu üçlü zirveden geçerken Gall ve amansız takipçisi Simon Yates Courchevel Altiporte nizamiyesinden içeri girmişlerdi bile!

 

 

Yüksek irtifa havalimanı Courchevel Altiportun son 400 metrsinde eğiminin sürekli %17 olduğu an arkasına dahi bakmadan pedallayan Felix Gall Kraliçe Etabı kazanırken, Simon Yates ikincilikle yetindi; kazanmış olsaydı iki kardeşin de etap kazandığı ender bir yarışa tanıklık etmiş olacaktık.

Pello Bilbaonun üçüncü, Vingegaardın da güç yüzüğünü öperek dördüncü bitrdiği Kraliçe etabı, Tadej Pogacar 7:37 dakikada bitirerek Sarı Mayo mücadelesinde denklem dışı kaldı. Son haftaya aralarında 10 saniye ile giren ikilinin bugün arasındaki fark 7:35 dakikaya çıktı!

 

 

Etabın geniş özeti

 

Buraya dek grupetto içinde gelebilen Jasper Philipsen yeşil, gün içinde zirvelerde puanları kimseye bırakmayan Giulio Ciccone polka dot mayoda, kötü bir gün geçirmesine ve ciddi zaman farkı yemesine karşı Tadej Pogacar da beyaz mayoda hâlâ lider.

Adam Yatesin 1 dakika gerisinde etabı bitiren Carlos Rodriguez ve kardeşlerden Simon Yatesin de neredeyse 5 dakika gerisinden gelen Jai Hindley günün kaybeden isimleri… Yates biraderlerden Adam, yerini pekiştirirken Simon da genel klasmanda kendisini 3 basamak yukarı taşıyarak günü 5. sırada bitirdi.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etapa gelirsek

Hesabın dağlarda görüldüğü ikinci haftanın sonundan bugüne uzanan süreçte ruhunu Velominatiye teslim eden peloton bugün sele üzerinde dinlenebilir: Moûtiers > Bourg-en-Bresse arasında pedallanacak 184,9 km uzunluğundaki 18. Etabın sonu toplu sprint mücadelesine açık.

Tour de France 2023, 18. Etap:Dağlar geride kalırken yönümüz diğer dağlara gidebilmek iççin ovalara doğru.

Son derece kolay bir profilde pedallanacak 18. Etapta geride kalan 7 etapta adam akıllı dinlenemeyen peloton, aradaki tek dinlenme gününe ek iyice dinlenmiş olacaktır; zira etapta kayda değer herhangi bir çıkıntı yok. Son 3 km kuralına istinaden favoriler pelotonu bitiş çizgisine taşır, sonrası sprinter trenlerinin işi; belki de anlaşma çok önceye çekilir, kim bilir?

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.