La Flèche Wallonne 2016

Geçtiğimiz Pazar günü Enrico Gasparotto’nun zaferiyle sonuçlanan Amstel Gold Race sonrası La Flèche Wallonne ile Ardannes Classisc – Arden Klasiklerine devam ediyoruz. Pelotonun korkulu rüyası Mur de Huy – Huy Duvarı ile birlikte huzurlarınızda bir hafta içi klasiği olarak La Flèche Wallonne!

  • 20 Nisan 2016 Çarşamba
  • Erkekler 196 km, UCI WorldTour (1.UWT)
  • Kadınlar 137 km UCI Women Elite (1.WWT)

La_Flèche_Wallonne_poster_mur_de_huy

 

Erkeklerde 80, kadınlarda ise 19. kez pedallanacak olan Arden Klasiklerinin ikinci ayağı La Flèche Wallonne ile Belçika topraklarındayız. Erkeklerin 200, kadınların da 137 km boyunca çıkışlı inişli bir profilde 2 km’den az tırmanışlarla mücadele edeceği yarışın tek bir gerçeği var: The Wall of Huy olarak isimlendirilen Mur de Huy zirve bitişi!

 

A pack of riders climbs the "Wall of Huy" during the Fleche Wallonne Classic cycling race in Huy April 23, 2014. REUTERS/Francois Lenoir (BELGIUM - Tags: SPORT CYCLING) - RTR3MAS9

2014 yılındaki yarıştan bir kare… Peloton Huy duvarı ile mücadele ederken karenin tam merkezinde gökkuşağı mayosuyla Rui Costa yer alıyor. Costa, ne yazık ki gökkuşağı mayosunun lanetine uğrayacak, 2014 sezonunda Tour de Suisse 9. etap ve genel klasman zaferi dışında elle tutulur bir başarı gösteremeyecekti.

Mur de Huy ya da Huy duvarı… 1300 metre uzunluğu ve ortalama %9.6 eğimiyle ismini boşa çıkartmayan bir yokuş. Yarış içinde üç defa geçilen Mur de Huy’da kazanan çoğu kez ya deneyimli genel klasman favorileri ya da puncheur pedallar oluyor. Doğruluk için son 10 yılın kazananlarına bakmak yeterli.

La Flèche Wallonne ya da Valon Okunun anıtsallaşan bitişine ev sahipliği yapan Mur de Huy tırmanışının profili. Kağıt üzerinde 1300 metre uzunluk, ortalama %9.3 eğim yazsa da eğimin yer yer %15-23 arası seyrettiği son 250 metrede zafere ulaşmak için yapılan ataklar ve karşı ataklar bir hayli can yakıcı!

La Flèche Wallonne ya da Valon Okunun anıtsallaşan bitişine ev sahipliği yapan Mur de Huy tırmanışının profili. Kağıt üzerinde 1300 metre uzunluk, ortalama %9.3 eğim yazsa da eğimin yer yer %15-23 arası seyrettiği son 250 metrede zafere ulaşmak için yapılan ataklar ve karşı ataklar bir hayli can yakıcı!

 

Parke taşlı klasiklerden aşina olduğumuz yarışın ilk 50 -80 km’sinin düz sayılabilecek bir profilde seyretmesi gerçeği La Flèche Wallonne klasiğinde de karşımızda.

FWH16_CARTE GENERIQUE

La Flèche Wallonne 2016 rotası: Lüksemburgdan Belçikaya, sonra da Mur Duvarına

Kadınlar edisyonu değil de erkeklerde uzun yıllar 250 km civarında pedallanan yarış 2000’li yıllardan itibaren 200 km sınırına çekildi. Çekilmekle kalmadı aşağı yukarı son 130 km’lik Liege – Namur – Liege arasındaki kısım da circuit parkuruna evrildi. Tabii bu daha çok seyirci ve daha çok destek demek, zira bir tırmanıştan en az iki kere geçilmesi hem izleyiciler için hem de turistik amaçlar için faydalı oluyor.

 

Kadınlar edisyonu

La_Flèche_Wallonne_famme_2016_profile

La Flèche Wallone kadınlar edisyonu etap profili

 

19. kez pedallanacak olan La Flèche Wallonne Féminine 2016 kadınlar edisyonu Güney Valonya Liege > Namur > Liegg arasında atılacak iki tur (ilk tur: 65km, ikinci tur: 72 km) ve sonrasında Mur de Huy tırmanışında bitiyor. Yalnız 137 km uzunluğundaki yarışta birbirini tekrar eden 5 tırmanışa ek, tek farklı tırmanış 1300 mt uzunluğunda ve %8.1 ortalama eğime sahip Côte de Cherave, sonrasında ise Mur de Huy ile son kez yüzleşilecek.

 

La_Flèche_Wallonne_2015_winner_Anna_Van_Der_Breggen

La Flèche Wallonne 2015 kadınlar edisyonunda kazanan Anna Van Der Breggen.

 

Geçen seneki yarışta Rabobank-Liv Women Cycling Team takımından Hollandalı Anna Van Der Breggen rahat bir zafer kazanmıştı, 12 saniye geriden gelen bir diğer Hollandalı Annemiek van Vleuten eğimin sertliği yüzünden atak dahi yapamamış, yenilgiyi kabullenmişti.

 

Erkekler edisyonu

 

La_Flèche_Wallonne_2016_profile

La Flèche Wallone erkekler edisyonu etap profili

 

Lüksemburg sınırlarından Marche-en-Fammene kentinden başlayıp 196 km sonra Mur de Huy zirvesinde sona erecek yarışın 66. km’sine dek profil inişli çıkışlı; sonrasında ise peloton 130 km boyunca durmadan tepecikleri çıkıp inecek. Her tepeciğin neredeyse iki kere geçileceği son 130 km içinde Mur de Huy ise biri bitişte olmak üzere tam üç kez geçilecek. Charleroi kasabasında bulunan meşhur Mur de Huy ya da kiliselere giden yol 1300 metre uzunluğunda ve eğimi %9.6, ancak son 250 metresinde eğim yer yer %15-23 arasında değişiyor; tırmanışa hızlı girip çıkmak gibi bir şey söz konusu değil, önemli olan son ana dek patlayıcı gücü korumakta.

La_Flèche_Wallonne_2015_winner_Alejandro_Valverde

La Flèche Wallonne 2015 erkekler edisyonunda kazanan Alejandro Valverde.

Geçtiğimiz sene kazanan isim ise geriye kalan 25-30 kişilik elit pelotonun dermansızlığını fırsat bilip gayet tempolu girdiği Huy yokuşunda yorulmak nedir bilmeyen Alejandro Valverde olmuştu. Valverde böylelikle 2006 ve 2014 sonrası üçüncü zaferine ulaşmış oluyordu.

 

Daha fazlası için:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.