Liège–Bastogne–Liège 2016

Yine Belçikadayız! La Fleche Wallonne klasiğinde Alejandro Valverde’nin üst üste 3, toplamda dördüncü zaferi sonrası Liège–Bastogne–Liège ile birlikte Arden Klasikleri de sona eriyor. Huzurlarınızda 102. kez pedallanacak La Doyenne ya da Arden Klasiklerinin sonuncusu Liège–Bastogne–Liège!

 

hinault-1980-2

Liège–Bastogne–Liège, hem yapıldığı tarih hem de konumu itibariyle, son yıllarda pek olmasa da, kar yağışına elverişli bir yarış. Karlar altında geçen bir etabı ekran başında izlemek güzel olsa da birbirinden acımasız tırmanışlar yetmiyormuş gibi bir de kar yağması pelotonun hoşlanacağı bir şey olmasa gerek. Fotoğraf: 1980 yılında 66. kez düzenlenen yarışta 171 sporcu başlarken bitiş çizgisini sadece 21 tanesi geçebilecekti. Le Patron Bernard Hinault yarışın bitmesine 80 km kala yokuşlara ve kar yağışına karşı atak yapıp da zafere ulaştıktan 9 dakika 24 saniye sonra Hollandalı Hennie Kuiper yarışı ikinci olarak bitirecekti.

 

Cobbled Classisc vs. Ardennes Classisc kıyaslaması yapsaydık hiç şüphesiz bu kısa bir liste olurdu. 1892 yılından beri pedallanan Liège–Bastogne–Liège ne Paris-Roubaix’e ne de De Ronde van Vlaanderen’e benziyor: İkisinin de sahip olduğu parke taşlardan eser yok kendisinde ama eğim profili cayır cayır yanan, kıpkırmızı, hem de bitmeyecekmişçesine peşpeşe tırmanışlarıyla sanki bir Grand Tour etabı gibi Liège–Bastogne–Liège. Zira Cobbled Classics, düz profilde parke taşlı yollarda pedallanırken, Ardennes Classics ise uzun mesafelerde bitmek bilmeyen tırmanışlar içeriyor.

 

Fotoğraf 1980 yılındaki yarıştan. Yarışın henüz kar fırtınası tarafından esir alınmadığı anlar, Herman van Springel acımasız tırmanışları insan kalabalığını yara ya tırmanmaya çalışırken iki seyirci kendisine yardım ediyor. Herman van Springel, yarışı kar fırtınasına, insafsız tırmanışlara karşın Bernard Hinault’un arkasından 12 dakika sonra 7. olarak bitirecekti. (Kaynak: CyclingTips.com) Wielrennen -cycling - archief -Arhive - stockphoto - Luik-Bastenaken-Luik - Herman van Springel - foto Cor Vos © 1980

Fotoğraf 1980 yılındaki yarıştan. Yarışın henüz kar fırtınası tarafından esir alınmadığı anlar, Herman van Springel acımasız tırmanışları insan kalabalığını yara ya tırmanmaya çalışırken iki seyirci kendisine yardım ediyor. Herman van Springel, yarışı kar fırtınasına, insafsız tırmanışlara karşın Bernard Hinault’un arkasından 12 dakika sonra 7. olarak bitirecekti. (Kaynak: Wielrennen Cycling Arhive -Cor Vos © 1980)

 

Her iki klasikler serisi dayanıklılığın sınırlarını zorlamakta. Paris-Roubaix de zafere uzanan yolda parke taşlı sektörler pelotonun canına okurken Liege-Bastogne-Liege de ise parke taşlı sektörler yerini, büyük turlardakileri aratmayan, uzun ve sert tırmanışlara bırakıyor. Ne olursa olsun bütün klasikler zor ve kazanmak için dayanıklı olmanın yanı sıra akıllıca bir taktik uygulamak şart.

 

Liege_Bastogne_Liege_2016_profile

Fikret Kızılok’a selam olsun: İnişlerim Çıkışlarım şarkısını aratmayacak denli bir profile sahip Liège–Bastogne–Liège klasiği!

 

Liège › Ans arasında pedallanacak olan klasik yarışın uzunluğu bu sene de 253 km. Profil ise sınıflandırılmamışlar dışında bir hayli can yakıcı 10 tırmanış içeriyor:

Son kilometre profili

Son kilometre profili

 

Bir La Doyenne klasiği olarak Côte de St Roch tarmanışı… Ortalama eğimi %10 üzerindeki tırmanışta duraklamak demek pelotonun da dağılması demek. Hızlı çıkanın değil Côte de la Rue Naniot tırmanışı sonrası Liege’den Ans’a doğru uzanan hafif eğimli yolda akıllı davranıp atak yapanın kazanacağı bir yarış La Doyenne.

Bir La Doyenne klasiği olarak Côte de St Roch tırmanışı… Ortalama eğimi %10 üzerindeki tırmanışta duraklamak demek pelotonun da dağılması demek. Hızlı çıkanın değil Côte de la Rue Naniot tırmanışı sonrası Liege’den Ans’a doğru uzanan hafif eğimli yolda akıllı davranıp atak yapanın kazanacağı bir yarış La Doyenne.

Peloton Liege’den Lüksemburg içine, yani yarışın yarısına dek sınıflandırılmışlar dışında Côte de La Roche-en Ardenne veCôte de St Roch tırmanışlarını geride bırakıp Bastogne sınırlarına girer girmez Côte de Wanne ile hesaplaşacak.

Liege_Bastogne_Liege_2016_map

Yarışın rotası

Sonrasında 169. km’den itibaren, yani peloton yönünü yeniden Bastogne’den Liege’e çevirdiği andan itibaren yarış ciddi anlamda can yakacak. Buraya dek sınıflandırılmayanlar ile birlikte Côte de La Roche-en Ardenne ve Côte de St Roch tırmanılırken, kalan 8 tırmanış yarışın sonuna dek 84 km içinde peşpeşe sıralanıyor. Zaten bu tırmanışlar sonrası sağ kalanlar Paris-Roubaix, De Ronde ya da Milano-Sanremo’daki gibi sprinter pedallar değil de gücünü korumasını bilen patlayıcı bir şekilde tırmanabilen genel klasman iddialıları oluyor ki, kazananlar listesine şöyle bir göz atmak yeterli.

  • 2015 | Alejandro VALVERDE
  • 2014 | Simon GERRANS
  • 2013 | Daniel MARTIN
  • 2012 | Maxim IGLINSKIY
  • 2011 | Philippe GILBERT
  • 2010 | Alexandre VINOKOUROV
  • 2009 | Andy SCHLECK
  • 2008 | Alejandro VALVERDE
  • 2007 | Danilo DI LUCA
  • 2006 | Alejandro VALVERDE
Geçen seneki yarışın son metrelerinden bir kare: Son kilometrelere yaklaşılırken Giro ve Le Tour öncesi kendilerini göstermek, sınamak ve bacaklarını yoklamak için La Doyenne’e katılan genel klasman favorilerinden atak yapanlardan birisi de AG2R La Mondiale takımının genç Fransızı Romain Bardet idi, ancak Etixx-QuickStep’in başını çektiği ana grup bu atağı geri püskürtünce mücadele son metrelere taşınacaktı. Sabırsızlıkla benlenen andan önce 1500 metre kala bitişe şansını deneyen isim Katusha’dan Daniel Moreno oldu. Flamme Rouge’dan tek başına geçen Moreno’nun farkı açmasına karşın birbirine bakan favoriler içinden Movistar’dan Alejandro Valverde atak yapıp öne fırlayınca kuzuların sessizliği bozuldu ve bir anda tempo yükseldi, birbirine bakan herkes; Julian Alaphilippe, Joaquim Rodriguez, Rui Costa, Roman Kreuziger, Romain Bardet, Sergio Luis Henao, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang, Daniel Moreno Fernandez toplu sprint sonunda zafere uzanmak için kıyasıya bir mücadeleye girdi, ancak kazanan, doğru yerde atağını yapıp üstünlüğü ele alan Alejandro Valverde oluyordu. Julian Alaphilippe ise bir kez daha gidonunu yumruklarken,bir hafta önce La Fleche Wallonne’da olduğu gibi ikinciliği kabullenemiyordu.

Geçen seneki yarışın son metrelerinden bir kare: Son kilometrelere yaklaşılırken Giro ve Le Tour öncesi kendilerini göstermek, sınamak ve bacaklarını yoklamak için La Doyenne’e katılan genel klasman favorilerinden atak yapanlardan birisi de AG2R La Mondiale takımının genç Fransızı Romain Bardet idi, ancak Etixx-QuickStep’in başını çektiği ana grup bu atağı geri püskürtünce mücadele son metrelere taşınacaktı. Sabırsızlıkla beklenen andan önce 1500 metre kala bitişe şansını deneyen isim Katusha’dan Daniel Moreno oldu. Flamme Rouge’dan tek başına geçen Moreno’nun farkı açmasına karşın birbirine bakan favoriler içinden Movistar’dan Alejandro Valverde atak yapıp öne fırlayınca kuzuların sessizliği bozuldu ve bir anda tempo yükseldi, birbirine bakan herkes; Julian Alaphilippe, Joaquim Rodriguez, Rui Costa, Roman Kreuziger, Romain Bardet, Sergio Luis Henao, Domenico Pozzovivo, Jakob Fuglsang, Daniel Moreno Fernandez toplu sprint sonunda zafere uzanmak için kıyasıya bir mücadeleye girdi, ancak kazanan, doğru yerde atağını yapıp üstünlüğü ele alan Alejandro Valverde oluyordu. Julian Alaphilippe ise bir kez daha gidonunu yumruklarken,bir hafta önce La Fleche Wallonne’da olduğu gibi ikinciliği kabullenemiyordu.

Daha fazlası için

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.