Le Tour de France 2021 12. Etap: Saint-Paul-Trois-Châteaux → Nîmes, 160km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Ululardan ulu Mont Ventoux zirvesinin Le Tour tarihinde ilk defa iki kere çıkıldığı 11. etap kırıma uğramış Jumbo – Visma takımının Belçikalı süper starı Wout van Aert tarafından kazanılsa da beklendiği gibi fare doğurdu:

Wout van Aert, Mont Ventoux zirvesini ikince kez ama bu sefer tek başına çıkıp zafere doğru inişe geçecek birazdan…

Genel klasmanda herhangi bir hareketlilik olmadığı gibi atak ve heyecan, takip ve kaçış, yakalanış ve silkeleme, tekrar takip ve yakalama, silkele ve devam et, günü zaferle taçlandır olaylarının tamamı elit peloton dışında yaşandı ve bitti; grupettonun zaman limitine takılmadan etabı bitirmeye çalışması bile daha heyecanlıydı…

Etabın öne çıkan anları

 

INEOS takım olarak ne yapmaktadır, nereye varmak istemektedir? Yedi kişiyle tek bir adamı çekip çekip zirvede orgazm olması gerekirken, yok, yok, yok… Carapaz da lider vasfı yok! Peloton Alplere girip de çıktığından beri INEOS takım olarak peloton önünde yaptığı tempoyla herkesi dökerken beklenen atağını bir türlü yapamadı Carapaz, yapamadığı gibi cevap da veremedi yapılanlara.

TdF2021 11. Etabın Julian Alaphilippe (Deceuninck-Quick Step) liderliğinde kaçakları sıralı tam liste: Dan Martin (Israel-Start Up Nation), Anthony Perez (Cofidis), Pierre Rolland (B&B-KTM), Julian Bernard, Kenny Elissonde (Trek-Segafredo), Luke Durbridge (BikeExchange), Quentin Pacher (B&B Hotels-KTM), Greg Van Avermaet (Ag2r-Citroen), Pierre-Luc Perichon (Cofidis)

Julian Alaphilippe kaçış için ilk işaret fişeğini attığında aklında üç şey vardı, ikisini yapabildi, sonuncusunu zaten yapsa bugün Wout van Aertin değil kendisinin zaferini konuşacaktık: İlki ara sprint kapısından geçip 20 puanı alarak gerilerde kalıp yarın ve sonraki gün pedallanacak sprint etapları için güç toplayıp zaman limiti içinde kalmaya çalışan Cavendishi korumak; ikincisi yıllar yıllar sonra Mont Ventoux zirvesinden geçen sayılı Fransız pedal arasına ismini yazdırmak ve gerçekleşmeyen sonuncusu da zafere uzanmak idi ama olmadı…

Fransa Bisiklet Turunun 108 yıllık tarihinde Mont Ventoux ilk kez bir etapta iki kere çıkıldı. Bir de bitiş çizgisi zirvede olsaydı kopartıcı ataklar görebilirdik…

Kaçan herkesin ayrı ayrı tebrik edilmesi şart çifte kavrulmuş Mont Ventoux etabında, özellikle TREK – Segafredo takım olarak liderleri Bauke Mollemayı ileriye taşıyacak hamleleri Kenny Ellisonde eliyle yaparken Pogacarın geridekileri dizginlemek adına taktiksel ya da yorgunluktan, artık hangisi ise Jonas Vingegaardın atağına cevap veremediğini, kalan herkesin de Pogacarı yokuşu tırmanırken değil inerken yakaladığını gördük. Tekrarlayalım: INEOS – Granadiersin temposunun başta takımdaşları Richie Porte olmak üzere Carapaz dahil herkesi döktüğünü ama Pogacarı güçlendirdiğini gördük. Dinlenme günü herkesi şaşkına çeviren atağı ve zaferiyle Ben O’Connor bugün zaman kaybederek kendisini Uran, Carapaz, Mollema, Vingegaard gerisine 5-6 dakikalık zaman içine çekti.

Genel klasmanda tek değişiklik şerefli daimi ikinci Rigoberto Uran geldi kendisini ikinci sıraya çıkarttı, Parise dek korur konumunu.

Genel Klasmanda son durum

Tadej Pogacar bugün Jonas vingegaardın peşpeşe ataklarına cevap veremeyince güvenli bir şekilde kendisini takip eden Uran ve Capaz ikilisini bekledi ve Mont Ventouş zirvesinden Malaucène kentine indi…

Bugünkü etaba gelirsek…

Mont Ventoux geride kalırken hesabın dağlarda görüleceği günlere varmak için peşpeşe iki sprint etabında geçmemiz gerekiyor: Saint-Paul-Trois-Châteaux → Nîmes kentleri arasında pedallanacak 160km uzunluğundaki 12. etap iddiasız profiliyle ülkenin güney batısına, İspanya ile arasındaki doğal sınırı çizen Pireneler sıra dağlarına, Andoraya doğru bir transfer aslında.

 

Genel klasman favorilerini pistten alalım, zira onların bugün ve yarın dinlenmesi gerekiyor sele üzerinde. Gün sprinter pedalların günü.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.