#giro106tr 15. Etap: Seregno → Bergamo, 195 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Son metreye dek heyecan içinde geçen 193 km uzunluğundaki 14. etabın bitiş çizgisinden teker boyu farkla zafere uzanan isim Nico Denz!

Giro d’Italia 2023 13 ve 15. Etapların galibi Nico Denz!

BORA – hansgrohe takımının Alman pedalı gün boyu en çok çalışan isimdi diyebiliriz: Takibe girmesi, sürekli tempo vermesi, farkı azaltması, bitişe son 200 metre kala kaçış grubunu yakalaması ve teker boyu farkla Derek Gee önünde etabı kazanması…

Ultimo Kilometro

 

Başlarken havanın güzel manzaranın yeşile kestiği etapta sonra işler ve koşullar değişti: Simplonpass komple yağmur altında çıkılırken, İtalyaya giriş komple sular altındaydı desek yeridir.

 

Kaçışın karşı ataklarla ikiye bölünmesi, takibin ne yardan ne etap zaferinden vazgeçerim deyip hız kesmemesi, kaçış yakalanacak mı, üçlüden birisi mi alacak etabı derken son metrelerde takibin kaçışı yakaladığı, kaçış üçlüsünün kaybettiği, Bellitolün gücünün yetmediği, üçüncü kez ikinciliğe kalan Derek Gee, Nico Denzin erkenden ellerini açıp kazandım derken Derekin de baş vermesi, acaba kim kazandı derken Niconun röpörtaj odasına geçtiği, pelotonun adeta sele üzerinde uyuyarak etabı bitirmesi, Maglia Rosanın sırt değiştirmesi, yeni lider Bruno Armirail derken beklendiği gibi sele üzerinde Bergamoya transfer edilen bir etap izledik.

 

Etabın öne çıkan anları

Sıralı tam liste

14. Etap sonrası INEOS Granadiers takımının isteğiyle yeni Maglia ROsa emanetçisi Bruno Armirail.

 

Bugünkü etaba gelirsek…

Madonna del Ghisallosuz bir Il Lombardia etabı var karşımızda: Seregno → Bergamo arasında pedallanacak 195 km uzunluğundaki 15. Etap atanamamış dökülen yaprakların klasiği Il Lombardia adeta; gerçi şaşırmıyoruz, son 10 yıldır hem Le Tour hem de Giro içinde böylesi klasiklere öykünen yer yer de aynısı etaplar görmeye alıştık.

 

Giro d’Italia 2023 15, Etap Profili: Bİ göl bir de kilise eksik etapta Il Lombardia olması için.

195 km uzunluğundaki etabın açışından kapanışına dek tırmanışlar pelotonun peşini bırakmayacak. Eğimlerini yazmadan soldan sağa yazalım: Valico di Valcava, Selvino, Miragolo San Salvatore, Boccola, Roncola ve yeniden Boccola ve bitiş. Neredeyse iki kenti çepeçevre saran, gölgelik eden tüm dağları birer birer aşacak peloton.

Etabın açılışındaki %8 eğim ve 11,7 km uzunluğuyla Valico di Calcava dağ geçidi dağların kralı mayosu isteklilerinin liderlik edeceği bir kaçış grubunun oluşması için ideal; peşinden vadiye iniş ve ard arda çıkılacak iki kardeş zirve Selvino ve Miragolo San Salvatore kaçışı silkeleyecek, takibe de gaz verecektir.

Bergamo kentinin girişindeki taçsız kral Boccola tepeçiğini biri etap sonuna yol verecek şekilde iki kez aşacak peloton. Sonsuz düzlük sonrası can yakacak bir 10 km var karşımızda: Roncola tırmanışının eğimi %7 gibi ancak bu tırmanışın açılışı neredeyse %8 ve ancak sonuna doğru %5 eğime iniyor. Tam burada gaz verip inişte farkı açanlar ve gazı tüketmeden Baccola, yan, Largo Colle Aparto tepesini aşıp hem etap hem de yeniden Maglia Rosa zamanı diyebiliriz.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.