#giro106tr 20. Etap: Tarvisio → Monte Lussari, 18,6 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Kaçışın yine sahneye çıktığı 19. Etabın sonunda, zorlu Tre Cime di Lavaredo zirvesinde zafere uzanan isim Santiago Buitrago! Bahrain – Victorious takımının 23 yaşındaki Kolombiyalı pedalı böylece katıldığı iki Giroda da etap kazadı!

 

Etabı kazanmak için çok mücadele etse de yüksek irtifa canavarı Kolombiyalı Buitragoya geçilmekten kurtulamayan Derek Gee ise kalbimizin kazananı oldu, tıpkı bir diğer kaybeden Thibaut Pinot gibi. Çok çabalayan, kaçışa karşı atak yapıp liderliği ele alan ancak Santiago Buitragonun temposu yüksek ısrarlı takibine karşı bir cavap veremeyen Derek Gee ne yazık ki son 3 km içinde gittikçe sertleşen eğimde, bitişe 1,6 km kala geçildi ve dördüncü kez ikinci olarak yine yenildi.

 

 

Ultimo Kilometro

 

Kaçışın başka, Maglia Rosa ve favorilerinin ise bambaşka hesaplarla pedalladığı kraliçe etap sakin bir tempoda pedallandı diyebiliriz. 183 km uzunluğundaki etabın neredeyse ilk 60 km’sinde kaçışa izin verilmedi diyebiliriz; ne zaman ki Passo Campologno eteklerine varıldı, Maglia Rosayı taşımakla yükümlü INEOS Grenadier kaçışı saldı, ama kontrollü bir şekilde.

Günün üçüncü tırmanışı passo Giau da beklenen olmadı, favorilerin belirlediği tempoya herkes uydu ve sanki Cat3 sınıfı bir geçitmişcesine aşıp geçtiler Passo Giauyu.

Passo Tre Croci tırmanışında başlayan yaz yağmuru favorilerin emniyette kaçışın ise zafer için fark açacak şekilde pedallamasıyla geçilirken bitiş çizgisine, Tre Cime di Lavaredo zirvesine yol alırken favoriler grubunda Maglia Rosa Geraint Thomas üç, bisiklet değiştiren Roglic ve takımı Jumbo Vismanın da dört pedalı en önde tempolu bir şekilde yer aldı, ancak domestik gücünden adam akıllı sadece INEOS yararlandı diyebiliriz.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Ne Roglicin bisiklet değiştirmesi, ne Rohan Dennis ve Sep Kuss ikilisinin tempo yapması Maglia Rosa Geraint Thomas ve domestiği Thymen Arensmanı dökebildi; hatta Arensman sonuna dek çok sağlam pedalladı.

Roglicin tam da seyirci kalabalığının yolu ve görüşü kapattığı an yaptığı atağına Maglia ROsa Thomas saniyesinde cevap verdi ve ikili uzayıp birer birer kaçıştan geriye kalanları son bonus saniyeyi alabilmek için yakalarken Joao Almeida geride kalarak üçüncülüğü perçinlemiş oldu.

Thomas, son 500 mertrede bir daha deneyerek silkelediğini sansa da Roglici, başarılı olamadı ve Roglicin öne geçmesiyle 3 saniye kaybetti.

 

Sıralı tam liste

 

Maglia Rosa mücadelesini yarına kaldı…

Primoz Roglicin çaresiz atakları sağ olsun Maglia Rosa hâlâ Geraint Thomasın sırtında; genel klasman liderini değil sürekli Joao Almeidayı izole ettiğinden ikinciliğe razı gelmiş gibi. Almedia ise Maglia Bianca da rakipsiz, tek tutunduüu paye bu kaldı.

Thibaut Pinot, bugün dağların kralı mayosu için bol bol puan dağıtılmasına karşın Maglia Azzurra mayosunu korumasını bildi; aynı şekil de Johanthan Milan da Romadaki son sprinte Maglia Ciclamino ile çıkacak.

 

Bugünkü etaba gelecek olursak

Son 10 yılın en sönük Giro d ‘Italia yarışında Maglia Rosa düğümünün çözüleceği etaba gelmiş buunuyoruz… Favorilerin değil Giro, yıl başından beri kendilerini sakladığı yokuş zamana karşı etabı sözük geçen kraliçe etap sonrası bugün.

Slovenya sınırına yakın Tarvisio kasabasından başlayacak 20. Etap 18,6 km sonunda Lussari Dağında sona erecek. Yokuş zamana karşı olmanın hakkını veren etap, bakalım Maglia Rosa için son kurşunların atılması için beklenildiğine değecek mi?

 

750 rakımdan başlayacak etabın ilk 10 km’si neredeyse düz sayılabilir; ilk zaman ölçüm noktası geride kalır kalmaz Lussari dağ geçidine tırmanılmaya başlayacak. Bitiş çizgisi 1744 mt rakıma çizili Monte Lussari tırmanışının uzunluğu 7,8 km, ortalama eğimi de %11,2.

Profil sert ve ucunda Maglia Rosa varken birçok sporcu ya zamana karşı bisikletiyle ya da oranları düzde hızlı, zaman kazanmaya odaklı normal bir yarış bisikletiye etaba başlayıp ilk zaman ölçüm noktasında tırmanış odaklı bir bisiklete tercih edecektir.

 

 

Etaba, Roglicin 26 saniye önünde başlayan Geraint Thomas emekliliğin kıyısındayken Maglia Rosayı savunmak için varını yoğunu ortaya koyacaktır. 3. haftanın tüm dağlık etapları boyunca ne INEOS Grenadiers takımını dağıtacak, temposunu bozacak ne de genel klasman lideri Geraint Thoması izole edecek bir atak yapamayan Primoz Roglic ve bu ikiliden, son iki etapta yediği farkla 1 dakika geriye düşen Joao Almeida için o gün bugün: Maglia Rosa için, Giro için, bisiklet spor ve kültürünün geçsimi, bugünü ve geleceği için bireysel yokuş zamana karşı etabında 20 gün boyunca ne sakladılarsa ortaya çıkartmaları gerekiyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.