#TDF2023 Le Tour de France 2023

Bask Dağlarından herkese merhaba!
Alışılmış bir şey değil yarışın anakaranın dışından başlaması; geçen sene Danimarka yollarından taşan sevgi seli o kadar coşkundu ki, pelotonu görebilene aşk olsun! Sevgi Duvarı aşıldı adeta! Alışık olmadığımız ise açılış etabının ve devamında ilk haftanın bu denli sert ve kırıcı olması ki, Le Tour kendisini La Vuelta sanmış diyoruz pekala bu sene. Oysa istenen şenlik havasında bir Grand Depart!

Le Tour de France 2023 Resmi Haritası: Taşan bir boya misali Bask Bölgesinden, İspanyanın Kuzeyinden Fransayı tam ortasından çatlatan bir rota var önümüzde.

İlk iki buçuk gün boyunca İspanyanın isyankar topraklarındayız: Bask Bölgesindeki zorlu iki etabın sonunda üçüncü etapla birlikte Le Tour anakaraya giriş yapıyor. Açılış etaplarında klasik yarış dokunuşları hissediliyor. Geçen sene Paris-Roubaix klasiğinden bir parça, bu sene de Clásica de San Sebastián yarışından bir parça yer buluyor kendisine. Ne de olsa hepsini düzenleyen aynı firma: ASO.
Fransaya girdikten sonra Massif Central ve Alplere doğru uzanan geçiş etapları çıkıyor karşımıza. İlk dokuz etabın üçü HC sınıfı tırmanışlara ev sahipliği yaparken aradaki etaplar da sprinter ve roulör pedallar için düzenlenmiş. Özellikle 9. Etabı Paris-Roubaix ile özdeşleşen bir sözle özetlersek: Puy de Dôme zirvesinde etabı belki kazanamazsın ama Sarı Mayoyu kaybedebilirsin.

Dinlenme günü sonrası kaçış ve sprinter odaklı etaplar var karşımızda, ta ki Bastile Gününe dek: Geçen sene Peyragudes zirvesinde sona eren 129.7 km uzunluğundaki 17. Etaba benzer profil ve uzunlukta bir etap var 14 Temmuz günü. Bitiş çizgisi 1495 mt rakıma çekilmiş Grand Colombier zirvesinde sona erecek 13. Etap Maillot Jaune savaşına sahne olacak. Bu etaba dek Genel Klasmanda ciddi bir fark yaratılmamışsa bu etapta ölüm gibi bir şey olacaktır. Zira, geçen sene 11 ve 12. Etaplarda Maillot Jaune mücadelesi kızışmış, Jumbo-Visma takım halinde Tadej Pogacarın üzerine pedallamış ve Sarı Mayo sırt değiştirmişti günün sonunda.
13, 14, 15, 16 ve 17. Etaplar ise Maillot Jaune hesabının dağlarda görüleceği etaplar; ardında da yeşil mayo hesabı tabii ki. Düzlüklerin dağların arasına serpiştirildiği bu beş etapta Sarı ve Yeşil Mayo iddialıları öne çıkıp ne mayodan ne de serden geçerim deyip pedallayacaktır.
Sarı Mayo iddialısı favoriler Grand Colombier (13. Etap) Col de Cou, Colde Feu, Col de la Ramaz, Col de Joux Plane (14. Etap), Col de la Forclaz de Montmin, Col de la Croix Fry, Col de Aravis, Saint-Gervais Mont-Blanc (15. Etap), Cote de Domancy (16. Etap, ITT), Col des Saisies, Col du Meraillet, Corme de Roselend, Cote de Longefoy, Courchevel, Col de la Loze (17. ve de Kraliçe Etap), Col, Col, Kol diye diye kol gibi dağlarda atak, karşı atak, takip et, tutun, dayan, atak, atak, atak ve zafer uğruna pedallarken Yeşil Mayo iddialısı sprinter pedallar da biliyor ki, yüce dağların ardı Paris, yani Royal Sprint.
18 ve 19. etaplarda pelotonun İsviçre sınırına, Jura Dağlarına doğru sele üzerinde transfer edilecek, 20. etap ise daha çok podyumun son basamağı ile 4 ve 5. kim olacak mücadelesi gölgesinde kaçışa yazılacak etaplar.
Özet geçmek gerekirse: Pireneler geride kalır kalmaz Massif Central ve Fransız Alplerinde kıran kırana bir mücadele bekliyor pelotonu. Etap profillerine bakınca bu seneki Le Tour için Maillot Jaune mücadelesinin ikinci haftada çözüleceğini öngörmek için kahin olmaya gerek yok; gerçi geçen sene de Col du Granon zirvesinde sona eren 11. Etapta Sarı Mayo sırt değiştirmişti.
Bir diğer önemli tercih de bireysel zamana karşı etabının teke düşürüldüğü gibi kısa tutulması ve bitiş çizgisinin de yokuşun tepesine çekilmesi: 22,4 km uzunluğundaki 16. Etap Combloux zirvesinde sona eriyor. Bu üç tercih, zirveye yaslanan etabın kısalığı ve tekilliği bireysel zamana karşı etaplarında istenen dereceleri yıllardır elde edemeyen ama dağlarda keçi misali dolanan pedallar için Sarı Mayo şansını arttıracaktır ki, organizatör firma ASO da bu şekilde düşünegelip yılların açlığıyla kavrulan, zincire vurlulan Fransız pedallara yol açmış.
Giro d’Italia 2023 de gördük ki, 20. Etap olarak planan bir yokuş zamana karşı Le Tour de France 2020 de yaşanan facianın yaşattığı travmanın da etkisi büyük, favorileri risk almaktan çok riski kabullenmeye sevk ediyor. Bu yüzden koca Giro da Maglia Rosa düğümü 20. Etapta anca çözüldü.
Son olarak 200 km üzeri iki etap var: 2. Etap 209 km uzunluğuyla zaten ismi farklı yolu aynı Clásica de San Sebastián, diğeri de 201 km ile aslında 9. Etaba yataklık eden toplu sprint mücadelesine sahne olacağı profilden belli 8. etap. 21 günün sonunda 3404 km pedallayacak Pelotonun payına etap başı 162 km düşüyor ki, Giro d’Italia 2023 de 10 etabın 190-230 km arası bir uzunlukta pedalladığını düşünürsek ASO’ya büyük bir alkış, pelotonun beyninde sarı tutku, pardon mayo mücadelesi diye boza pişirtmemiş.

Etaplar ve profilleri geride kaldıysa dağlarla yüzleşecek pedallara bakmakta fayda var:
Son Şampiyon Jonas Vingegaard tamamı ile kendisine adanmış bir takımla Fransada; tek farkla: İkinci bir lider yok. Zira, geçen sene mini Paris-Roubaix etabında kaza geçirip zaman kaybeden ve sakatlanan Primoz Roglic, yarışı bırakana dek Jonas için çalışmış, tek başına UAE Team Emiratesi silkelemişti. Bu sene Giro d’Italia şampiyonu olan Roglic yok, ancak takım içi bireyselliklerden uzaklaşmış ve Sarı Mayoya kenetlenmiş bir Jumbo-Visma takımı var. Wout van Aert, Yeşil Mayo için mücadele etmeyeceğini açıklayınca kendisinin rolü de belli oldu: Dylan van Baarle ve Christope Laporte etap zaferi kovalarken kendisi Jonas Vingegaard için süper domestiklik yapacak.
Ve Tadej Pogacar! 2020 ve 21 yıllarında Jumbo-Visma takımına ben tek siz hepiniz diyerek meydan okuyarak Sarı Mayoyu kazanan 24 yaşındaki Sloven pedal geçen senenin acısını çıkartacak gibi. UAE Team Emirates kendisi için son derece güçlü bir takım oluşturdu. ÜStelik geçen sene eksikliğini hissetikleri ikinci bir liderle geliyorlar: Adam Yates! Ki, kendisi bir Vuelta şampiyonu, Giro ile kapanmamış hesap sahibi bir pedal. Bahar Klasiklerinde ortalığı silip süpüren Pogacar Liege-Bastogne-Liege klasiğinde kaza geçirip bileğini kırmış, ameliyat olmuştu. Diğer favoriler İspanya, Fransa, İtalya, İsviçrede pedallanan yarışlarda bacakları doldurup gelirken kendisi dinlenerek Fransaya geliyor.
Hem Le Tour (2019, heyelan sağ olsun) hem de Giro (2021, Dani Martinez sağ olsun) zaferiyle INEOS Grenadiers takımının genç Kolombiyalı pedalı Egan Bernal, artık 26 yaşında… Sarı Mayoyu 21 yaşında kazanan Kolombiyalı bir yıl sonra 2020 yılında Primoz Roglic ve Tadej Pogacar karşısında pek bir varlık gösteremediği gibi yarıştan 17. Etapta çekilmiş, kendisini Giro 2021 için hazırlamaya karar vermişti, nitekim burayı da rakipsiz kazanmıştı. Bernal için bu kadar yazmış olsak da kendisi geçen sene yaşadığı kaza sonrası sele üzerinden, yarışlardan bayağı uzak kaldı ve istediği performansı hâlâ yakalamış değil. Lider sıkıntısı çeken INEOS, Giro yorgunu Geraint Thomasın “beni üç ay rahatsız etmeyin, çocukla hanımla ilgileneceğim” dediği için tek çare Bernal ile yola devam dedi.
Groupama – FDJ takımının esas lideri bu sene de David Gaudu, süper domestiği, yol kaptanı da Tihibaut TiboPinoPinot. Geçen sene Geraint Thomas ile üçüncülük mücadelesi veren ama dağlarda canı çıkınca dördüncülüğe razı olan Gaudu, ulusal mesele haline gelen Fransızların Maillot Jaune orucu için iftarlık hurma olacak gibi.
Aynı durum bir diğer Fransız takımı AG2R – Citroen için de geçerli: 27 yaşındaki Avustralyalı pedal Ben O’Connor ile kazanılacak bir Le Tour zaferi Kral Topraklarına yazılacağı için büyük resmi gören Fransızlar pedalını kaydırıp kendisini Genel Klasmanda ilk 10 içinde bir yere koyacaklardır; dışı da olabilir.

Son Fransızı da ekleyip bu dosyayı kapatalım: 2016 yılında Le Tour da podyumun ikinci basamağında yer alan Romain Bardet (Team dsm – firmenich) her ne kadar formda olsa da takımı için aynı şeyi söylemek biraz zor.
Bahrain – Vitorious takımının 33 yaşındaki lideri Mikel “Free” Landa ise 2015 ve 20 yıllarında iki kez ikinci olduğu Giro ve henüz etap kazanamadığı Le Tour da iyi bir derece elde etmek için pedallayacak; bir de etap kazanırsa erken emeklilik ilan edebilir.
2022 Giro şampiyonu 27 yaşındaki Jai Hindley de bir diğer olağan favori. BORA hansgrohe takım olarak kendisine seferber olmuş durumda. Ancak diğer favorilerin aksine pek iyi bir 2023 sezonu geçirdiği söylenemez, tüm umudu sprint ve yokuş arasında denge kurulan takımında.
EF Education – EasyPost takım olarak Kerberos misali üç yıldız isimle katılıyor: Carapaz, Uran ve Chavez. Takım lideri 2019 Giro şampiyonu, Le Tour da (2021) üçüncülük, La Vuelta da (2020) ikinciliği bulunan Olimpiyat Madalyası boynunda Ekvadorlu Richard Carapaz bu kuvvetli takımdan faydalanmak isteyecektir. Pedalını yaslayacağı iki Kolombiyalı EYT kontejyanından daimi ikinci Rigoberto Uran Uran ve liderlik yıldızı çabuk sönüp süper domestikliğe evrilen Esteban Chavezden beklenti büyük.

Enric Mas (Movistar), Simon Yates (Team Jayco AlUla), Mattias Skjelmose (Lidl – TREK) üçlüsü ise wildcard ile davet edilen takımlar misali Le Tour için sürpriz isimler: Yates kardeşlerden Adam, çoktan süper domestikliğe evrilirken Simon ise lider ve favori olarak geldi; üç büyük turda etap zaferi olan Simon genel klasman konusunda kardeşinden de bahtsız. Enric Mas için iyi bir sezon geçirdiği söylenemez; bu eksiğini sağlam domestiklerle dolu takımının desteği ile kapatacak gibi. Bu üçlü içinde ya tutarsa diyebileceğimiz pedal Mattias Skjelmose ki, kendisi Tour de Suisse kazanarak gelse de ilk kez katılacağı Le Tour de France ne haftalık turlara ne de tek günlük yarışlara benzer; aklen, bedenen ve ruhen kaldırıp kaldıramayacağını göreceğiz Le Tour heyecanını.

Genel Klasman favorileri dışında bir diğer favorimiz ise Mark Cavendish! Çünkü bu sene tarihe tanıklık etmek için son şansımız: Emekliliğin kıyısındaki Britanyalı sprinter 35. Le Tour de France zaferi için yerini aldı bile. Kazandıığı an yer gök Britanya renklerine boyanır, kendisine de bir Sör ünvanı bahşedilir taze kral trafından. Geçen sene sürpriz bir kararla kadroya (Quick-Step Alpha Vinyl Team) alınmayan Manx Missile 35. TdF zaferine formda olmasına karşın erişememiş, takımla da köprüleri atmıştı. Astana Kazakistan takımına transfer olan Britanyalı “içim yanar, bağrım yanar kan ağlar, dört kitabın hangisine bu sığar” diyerek derdini anlatıp rekor peşinde.

Son özet: Kaçışa yazılacak etabın çok, favori pedallara ikiden fazla dağ geçidinin, sayıları kadar da zirve sonlu etabın düştüğü, sprinter pedallara bonkör davranılmadığı bir Le Tour de France var karşımızda.
Adettendir, sayılarla Le Tour de France 2023:

  • 22 takım
  • 176 pedal
  • 3404 km boyunca
  • 21 etap
  • 8 düz,
  • 4 dağlık,
  • 8 dağ,
  • 4 zirve bitişi (Cauterets-Cambasque, Puy de Dôme, Grand Colombier ve Saint-Gervais Mont-Blanc)
  • 1 bireysel zamana karşı etabını
  • kan, ter, acı, gözyaşı ve zafer ve de mutluluk esrikliğiyle dize getirmeye çalışacak.
  • Hem de hakedişleri sadece 2 dinlenme günü

23 Temmuzda Şanzelize Meydanında görüşmek üzere!

2 comments

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.