La Vuelta Ciclista a España 2023 ön incelemesi

Geçen ay Bask Bölgesinden başlayan Tour de France inat, Katalan topraklarındayız! İber Yarımadası bu sene büyük turların gözdesi oldu desek yeridir.

Katalonyanın başkenti Barselonadan başlayıp 3157 km sonunda İber Yarımadasını bir sünnet kuşağı misali boydan boya dolanıp Madrid de sona erecek tam adı ile La Vuelta Ciclista a España, bu sene 78. kez pedallanacak.

 

Üçte ikisi neredeyse dağlık bir ülke olan İspanyada bir kasabaya neredeyse 600 mt rakımda bir dağ eşlik ederken rotanın da pek az düzlük etap barındırdığını söylemek yalan olmayacaktır. Vuelta denince akla gelen ilk şey dağlar, dağlar ve dağlar oluyor; sprinter pedalların pek sevmediği ama üç Büyük Turda etap zaferi kazanmak için kerhen gelip yarıştığı Vuelta, ülkenin düzlükleriyle meşhur güney ve güney batı kısımlarını es geçererek Maglia Roja hesabını kuzeye taşıyor.

İlk hafta Baler Denizi kıyıları ve bu kıyılara gölgelik eden yüceler pelotonun menüsünde yer alırken daha ilk hafta Andorra ve Pirenelerle yüzleşilecek!

 

 

Açılış etabı şenlikleri geride kalır kalmaz acımasız yüzünü gösteriyor Vuelta: 2, 3, 6, 8 ve 9. Etaplar ilk haftanın zorlu günleri ki, genel klasman ilk 10 sıralaması daha ilk haftadan şekillenecektir. İkinci hafta açılışı kolay lokma olmayan bir bireysel zamana karşı mücadelesi ile açılırken kalan etaplar ateşin biraz kısılacağı, ana yemeğin kısık ateşe alınacağı günler var, ama kaynamasın, 13. etabın bitiş çizgisi Dumanlı Dumanlı Oy Bizim eller türküsüne konu olan Col du Tourmalet, 14. Etap ise soluksuz bir şekilde bir başka zirve bitişine ev sahipliği yapıyor: Fransa ve İspanya arasındaki doğal sınır çizgisini çeken Larra-Belagua dağının her iki yüzünü de göreceğiz: Acımasızlık teker boyu!

 

La Vuelta Espana 2017, 20. Etap… Şöylesine asfaltlanmış daracık yol kıvrıla kıvrıla, eğimiyle can çıkartarak bulutlara yaslanmış Alto de l’Angliru zirvesine doğru uzanıyor. Fotoğraf karesinin dışına pedallayacakmış gibi duran isim son İspanyol şampiyon (2014) Albeto Contador. Son yarışını zaferle taçlandırmasına sadece 2 km kala Contador pedallara yükleniyor iyice, takipçilere Chris Froome ve Wout Poels ikilisine yakalanmamak için. Sonrası emeklilik ama asla bir veda değil bu pelotona!

 

Üçüncü hafta, Vueltanın neden Vuelta olduğunun özeti aslında… 15, 16, 17, 18 ve 20. etaplar zorlu, kırıcı ve vazgeçirici. Özellikle Altu de L’Angliru zirvesinde sona erecek 17. etap orada olduğu bilinen ama bir türlü yüzleşilemeyen cocukluk travması gibi… Burada kazanılan bir genel klasman savaşı ertesi etapda La Cruz de Linares zirvesinde pekala kaybedilebilir. Nedeni yok, sebebi Vuelta.

Madrid öncesi son çıkış 20. etap Japon Ryoba testeresi misali, hala yakın bir fark varsa pürüzsüz bir kesimle ayıracak Maglia Roja sahibini diğerlerinden, öyle bir çetin profil var karşımızda, bıktırıcı, 208 km içinde toplam 10 adet Cat 3 sınıfı tırmanış, aralarda ise bir o kadar sınıflandırılmamışı ki, yorgunluktan kusmak garanti.

Ve Madrid! Madrid sokaklarında sona erecek son etapla birlikte 23 günlük çile araya kaynamış bir düz etapla sona ererken podyumun ilk üçü içinde (geçen sene ikinci ve üçüncü), hiç olmazsa ilk 10 içinde mutlaka bir İspanyol pedal kendisine yer buluyor. Zira, La vuelta İspanyollar için memleket meselesi olsa da podyumun zirvesine çıkan son İspanyol şampiyon 2014 yılında Alberto Contador olmuştu. 2012 ise üç İspanyol pedalın Alberto Contador, Alejandro Valverde ve Joaquim Rodriguez kimseye göz açtırmadığı son podyum olmuştu.

Tek podyuma üç İspanyol sığar mı? 2012 yılında sığdı! Doping cezası sonrası geri dönüşünü la Vuelta zaferi ile taçlandıran Alberto Contadora podyumun diğer basamaklarında Alejandro Valverde ve Joaquim Rodriguez eşlik etse de üç İspanyol pedal bu gururu podyumun tepesine çıkarak kardeşçesine kutlamayı tercih ediyordu.

 

Çoğunlukla her sene “Eğlendir bizi ya Vuelta!” söylemi ile selamladığımız, Giro ve Le Tour da istediğini bulamayan, sezonu kötü geçen, sakatlık sonrası çıkış arayan, transfer sezonunda istediği teklifi alamayan, sözleşmesi uzatılmayan, sene sonunda açıkta kalacak ne kadar kaybeden varsa şansını bir umuttur pedallamak dercesine, üç Büyük Turun sonuncusu kabul ve toplanma merkezi bu sene herkesi şaşırtmış durumda! Zira, takımlar hızlarını alamayıp sepete tüm yıldızlarını koyup da geldiler:

Bu sene üç Büyük Turu da kazanmaya yemin eden Hollandanın gururu Jumbo-Visma Giro 2023 şampiyonu Primoz Roglic ki, kendisi 2019, 02 ve 21 zaferleri ile tam bir La Vuelta gediklisi, son Le Tour de France şampiyonu Jonas Vingegaard ikili liderliğiyle geliyor. Yanlarında bonus niyetine “domestiksin sen, domestik kal” Büyük Tur kazandıran Sepp Kuss, Wilco Kalderman da cabası.

3 La Vueşta şampiyonluğunun yanında Giro 2023 şampiyonu ünvanı ile İspanyaya gelen Roglicin hesapları, Giro-Vuelta dublesi yapmaktan çok, burada elde edeceği bir yeni şampiyonlukla seneye Le Tour da takım lideri olarak yarışmak.

 

Jumbo-Vismanın takım, Roglic ve Vingegaardın da kendi hesapları farklı. Eğer Roglic ve Vingegaard ikilisinden biri 21 günlük çilenin sonunda Madridde Maglia Roja, yani Altın Mayoyu kazanırsa bir sezonda üç büyük turu da kazanan ilk takım olacak. Roglic, hem 4. kez La Vuelta kazanırken, tek sezonda Giro-Vuelta dublesi yapan 4. pedal olacak; Vingegaard da Tour-Vuelta dublesi yapan 4. pedal. Yani herkesin kazanacağı bir senaryoda takım tek yürek çok pedal olacak!

 

Üst üste iki kez kazandığı Le Tour yanına bir başka Büyük Tur zaferi eklemek isteyen Jonas Vingegaard da Le Tour-Vuelta dublesi peşinde pedallayacak. Asıl soru takımın iki şampiyondan nasıl bir tek lider çıkaracağı? Ego mu yoksa takım kararı mı kazanacak iişk hafta birinin kazaya karşıması ya da topu taca atmasıyla belli olur.

 

Belçikalı Soudal – Quick Step ekibi son şampiyon Remco Evenepoel liderliğinde; evet sadece liderliğinde! Zira, Giro d’Italia 2023’de gördük ki, Remco tek başına mücadele ediyor, zamana karşı mücadelesi ve tek kişilik uzun soluklu kaçışları ile taçlanan zaferleri hep, takımının kendisinden esirgediği desteği kapatmak için. Girodaki zayıflık Vueltada da devam edecek gibi.

Dünya şampiyonluğundan Liege-Bastogne-Liege zaferine dek ya zaman farkı yaratan kaçışlar ya da bireysel zamana karşı mücadelesindeki rakipsizliğiyle Remco Evenepeol sürekli olarak bir başına. Bir takım içinde olup da takımdan çok az destek alarak tek kişilik takım misali çalışması bu kadar dişli rakipler arasında yorucu olacağı kesin.

 

Arap yarımadasından Keşişleme Rüzgarları ile esip gelen UAE Team Emirates takımı bir çılgınlık yapıp da Pogacar ile gelir mi acaba Vueltaya derken tercihi geçen sene podyum gören iki genç yetenekle İber Yarımadasına ayak bastı: 2023 Giro da podyumun üçüncü basamağına pedallayan Portekizli João Almeida ve 2022 La Vuelta da üçüncü olan bu memleketin evladı İspanyol Juan Ayuso ki, İber Yarımadasının bu iki genç pedalı da beyaz mayo için de mücadele edecek. Podyum görüp zirveye göz kırpan bu iki pedalın da takımca Pogacar arkasında bırkaılmayıp liderlik payesiyle desteklenmesi ayrıca takdir edilesi. İkiliden İspanyol Ayuso ayrıca bir yakın takibi hak ediyor!

 

Vuelta 2022 son gününde podyumun sahipleri bir arada kutlama yapıyor: Enric Mas, Maglia Roja Remco Evenepoel ve Juan Ayuso… Bu sene üçlü yine aynı takımlarda mücadele ederken, Ayuso bir adım önde biyebiliriz: Hem 2027 yılına dek uzatlılan sözleşmesi hem de yanında Giro 2023 de 3. olan Jaoa Almedia desteği ile yarışacak.

 

Büyük Biritanya ekibi INEOS Grenadiers de bir diğer güçlü ekip: Giro 2023 de ikinci, 2018 Le Tour şampiyonu emekliliğin kıyısındaki Geraint Thomas ve 2019 Le Tour ve 2021 Giro şampiyonu Egan Bernal ikilisinin liderliğinde Vueltaya katılan takımın domestikleri kara formalarının egemenliğinde geçen 2014-2018 yıllarındaki kadar baskın olmasa da boş değiller: Filippo Ganna, Thymen Arensman, Laurens de Plus ve Omar Fraile gibi kuvvetli roulör ve yol kaptanları var. Thomas sağlam bir gürültü kopartıp partiden ayrılmak isteyecektir; ancak bu fırsatı varken Giro 2023 de kendisini susturan Roglic olmuştu. Vueltada da yine Roglic var üzerine Evenepoel ve Vingegaard da cabası. Bernal ise kaçak binmeye çalıştığı belediye otobüsüne çarptığı günden beri cezalı adeta… Fırtına gibi estiği 2019-21 sezonları başarıalrı bir kenara lodos aldı götürdü her şeyini adeta. Bu sene Le Tour perişan oldu; iyi bir dinlenme sezonu geçirdiğini umuyor ki hem kendisi hem sportif direktörleri soluğu La Vueltada aldı.

 

Ve mahallenin çocukları Movistar! Mekan bizim hesap da ödemeyiz diye diye yıllar yılı cepten yiyen hakiki İspanyol ekibi Movistar, en son 2016 yılında Kolombiyalı Nairo Quintana ile kazanmış, takımın abisi Alejandro Valverde ile 2019 yılında ikinci olmuştu. Bu sene Velominatinin bacağını Enric Mas ile kırmaya çalışacaklar. Enric Mas, bu sene açılış etabında talihsiz bir kaza sonrası bırakmak zorunda kaldığı Le Tour sonrası iyice bilenmiş durumda. Zira, kariyerini La Vuelta daimi ikincilik temsilciliği ile sona erdirmek istemeyen Enric Mas ne yapacaksa yine kendi başına yapacak.

Son olarak eğlendir bizi ya Vuelta!

 

Daha fazlası için

La Vuelta a Espana 2023 hakkında rotadan takımlara, favorilerden liderlere dek Ceyda Akbulut güzel bir inceleme yazısı kaleme alırken Berkem Ceylan ve Sarper Günsal, Medyascope Spor kanalında güzel bir sohbet eşliğinde La Vuelta 2023 etap etap incelemiş.

Keyifli okumalar ve izlemeler!

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.