La Vuelta a Espana 2023, 8. Etap: Dénia > Xorret de Catí. Costa Blanca Interior, 165 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Geç kalmış bir etap zaferi daha: Geoffrey Soupe! TotalEnergies takımının 35 yaşındaki Fransız pedalı Geoffrey Soupe, emekliliğe iki kala tüm pelotonu şaşırtıp rakiplerine de gidon dövdürerek Olivie kıyılarında sona eren 200,8 km uzunluğundaki 7. Etabı kazandı!

 

Kariyerinn neredeyse sonuna gelen Geoffrey Soupe hem kendi hem de takımı TotalEnergies için son derece anlamlı bir etap kazandı! Kendisinin ilk büyük turu, takımının da sezon içindeki ilk World Tour seviyesinde etap zaferi! Şimdi seneye sözleşme garanti!

 

El Ultimo Kilometro

Sakin geçmesi beklenen etapta zafere aç sprint odaklı takımlar son 15km içinde tempoyu arttırsa da şehir içine girince peloton, trafik düzenlemesi, yolun daralması, sağa sola dönüşler yüzünden hızı kesildi, kazalar yaşandı. Kazaya karşısa da birçok isim seleye atlayıp devame tse de son 6 km içinde düşen Thymen Arensman, ne yazık ki kalkamadı, ambulansla yarışı terk etti.

 

Etabın öne çıkan anları

 

500 metre kala sola dünüş, sprint trenlerin bozarken birçok favori isim pozisyon alamadı, destek göremeden sprinte başladı: Kaden Groves, Filippo Ganna, Sebastian molano, Edward Theuns, Orluis Aular mı derken, teker farkıyla herkesi geçip zafere uzanan isim Geoffrey Soupe oldu! Bu kariyerindeki ilk etap zaferi ki, onu da büyük turların üçüncüsünde, La Vueltada kazandı! Dün Sepp Kuss, bugün Geoffrey Soupe ile emektarlar kendi kendilerini ödüllendirdiler!

 

Sakali pardon teker boyu farkla kazanan Geoffrey Soupe! İki sprint etabı kazanan Kaden Groves ise desteksiz kalınca pozisyon alamayınca pedalını yaladı.

 

O kadar yakındı ki mücadele fotofiniş ile kazanan tayin olana dek Caja Rural – Seguros RGA takımından Orluis Aular mı kazandı dedik, zira Geoffrey Soupe ile çok yakın geçtiler bitiş çizgisinden!

Klasmanda tek değişiklik Jonas Vingegaardın ara sprint kapısında geriye kalan 2 saniyelik bonusu alması oldu: Böylece yakın gördüğü rakibi Remco Evenepoel ile zaman farkını 3 saniyeye indirirken, takımdaşı Primoz Roglic ile 8 saniyeye çıkarttı. Jumbo-Visma bu gidişle Habil ile Kabil öyküsüne sahne olacak gibi!

Taze Maglia Roja hâlâ Lenny Martinezin sırtında!

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba bakalım…

Denize paralel uzanan dağların tek tek fethedileceği bir etap var karşımızda. Valensiya kıyılarından, Denia kentinden başlayıp dört dağ geçidini aşıp Xorret de Cati zirvesinin ardında sona erecek 8. Etap 165 km uzunluğunda.

 

La Vuelta a Espana 2023, 8. Etap Profili: Hassas kesim testeresi gibi profil çizmişler.

 

Sır verilecek serden geçilmeyecek bir etap! Peloton 0 rakımdan başlayıp sırasıyla 600, 800 mt rakımlara tırmanıp sonrasında üç tane 1000 metrelik dağ geçitlerinde dolanacak. Etabın ilk dört tırmanışında kaçaklar cirit atıp Eduardo Supulveda ise dağların kralı mayosunu savunmak için pedallayacak, gizli zafer tutukunları da son tırmanışa dek kendilerini saklayacaktır.

 

Etabın bitiş çizgisini koruma görevi verilen son tırmanış Xorret de Cati: Topuktan dize dengesiz eğimlere sahip… %10-22 arası eğm, pelotonun canını acıtacak denli sert.

 

Genel klasman favorileri Xorret de Cati zirverisin eteklerine dek öne çıkmayı tercih etmeyecektir: 6. etapta gördüğümüz gibi kuvvetli bir kaçış grubu ve içinde liderleri için istasyon görevi yapacak domestikler de cabası.

 

 

1088 mt rakımdan pelotonu selamlayan zirvesinden etabı 162. km’sinde geçilecek günün son tırmanışı Xorret de Cati çok insafsız bir tırmanış: Hepi topu 3,8 km uzunluğundaki tırmanışın ortalama eğimi %12 civarında, bu isyan ettiren eğime sebep ilk 800 metreden sonra kalan her bir metrenin eğiminin %10-22 arası olması… Xorret de Cati aşıldıktan sonra derman kaldıysa ilk geçen ismin bacaklarında 30 km etkisinde bir 3 km kendisini bekliyor zafere pedallamak için.

 

O an! La Vuelta a Espana 2017, yine 8. etap, yine Xorret de Cati! Xorret de Cati dağ geçidindeki kalabalığı bir makas misali yarıp zirveyi aşmak için %18 eğimden de öte, 200 km uzunluğundaki günün yorgunluğuna, kaslarına, ciğerlerine karşı gelmeye çalışan Rafal Majka ve Julian Alaphilippe ikilisinin çilesi 600 metre daha sürecek. Sonrası sonsuzluk ve ötesi: İkiliden Quick-Step Floors takımının 24 yaşındaki Fransız pedalı Julian Alaphilippe, Rafal Majka ve Jan Polanc ikilisini Xorret de Cati zirvesinin ardındasi son düzlükte silkelemeyi başarıp etap zaferine pedallamıştı. Genel klasman favorilerinin ve Maglia Roja Chris Froome ve takımının Alaphilippeten tam 1:30 dakika sonra geçtiği bitiş çizgisinden önce Xorret de Cati de Contador ve Froome ikilisinin herkesi silkeleyen başa baş mücadelesini izlemiştik.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.