La Vuelta a Espana 2023 10. Etap: Valladolid > Valladolid, 25,8 km (ITT)

9. Etapta neler olmuştu?

İlk kez konuk olduğumuz Alta Caravaca de la Cruz zirvesinde sona eren 9. Etabın sonunda her türlü zorluğa karşı yılmadan pedal çevirip, bu eforu zaferle taçlandıran isim Lennard Kamna! 

La Vuelta a Espana 2023, 9. Etap: Lennard Kamna 129 km boyunca çabaladı ve kazandı!

 

Etap başlar başlamaz etkisini gösteren, ülkenin güney doğusuna egemen fırtınadan sebep çapraz rüzgarlara kafa tutan BORA – hansgrohe takımının 26 yaşındaki Alman pedalı, bu zaferle adını üç büyük turda etap kazananlar listesine yazdırdı!

 

El Ultimo Kilometro

 

Gün boyu etkin çapraz rüzgarlar kaçışın başına bela olduğu kadar peloton için de büyük sorun yaşattı! Çapraz rüzgar olumsuzluğunu avantaja çeviren Jumbo-Visma etabı kopartmak ve diğer favorileri silkelemek için henüz etabın başında komple takım halinde adeta kendi kaçışını yarattı!

 

Echelon!

 

Tehlikenin farkındaki diğer favoriler kendilerini Jumbo-Visma trenine atmakta geçikmedi. Ancak etaptaki tek olumsuzluk çapraz rüzgarlar değildi! 2017 yılında eteklerinden geçip denize doğru inilen Alto Caravaca de la Cruz geçidinin bu sene zirvesini tırmanmak isteyen La Vuelta da pelotonu toprak kayması selamadı! Ovalardan dağın eteklerine çapraz rüzgarlar eserken, zirveye hakim bulutlar yağmur yükünü bırakınca henüz yeni asfaltlanan yolda sürüş güvenliğini veyarışı etkileyecek denli kırılmalar ve toprak kayması olunca bitiş çizgisi olduğu yerde kaldı, ama zaman ölçüm noktası 2 km kala çizgisine çekildi.

 

 

Çapraz rüzgara karşı yapılan enerji tüketici ataklar sonsuza uzanır gibi görünen kaçış farkını eritse de 3 dakikaya kadar, bu karar sonrası peloton tam anlamı ile yarışı bıraktı. Zeytinliklerin ve geniş tarım arazilerinin geride kalıp Alto Caravaca de la Cruz dağının eteklerine varıldığında rüzgar etkisini yitirmiş, ena z 3 echelon grubuna bölünmüş peloton ve takibindeki grupetto birleşmiş, kaçıştan geriye silkelenenler yakalanmış iken günün son tırmanışı başladı.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Yağmurun şiddetlenmesiyle Alto Caravaca de la Cruz zirvesinde yaşanan toprak kayması ve güvenlik riskleri yolun bir kısmının yarış için kullanılamamasına neden olunca nötralize edilince mücadele de nötralize oldu. Son 2 km tabelasından 50 metre öne kurulabilen zaman ölçüm noktasından geçişlerin genel klasman için hesaplanacağı, kaçıştan birilerinin zafer için bu noktadan geçmesinin ise serbest (!) bırakıldığı etapta beklenen ataklar da olmadı.

 

Heyecan uyandıran bir sona sahip olsa da 9. etap, baştan sona egemen olumsuz hava koşulları Alto Caravaca de la Cruz zirvesinin törpülenmesine neden olunca heyecan da törpülenmiş oldu.

Lennard Kemna etap zaferini tek başına kutlamaya başladığı an, geride Roglic, Evenepoel, Kuss, Yuso ve Vingegaarddan oluşan favoriler grubundan Roglic fıorsat bu fırsat dedi ve atakla öne geçse de bir fark olmadı ve herkes kardeş kardeş ilan edilen yeni bitiş çizgisinden geçti. Zor günün sonunda, ilk hafta da kapanmış oldu: Genel Klasman ilk 10 içinde artık favoriler kendilerine yer bulmuş durumda: etabın sonunda Sepp Kuss hâlâ Maglia Roja sırtında taşırken, Marc Soler ve Lenny Martinez de kendisini takip ediyor. Remco Evenepoel bugünkü sonuç ve tutunamayanların geriye düşmesiyle 4. sıraya yükselirken Mikel Landanın durumu sabit. Peşinden Jumbo-Vismadan Roglic, Vingegaard, Movistardan Enric Mas ve son iki sırada da UAE Team Emiratesli Ayuso ve Almeida yer alıyor.

La Vuelta 2023 boyunca sürekli kaçan, cabalayan Lennard Kemna en sonunda çok istediği etap zaferine 9. etapta pedalladı!

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etabı inceleyelim…

Jumbo-Visma takımının egemenliğinde Remco Evenepoelün tek kişilik çabalarıyla ve de INEOS Grenadiers takımının yokoluşuyla geçen açılış haftası geride kalırken Maglia Roja Jumbo-Vismanın fedakar ve cefakar Amerikalı pedalı Sepp Kussun sırtında!

Madridin az güney batısında, Kastilya ve Leon Özerk Bölgesinin başkenti Valladolid kentinin ev sahipliği yapacağı 10. Etap bireysel zamana karşı mücadelesi şeklinde pedallanacak.

La Vuelta a Espana 2023, 10. etap Profili: Düz olsa da etap dönüşler tempo belirlemekte zorlaştırıcı etken.

25,8 km uzunluğundaki etabın zorluğu ilk kısımdaki hafif tırmanış değil 1. etaptaki gibi sağ ve sola dönüşler ve de trafik düzenlemeleri: Valladolid kentini ikiye bölen Pisuerga Nehri boyunca pedallanacak etaptaki toplam 14 adet sağa ve sola dönüş tempo belirlemeyi zorlaştıracak gibi.

Etabı ikiye bölersek, Pisuerga Nehrinin öte tarafı, kentin La Ligada mücadele eden takımının stadı El Estadio José Zorrilla kısmındaki dönüşler. Yeniden nehrin öte tarafına geçince zamana karşı uzmanlarının kendilerini göstereceği bir düzlük yer alıyor ki, git-gel şeklinde ki bu alan tam gaz geçilecektir.

Genel Klasmanda farklar bu kadar yakın iken 13 ve 14. Etaplarda hesabın görüleceği dağlar öncesi favoriler olabildiğince fark açmak için bu etapta güçlerini ortaya koyacaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.