TdF2016 10. Etap: Escaldes-Engordany → Revel, 198 km

Dinlenme gününden sonra Andorrayı geride bırakıp sınırdan kuzeye doğru yönümüzü çeviriyoruz. Ama Parise gitmek hiç de öyle kolay olmayacak, önce Alplere sonra Jura dağlarına doğru uzanmamız gerekecek.

 

9. Etapta neler olmuştu?

Tour de France 2016 - 10/07/2016 - Etape 9 - Vielha Val d'Aran/ Andorre Arcalis (184;5 km) - DUMOULIN Tom (TEAM GIANT-ALPECIN) sous les grelons

Fotoğraf karesinde seçmekte zorlanacağınız isim zafere doğru pedallayan Tom Dumoulin. Aslında odak noktası kendisi değil de burada pelotonu selamlayıp, bu zorlu sporu kutsayan seyirciler, hayranlar ve binlerce çığlık!

Andorra dediğimiz ülke İspanya ve Fransa arasında doğal sınırı oluşturan Pirene sıra dağları arasına konuşlanmış minicik bir yer; öyle ki dağların arasında olması yüzünden bin yıla yakın süredir kimse ne işgal etmiş ne saldırmış. Bunda şüphesiz Pirenelerin payı büyük. Hiç kimsenin saldırmayı düşünmediği Andorra deyim yerindeyse 9.Etapta peş peşe 5 tırmanışla birlikte pelotona saldırmıştı. Etabı kazanan, onca tırmanışçı arasından daha geçen seneki La Vuelta’da tırmanabildiğini keşfeden Hollandalı Tom Dumoulin (Giant-Alpecin, 2016) olurken genel klasman favorilerinin sağanak yağmur ve dolu yağışı altında birbirlerini silkeleyip zaman çalmak, sarı mayoyu ele geçirmek için mücadelesine sahne olmuştuk.

10-07-2016 Tour De France; Tappa 09 Vielha - Andorra Arcalis; 2016, Bmc Racing; 2016, Orica - Bikeexchange; Porte, Richie; Yates, Adam;

Sağanak yağmur ve dolu yağışı altında zirveye doğru giden yolda bitiş çizgisinden herkesten önce geçip zaman farkı yaratmanın peşinde dört adam: Dan Martin, Chris Froome, Richie Porte ve Atam Yates

Team SKY ve Chris Froome sarı mayoyu en iyi şekilde savunurken diğer favoriler ise atak yapmanın zamanını hâlâ öğrenememenin pişmanlığıyla dinlenme gününe girdiler. Unutmadan ilk 8 gün boyunca pek duymadığımız yarışı bırakma haberleri 9. Etapla birlikte arttı, en büyük abandone haberi ise kuşkusuz Alberto Contador’unki idi. turun ilk iki günü kazalardan burnu kurtulamayan Contador, takımın kapanacak olmasının da etkisiyle bireysel hareket etmeye başlayan takım arkadaşlarından yeterli desteği alamamış ve sarı mayodan bir hayli uzaklaşmıştı.

Etap hakkında

Andorradan çıkmak hiçte öyle kolay olmayacak: Andorranın Escaldes-Engordany kentinden vira Bismillah Cat1 sınıfı tırmanışla başlayacak etap Fransa topraklarındaki Revel kentinde sona erecek.

TDF2016_stage10_profile_offical

TDF2016 10. Etap profili: Andorradan başlayacak etap Fransanın düz ovalarında sona erecek.

198 km uzunluğundaki etabın başında yer alan 1200 mt irtifaya sahip yaklaşık 23 km uzunluğundaki Port d’Envalira Cat1 sınıfı bir tırmanış; normalde bu uzunluk ve ortalama %6 eğim etabın sonuna doğru HC sınıfında yer alabilirdi. Le Tour’un fikir ve isim babası Henri Desgrange anısına tırmanılacak zirveyi ilk sırada geçen isme de muhakkak bir ödül verilecektir. Favorimiz tabii ki güne Polka Dot mayo ile başlayacak Thibaut Pinot, ancak yalnız olmayacaktır: Rafal Majka ve Thomas de Gendt de kırmızı benekli mayo için bir hayli hevesliler.

Andorra – Fransa arasında adeta bir sınır mahafızı görevindeki Port d’Envalira geçidini geride bıraktıktan sonra 42 km boyunca sürecek bir iniş var: Peloton net 2000 mt irtifa kaybederek düzlüge inecek. Sonrasında aktif dinlenme günü sürüşü başlıyor: Dün Andorrada otel odasında, bugün Fransa topraklarında sele üzerinde.

Etabın kazananını ise muhtemelen zirvesinden 190. km’de geçilecek 1800 mt uzunluğunda ve ortalama %6,6 eğime sahip Côte de Saint-Ferréol tepeciğini ilk sırada geçip inişte fark yaratan bir isim olacak. Tabii böylesine bir solo kaçış içinde pelotonun izin vermesi, dağlardan sonra etap zaferi için aç sprinter pedalların çalışması gerekiyor.

Sarı mayonun el değiştirmesi ise pek ihtimal dahilinde değil demeyelim, 2014 yılında dökülen yaprakların klasiği, Il Lombardia’yı kazanan Dainel Martin bir çılgınlık yapıp da sarı mayoyu ele geçirmek için Côte de Saint-Ferréol tırmanışında atak yapabilir!

Daha fazlası için

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.