TdF2016 5. Etap: Limoges → Le Lioran, 216 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

4. Etapta neler olmuştu? Üçüncü etabın tıpkı basımını izledik: Kittel ve Coquard aynı anda bitiş çizgisinden geçerken kazananı tayin etmek içinse photo finish sonuçları beklenecekti: Zaferin adı Marcel Kittel!

Etap hakkında

Pelotona yaptırılan bir transfer gününden yeniden merhaba! Porselenler diyarı Limoges kentinden başlayıp kayak merkezi Le Lioran, yani Massif Central bölgesine doğru uzanan etap 216 km uzunluğunda. 

TDF2016 5. Etap profili düz ovada sprint atılan günlerin geride kaldığının habercisi.

TDF2016 5. Etap profili düz ovada sprint atılan günlerin geride kaldığının habercisi.

216 km uzunluğundaki etap çıkışlı inişli bir profile sahip, bunu da zaten daha başlar başlamaz kaçış grubunun oluşmasına yardımcı olacak bir Cat4 sınıfı tırmanışla belli ediyor. Sonraki 126 km boyunca peloton, kaçışın pedallamasına kontrollü bir şekilde izin verecektir. Günün ikinci tırmanışı Côte du Puy Saint-Mary (Cat3) geçilir geçilmez ara sprint kapısı yer alıyor, Tinkoff takımının hem sarı mayoyu taşıdığı hem de Sagan’ın puanları kimseye kaptırmak istemeyeceği için tempo yapacağı kesin.

Sonrasında ise irtifa sürekli artacak; çünkü geri kalan altı tırmanış da Le Lioran bölgesine sıkıştırılmış durumda: Zirveyi geride bırakıp inişe geçilince soluklanacak bir düzlük de yok, rota kayak bölgesinden geçiyor ve hayli dağlık. 

  • Km 16.5 – Côte de Saint-Léonard-de-Noblat: Cat4, 1.7 km uzunluk, ortalama eğim 5.2% 
  • Km 142.5 – Côte du Puy Saint-Mary: Cat3, 6.8 km, ortalama eğim 3.9%
  • Km 173.5 – Col de Neronne: Cat3, 7.1 km, ortalama eğim 3% 
  • Km 185.0 – Pas de Peyrol (Puy Mary) (1 589 m): Cat2, 5.4 km, ortalama eğim 8.1% 
  • Km 201.5 – Col du Perthus (1 309 m): Cat2 4.4 km, ortalama eğim 7.9%
  • Km 213.5 – Col de Font de Cère: Cat3, 3.3 km, ortalama eğim 5.8% 
TDF2015 5. Etabın sonu konsantre tırmanışlar içeriyor, tırmanış, iniş ve arada herhangi bir düzlük olmaksızın yeniden tırmanış...

TDF2015 5. Etabın sonu konsantre tırmanışlar içeriyor, tırmanış, iniş ve arada herhangi bir düzlük olmaksızın yeniden tırmanış…

Etap zirvede bitiyor gibi; aslında bitiş çizgisi zirvesinden 213,5. km’de geçilecek 3,3 km uzunluğunda ve ortalama eğimi %5.8 olan Col de Font de Cère tırmanışının inişine ve peşindeki hafif sert tırmanışın ucuna konulmuş. Adeta tırmanabilen kaçış uzmanları için al da kazan denilmişçesine bir etap sonu bizleri bekliyor. Unutmadan 6 tırmanışın yer aldığı etap sonunda Peter Sagan sarı mayoya elveda derken Polka Dot – Dağların Kralı mayosu da yeni sahibini bulacak. Chris Froome ve Team SKY çılgın bir atak yapmazsa Maillot Jaune yeni sahibi Alejandro Valverde’nin olabilir.

Kısacası genel klasman favorilerinin sürekli önde olup birbirlerini kollayacağı bir gün yaşanacak, kameralar sürekli favorilerin de içinde bulunduğu elit tırmanışçılardan oluşan mini pelotonu çekerken grupetto ise zaman sınırına takılmadan geriden etabı tamamlayacak. 

 

Daha fazlası için:

  • Yarışı EuroSport ekranlarından saat 15:00 sularında izleyebilirsiniz.
  • Bisikletta – editöryal işler ekibi yazmış: TDF 2016 Ön Bakış
  • Ayrıca basılı olarak yayınlanan Cyclist Türkiye ve Socrates dergilerinin Le Tour dosyalarını elinizin altında bulundurmanız yarışları  izlerken alacağınız keyfi arttıracaktır!
  • 5. Etap hakkında her şey: SteepHill.TV
  • 5. Etap sıralı tam liste: ProCyclingStats.com

2 comments

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.