#TdF2023 2. Etap: Vitoria-Gasteiz > San Sébastián, 209 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Etap sonrası

Bilbao sokaklarında kardeşin kardeşe üstünlüğüne tanıklık ettik: Yates biraderlerin son 10 km kala bitişe damga vurduğu açılış etabında zafere uzanan isim Adam Yates!

Tour de France 2023, 1. Etap zaferi Adam Yatese yazılırken ikizi, Simon ikincilikle yetindi. Böylesi bir anı, en son 2011 yılında Schleck kardeşlerde görmüştük.

 

Kaçışın etabın yarısından sonra pelotonca kontrol altında tutulmasıyla birlikte anladık ki zafere adını yazdıracak isim günün son tırmanışı Cote du Pike geçidinde öne çıkacak; nitekim öyle de oldu.

 

Flamme Rouge

 

 

Bitişe 10,2 km kala Adam Yates öne zirveye doğru çıkıp çılgına dönen kalabalık arasında pedallamaya başlarken kendisine cevap verebilen üç isim vardı: Son ikinci Tadej Pogacar ki, bu atak sabah takım otobüsünde düşünülmüş konuşulmuş; son şampiyon Jonas Vingegaard ki, bu ikilii daha çok görecek gibiyiz, biri atak yapacak diğer cevap verecek, ve de Cofidis takımından Victor Lafay, derdi, açılış etabında bir Fransız zaferi kazanmak, ama olmadı…

 

1. Etabın Öne Çıkan Anları

 

İnişte kimseyi yanına yaklaştırmayan Adam Yatesin peşine sürpriz bir isim takıldı: İkizi Simon! İkizleri takip eden devasa favoriler ve yardımcılarından oluşan grubu sayarsak Jumbo_visman neredeyse firesiz bir şekilde Vingegaard, Kelderman, Kuss, Wout van Aert; Carlos Rodriguez, Tadej Pogacar, David Daudu, Thibaut Pinot, Mikel Landa, Fred Wright, Jai Hindley, jensen, Victor Lafay, Michael Woods…

Yates Kardeşler Cote du Pike inişinden bitiş çizgisine dek pelotonla aradaki farkı dengede tutarak pedalladılar ve ikiliden Adam, zaferi kardeşinden çalarak bitiş çizgisinden geçerek kariyerinin ilk Le Tour ve de büyük tur zaferine uzandı. Yates You Can!

 

1. Etap Sıralı Tam Liste

 

12 saniye sonra bitiş çizgisine varan favorilerden ihtiva takipçiler içinden tam da Thibaut Pinot etabı üçüncü bitirecek derken Tadej Pogacar rehavete kapılan tüm Jumbo-Visma takımını gafil avlayarak 3 oldu ve kalan son 4 saniyelik bonusu alarak etabı bitirdi. Günün kazananı etap zaferi ve bonus saniye avı ile kesinlike UAE Team Emirates!

Zafer sarhoşu Adam Yates “Nasıl söyleyeceğimi inanın bilmiyorum, çok ama çok mutluyum. Tadej için çalıştım gün boyu, inişte geri dönüp yeniden atak yaptım. Telsizden bana söylenen, bas bırakma, senin zamanın!”

 

Günün kaybeden iki ismi ise Enric Mas ve Richard Carapaz oldu; ikili bitişe 22 km kala kazaya karıştı. Mas, yarışı bırakırken Carapaz ise acı içinde bisikletine atlayıp devam etse de 15 dakika sonra bitiş çizgisinden geçerek Le Tour macerasını bitirdi.

Movistar takımının lideri Enric Mas, ne yazık ki erken veda etti; dağlarda umudumuz çoktu kendisinden.

 

 

Bugünkü Etaba Gelirsek…

Dağları aşa aşa Atlantik Kıyılarına, dahası Fransaya doğru yaklaşıyoruz. İsmi değişik, rotası pek bir aynı Clásica de San Sebastián klasiği var karşımızda: 209 km ile turun en uzun etabı bir hayli dalgalı bir profile sahip.

TDF2023 2. Etap Profili: Dalgalandım da duruldum Sa Sebastian da bir güzele vuruldum

Bask bölgesinin denize paralel uzanan dağlarında 209 km uzunluğunda sert bir gün bekliyor pelotonu: Sınıflandırılmış 5 tırmanışa ev sahipliği yapan etap 600 rakımdan başlayıp Atlantik kıyısında kurulu San Sebastian kentinde sona erecek.

TDF2023 2. Etabın son tırmanışı: Jeizkibel geçidi San Sebastian kıyılarına doğru yol verirken zirvesidneki bonus saniyeler önemli.

Etabın içine serpiştirilmiş tırmanışlar pelotonun kendi temposuyla bir şekilde birlikte geçilirken bitiş çizgisinden önce yüzleşilecek Jaizkibel geçidi önemli. 8,1 km uzunluğunda ortalama %6 civarında eğime sahip Cat 2 sınıfı tırmanışın zirvesinde dağıtılacak bonus saniyeler bakımından önemli; genel klasman favoriler bonusları kendileri alamıyorsa rakiplerine değil de etkisiz kaçaklara verecektir.

Ancak dün gördük ki favoriler ilk günden birbirilerini tartmayı geçtik, silkelemeye çalıştılar; durum böyle iken zirvesinde bonus saniyeler dağıtılacak jaizkbel geçidinde dün gördükleriz tekrar edebilir.

Zaferi pekala kaçışı yakalayan peloton içindeki fırsatçılara ve de sprinter pedallara yazabilriz, ama peloton içinde şu anda bu yarışı kazanan en az beş pedal var, asıl tehlikeliler onlar.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.