#TDF2023tr 9. Etap: Saint-Léonard-de-Noblat > Puy de Dôme, 182,4 km

Dünkü etapta neler oldu?

Turun bu seneki bir diğer uzun gününde zafere uzanan isim Lidl – Trek takımının 27 yaşındaki Danimarkalı sprinter pedalı Mads Pedersen!

2020 Dünya Şampiyonu Pedersen, bu sene bir etap da Giro da kazanmıştı; eğer La Vueltaya da katılırsa üç büyük turda da aynı yıl içinde etap kazanmış olacak.

 

La Flamme Rouge

 

Etap beklendiği gibi uzuuuuun bir sele üzeri aktif dinlenme ve Massif Central Bölgesine doğru transfer edilmesi şeklinde pedallanırken yalancı düzlüğün başladığı son 16 km içinde Jumbo-Visma ve etap zaferi için istekli diğer takımların tempoyu yükseltmesiyle birlikte kaçış tamamı ile yakalandı.

Son 7 km kala profilin Arden Klasiklerine dönüştüğü porselenlerin şehri Limoges de tempo o kadar yükseldi ki, kazalar, yolun daralmasıyla pozisyon kapma derken müthiş bir mücadele içinde girilen bitiş çizgisinde zafer Jasper Philipsen, Wout van Aert, Dylan Groenewegen, Bryan Coqard gibi dişli rakiplerinin önünde Mads Pedersenin oldu.

 

Son 7 km

 

Herkesi üzen, 58. km’de yolun bir anda daralmasıyla sıkışan pelotonun arkaya doğru yığılmasını hesap edemeyen Mark Cavendishin kaza geçirip omuzunu kırarak yarışı bırakmasıydı. Dünkü etabın sonunda 35. zaferine çok yaklaşan ama Jasper Philipsene kaybeden Cavendish son derece üzgündü; kariyerinin son Le Tour de France yarışını böyle bitirmek istemiyordu.

 

2023 sezonu sonunda emekli olacağını açıklasa da Cavendish, bir TDF zaferi için pelotona dönebilir; kim bilir?

Mayolarda bugün de bir değişiklik yok; herkes yerini korumasını bildi.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba gelirsek

Massif Central bölgesindeyiz… Dinlenme günü öncesi ciddi bir zirve bitişi pelotonu bekliyor. Puy de Dôme zirvesinde sona eren 9. Etap 182,4 km uzunluğunda.

Tour de France 2023, 9. Etap dinlenme gününden önce pelotonu yoracak gibi.

Fransa Bisiklet Turu tarihinin Ebedi İkincisi Raymond Poulidorun memleketinden, Saint-Léonard-de-Noblat kentinden başlayan 9. Etap dalgalı bir profili takip ederek efsanevi Puy de Dôme volkanik dağının zirvesinde sona eriyor.

9. etap profili iki adet Cat 4 ve bir de Cat 3 sınıfı toplam 3 tırmanış yer alsa da bir o kadar da sınıflandırılmamış tırmanışla Puy de Dôme dağının eteklerine dek koştur koştur pedallanacak bir klasik yarış görünümü çiziyor.

Günün son tırmanışı Puy de Dôme zirvesine uzanan son 4 km ölümcül, tıpkı dağın volkanik yapısı gibi.

13,3 km uzunluğundaki zirveye uzanan yolu üçe ayrırsak ilk kısım, ilk 5 km ortalaması %7 civarında; buraya dek favoriler ve yardımcıları bir birilerini gözetleyerek çıkacaktır. Tırmanışın ikinci kısmı ise zirvenin düzlüğü, Le Font de l’Arbre platosu; burası son 4 km öncesi nefes alınacak tek yer! Volkanik dağın Puy kenti manzarasının tamamına egemen olan noktasından zirvesine dek son 4,3 km’nin ortalama eğimi adeta yangın yeri %11 ve üzeri!

1988 yılından beri Le Tourda yer almayan Puy de Dôme volkanik dağının zirvesinde zafere ulaşan isimler dağın kendisi kadar ikonik: Fausto Coppi, Federico Bahamontes, Julio Jimenez, Felice Gimondi, Luis Ocana, Joop Zoetemelk.

Favorilerin ki, geriye iki kişi kaldı, Pogacar ve Vingegaard bir birilerini silkelemek isteyecektir. Jumbo-Visma takımının ilk haftadan Pogacarı silkeleyip denklem dışı bırakarak Sarı Mayoyu ele geçerime planlarını bizzat Pogacar 6. Etapta tek başına bozmuştu. Ancak görünen o ki, UAE Team Emirates takımı dağ keçisi Rafal Majka, Adem Yates, Marc Soler ve yol kaptanı Matteo Trentin dörtlüsünden çok sadece Pogacarın yarış kazanma hırsı ve beklenmedik ataklarına güveniyor gibi.

 

 

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.