#TdF2023 14. Etap:Annemasse > Morzine les Portes du Soleil, 151,8 km

Dünkü etapta neler oldu?

Bastille Günün de yine bir İngiliz zaferi: Michael Kwiatkowski, Grand Colombierin bitmek bilmeyen yoku ve kalabalığını aşıp zafere uzandı!

Kariyerinin ilk TdF zaferini 2020 yılında 18. Etapta kazanan Kwiatkokwski, ikinci zaferine 4 yıl sonra ulaştı.

 

INEOS Grenanadiers takımının 33 yaşındaki tecrübeli yol kaptanının kariyerindeki 2. Fransa Bisiklet Turu etap zaferinin anahtarı kaçış içinde kendisini iyi saklamasıydı! Günün orijinal kaçış grubu içinden bitiş çizgisine 11,8 km kala henüz Grand Colombierin daha ilk kısmı geride kalmışken atağını yaptı ve cevap veren olmayınca kalabalığın da gazıyla uçtu gitti!

 

La Flamme Rouge

 

Genel Klasman favorilerinden, aslında Jumbo-Visma ve UAE Emirates takımından ibaret ana grupta bu kez roller değişmiş gibiydi. Dünden beri Tadej Pogacarın 2020 yılında kazandığı gibi bu sene de kazanması için çalışacaklarını, savunmada değil saldırıda olacaklarını açıklayan UAE Team Emirates takımı favoriler grubu önünde beş kişikik orduyla tempoyu belirlerken Jumbo-Visma ilk kez bu kadar kırılgan göründü. Marc Solerin temposu Ben O’Conner, TiboPino, Jai Hindley, David Gaudu, Egan Bernal ve diğer herkesi dökerken UAE Team Emiratesin yakacak yakıtı hâlâ vardı: Felix Großschartner, Adam Yates, Rafa Majka dörtlüsüne karşı Jumbo-Visma sadece Sepp Kuss ve Wilco Kalderman ile savunmadaydı ki, Kaldermanın pili de Solerden önce bitmişti.

 

Son 2,6 km

 

Solerden sonra Großschartner tempa yapsa da Kwiatkowskiyi yakalayacak bir tempo veremeyince Majka öne geldi ve 3 dakika üzerindeki fark bir anda 2 dakikanın da altına indi: Majka bitince Yates gelecek derken Adam Yates 3,1 km kala (Kwiatowski için 2,1 km) öne fırladı! Bu karşı atağa cevap Sepp Kuss temposu ile gelince Pogacar ve Vingegaard da diğer favorilerden koptu ve ikilinin başa baş mücadelesi için zemin hazırlanmış oldu.

Michael Kwiatkowski etap zaferini kutlar, röportaj alanına alınırken son 500 metre kala Tadej Pogacar atağını yaptı ve tekerine tutunsa ad Vingegaard silkeleyip yine yaramaz çocuk gibi istediğini aldı: Hem 4 saniye fark açtı hem de etabı 3. bitirip kalan 4 saniye bonusu alarak farkı 9 saniyeye indirdi!

 

Etabın öne çıkan anları

 

Mayolarda yine değişiklik yok. Belki de şu ana dek en rahat iki isim yeşil mayoda Jasper Philipsen, çünkü kendisini alt edecek bir sprinter kalmadı gibi, diğeri de dağların kralı Nielson Powless ki, geçtiğimiz dağlık etaplarda varlık göstermediği gibi zirvelerden ilk geçenler de kendisi için bir tehdit oluşturmadı; önümüzdeki günler yata yata sefa sürdüğü Maillot a Pois sırtından alacaklar.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etabı inceleyelim…

İsviçre sınırına doğru yaklaştığımız 14. Etap uzun zamandır Le Tour takip edeler için yabancı sayılmayacaktır. 2016 yılında 20. Etap olarak karışımıza çıkmış, etabı kazanan isim Ion İzagirre olmuştu; bakalım 12. Etabın kazananı anılarını yad edip burada yine kazanmak isteyecek mi?

151.8 km uzunluğundaki 14. Etap Güneşin kapılarında Morzine le Portes du Soleil kentinde sona eriyor. Zor bir etap, sıkı bir profil var karşımızda.

Tour de France 2023, 14. Etap: Güneşin Kapılarına ulaşmak için cennetlik olmak gerek!

Etabın son 65 km’si 2016 yılında pedallanan profille aynı; bu açıdan Jarlinson Pantano, Vincenzo Nibali ikilisinden kendisini kurtarıp zafere pedallayan Ion Izagirrenin zaferi bu sene yol gösterici olacaktır.

Etap kabacak ikiye bölünüyor: Başlar başlamaz tırmanılacak Col de Saxel sonrası Col de Cou ve Col du Feu dağ geçitleri pelotonu İsviçre sınırına iyice yaklaştıracak. Col de Jambaz geçidinin düzlüğündeki ara sprint kapısı geride kalıp Mieussy düzlüğüne inildikten sonra günün ana yemeği servis edilecek diyebiliriz: Col de la Ramaz ve Col de Joux Plane.

Col de la Ramaz dağ geçidinin 1619 mt rakımdaki zirvesine uzanan yol 13,9 km uzunlunluğunda ve ortalama eğimi %7. İstikrarlı bir yükselişi olan Ramaz geçidinine uzana yol büklüm büklüm; her bir köşe dünden tutulmuştur seyirciler tarafından. Ancak Güneşin Kapılarına yol veren Col de Joux Plane geçidinin de aşağı kalır yanı yok, fazlası var:

Firketeleri benzese de fazlası, 11,6 km uzunluğundaki yolun son 5 km’sinin ortalama eğimi %10 altına hiç inmiyor. Sonrası Jeux platosu ve Güneşin Kapılarına Doğru dört nala iniş!

2016 yılında Thomas de Gent uzun soluklu bir kaçış yapsa da kendisini önce Jarlinson Pantano yakalamış, ardından genç Julian Alaphilippe yetişmiş, sağanak yaz yağmurunun inişleri tehlikeli hale getirmesiyle tempo düşünce Vincenzo Nibali ve Ion İzagirre herkesi yakalamıştı. Sağanak altında geçilen Col de Jeux Plane inişinde Jarlinson Pantanonun virajı kaçırması, Nibalinin inişte gözüpekliği derken Izagirre peşindeki iki tecrübeli ismin önünde kazanmasını bilmişti.

Tour de France 2016, 20. Etap özeti

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.