#Tdf2023 15. Etap: Les Gets les Portes du Soleil > Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Les Portes du Solei, yani güneşin kapılarına ev sahipliği yapan Morzine komününde sona eren 14. Etabın sonunda zafere uçarcasına uzanan isim Carlos Rodriguez!

 

Carlos Rodriguez! 22 yaşında geleceği parlak bir İspanyol pedal daha!

INEOS Grenadiers üst üste iki gündür etap kazanıyor; takım tam bir zafer sarhoşu! 22 yaşındaki genç İspanyol katıldığı ilk büyük turunda etap kazanmakla kalmadı genel klasman mücadelesinde Jai Hindleyin de 1 saniye ile de olsa önüne geçti!

İspanyollar mı? Daha 100 etaptır kazanamıyor derken, üç etap birden kazandılar!

 

La Flamme Rouge

 

Etap başlar başlamaz yaşanan büyük kaza sonrası doğrudan yarış direktörünün talimatıyla yarış durdu ve 30-35 sporcunun etkilendiği kaza sonrası pelotonun yaralarını sarması, kendine gelmesi, yarışı bırakacakların ayrılması beklendi ve yeniden kontrollü bir şekilde etap başladı.

Tour de France 2023, 14. Etapta Jumbo-Visma maksimum kazanç taktiği ile yarışınca ne kaçış kaldı ne de sonradan oluşabildi.

 

Etapta tempo o kadar yüksekti ki, kaçış filan hak getire! Jumbo-Visma, UAE Team Emirates, INEOS Grenadiers, BORA hansgrohe ve birkaç vatan sevdalısı Fransız pedaldan ibaret favoriler grubu kaçan herkesi yutup aşarak dağları, tepeleri, geçitleri Col de Jeux Plane eteklerine vardı. Acaba burada favoriler içine giren biri atak yapar da gider mi diye düşünürken Jumbo-Visma treni o kadar kuvvetliydi ki, kimseye göz açtırmadı.

Etabın bitmesine 22 km, Col du Jeux Plane zirvesine 10 km kala Wout van Aert inanılmaz bir ivmelenme ile Rafal Majkanın belirlediği tırmanış temposunu darmadağın ederek, en öne geldi ve Majkayı silkeledi! 1 km daha tempo yaptıktan sonra görevi Sepp Kuss devraldı ve Vingegaard ve Pogacar birer domestikle kaldı. Carlos Rodriguez, Jai Hindley, Felix Gall, Pello Bilbao geride kalan isimlerdi.

 

Bitime 16,6 km, zirvese son 4,6 km kala Adam Yates öne geldi ve gelir gelmez yaptığı atakla ile Sepp Kuss silkelendi. Sepp Kuss geri düşerken iki UAE Emiratesli Sarı mayo Vingagaardı izole etti.

 

 

Son 15,4 km kala, zirveye daha 3,5 km varken kıpır kıpır Pogacar atak yapınca ikili en önde baş başa kaldı! Pogacarın sürekli farkı açmak için atak yaptığı, bir silkelenemeyen olarak Vingegaardın da sürekli sabit tempoda pedal çevirdiği zirve yolunda enfes bir mücadele yaşandı: Pogacar ne kadar atak yaparsa yapsın Vingegaardı silkeleyemedi.

 

İkili arasında sürekli 10-20 mt mesafe olsa da Vingegaard panik yapmadan Pogacarın ensesinde belirdi ve ikili birbirlerini gözeterek pedallamaya başladı. Son 500 metre kala Pogacar atak yapsa da çılgına dönen seyirciler yüzünden daralan yolda atağı kesildi ve Vingegaard kendisini yakaladı.

 

Son 150 mt kala Vingegaard, Pogacarın arkasından atağını yaptı ve ikilinin yokuş yukarı sprint mücadelesinde Vingegaard kazanıp 8 saniyeyi kazandı, Pogacarın da 5 saniyeyi almasıyla avantajı 3 saniye oldu.

 

Son 8,6 km

 

İkilinin zirveye son 3 km boyunca başa baş mücadelesinde kazanan Vingegaard olurken sarı mayo için bir pedal savunma ve perçinleme diğeri de ele geçirmek için savaş verdi!

Ön tarafta Devlerin Savaşı devam ederken, arka tarafta silkelenen isimler gruplaşarak zirveden geçip inişte bu ikiliyi yakaladı. Adam Yates, lideri Pogacar için bitiş çizgisinde istasyon görevi yapacağından yanında beklerken, Carlos Rodriguez siz takılın birlikte, ben etap zaferine pedallarım dedi ve geldiği gibi de gitti, durduğu yer etap zaferi!

Carlos Rodriguez deli dehşet bir şekilde Güneşin Kapılarına doğru inip zaferin tadına bakarken Morzine düzlüklerinde Adam Yates, sarı ve beyaz mayoyu yakaladı ve liderinin önünde tempo yapıp Vingegaardı geride bırakmaya çalışsa da başarılı olamadı. Pogacar, etabı ikinci bitirip zirvede Vigegaarda kaptırdığı zaman bonusunu telafi etti.

İkilinin bunca mücadelesi, atak, karşı atak, silkeleme, tutunma, birlikte pedallama mücadelesi günün sonunda sadece 1 saniye fark yaratmış oldu!

 

Etabın öne çıkan anları

 

Güne Pogacarın 9 saniye önünde başlayan Vingegaard, kendisinin zirvede alıp bitiş çizgisinde kaybettiği bonus saniyelerle 1 saniye farkla Sarı Mayoyu korumasını bildi. Fark 10 saniye iken yarın Mont-Blanc zirvesinde acımasız bir gün yaşanacak.

Tadej Pogacarın beyaz, Jasper Philipsenin de yeşil mayo klasmanlarında liderliğini sürdürdüğü günün sonunda dağların kralı mayosunun sırt değiştirmesi kimseyi şaşırtmadı: Hem Sarı hem de kırmızı benekli mayo Jonas Vingegaardın sırtında! İki mayoyu taşıyabilir ama birini giyebilir, bu yüzden Nielson Powless yarın Maillot a Pois için emanetçilik yapacak.

 

Sıralı tam liste

 

Bugünkü etaba gelirsek

Yedi yıl sonra yeniden Mont-Blanc zirvesindeyiz! Bu kez Albertville köyünden değil de dün bıraktığımız yerden, Güneşin Kapılarından Morzine komününden başlıyoruz.

179 km uzunluğundaki etabın sonu Saint-Gervais Mont-Blanc dağı, dinlenme günü sonrası tırmanılacak Combloux öncesi ciddi anlamda son zirve bitişi.

Tour de France 15. Etap Profili

Sarı Mayo mücadelesinde 10 saniyelik fark etabın, bakınca dehşete düşüren profilini daha da zorlaştırıyor: Dinlenme günü öncesi kılıçlar çekilecek, bu fark yok edildiği gibi fark açılacak ya da dünkü gibi gıdım gıdım saniyeler çalınıp Combloux da teke tek kozlar paylaşılacak.

Sınıflandırılmayan birçok tırmanış ve geçidin de yer aldığı 179 km içinde toplam beş adet sınıflandırılmış tırmanış var ki, biri bitiş çizgisine altlık, diğeri de ev sahipliği yapıyor.

Temponun dünkü etap gibi genel klasmanda ilk üç sırayı paylaşan takımların belirleyeceği, ancak BORA hansgrohenin 1 saniye ile üçüncülük basamağını feda etmeyecekleri bir gün var önümüzde.

 

İster dün yaşananların bir benzeri olsun, ister kaçışın kendi senfonisini yazacağı bir gün; emin olacağımız tek şey iki parçadan oluşan son tırmanışın açılışında Cote des Amerands duvarında silkeleme atağının geleceği! Buraya yapılacak kuvvetli bir atağa cevap vermek zorunda hissedilirse cevabı kim verecekse izole olacak kadar aynakol yemiş demektir! Zira 2700 metre uzunluğundaki Amerands duvarının ortalama eğimi %11! Sonrası iniş, düzlük ve cehenneme hoş geldiniz!

 

 

Saint-Gervais Mont-Blanc zirvesine uzanan yol 72 km de ortalama 8 kadar bir eğimi var, yalancı düzlüğünü saymazsak. Zirveye uzanan son 5 km’de 14 tane firkete mevcut; yolun daralmasına, kendinden geçen seyircilere, atak kesen motorsikletlere hazır olun!

 

Bardet’in ikinci büyük tur zaferi!

Tour de France 2016’da 19. etabın son tırmanışı sağanak yağmur altında pedallanırken zirveye 3 km kala altın çağlarını yaşayan genç Romain Bardet favoriler grubuna meydan okuyup ok gibi fırlamış ve kimsenin yanına dahi yaklaşmasına izin vermeyerek Joaquim Rodriguez, Alejandro Valverdenin 23, Nairo Quintana, Fabio Aru ve Daniel Martinin 28, Sarı Mayo Chris Froome ve domestiği Wout Poelsin de 36 saniye önünde zafere uzanmıştı. Güne genel klasmanda ikinci ve üçüncü sırada başlayan Bauke Mollema ve Adam Yates ikilisini adeta bozguna uğratıp yerlerinden etmiş günü etap zaferi ve genel klasman ikinciliğiyle bitirmişti. Ertesi etap da pozisyonunu koruyan Bardet Pariste podyumun ikinic basamağından Fransız ulusunun gururu olmuştu.

 

Tour de France 2016 19. Etabın Özeti

Cote des Amerands

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.