#TDF2023 15. Etap Sonrası: Saint-Gervais Mont-Blanc, 179 km

Mont-Blanc zirvesinde sona eren 15. Etabın sonunda, 179 km’nin neredeyse tamamına yakınını kaçış içinde geçirerek pedallayıp zafere uzanan Wout Poels!

 

Sevinedur Wout Poels, bu senn geç kalmış hakedişin!

 

La Flamme Rouge

 

Bahrain-Victorious takımının 35 yaşındaki Hollandalı pedalı gerçek anlamda bir peloton emekçisi, bu zaferi tabii ki iki ay önce kaybettikleri takım arkadşı Gino Mader için adamış olsa da büyük bir yol kaptanı ve domestik olarak sonuna kadar hak edilmiş bir zafere imza attı! Dile kolay, yıllar yılı Team SKY & INEOS Grenadiers takımında Chris Froome, Geraint Thomas ve Egan Bernal üçlüsüne üç büyük turda süper domestiklik, yol kaptanlığı yap ve bir kez olsun özgürlük sunup etap kazanmak için pedallamana izin verilmesin… Bu zafer bu yüzden güzel!

 

Haftalık turlardaki etap zaferi ve genel klasman liderliklerini saymazsak Liège – Bastogne – Liège 2016 şampiyonluğu kariyerinin en büyük zaferi olan Wout Poels, artık bir Le Tour de France etap kazananı!

 

Bahrain-Victorious takımı da önce Pello Bilbao sonra Wout Poels ile sevmiş oldu.

Etabın başında büyük bir kaza yaşandı: Dün bir, bugün iki! Seyircinin tekinin sırtı dönük bir şekilde anı yakalamak adına selfie çektiği an kolunun Jumbo-Visma treninden Sepp Kussa değmesiyle peloton yerde kaldı! Jumbo-Visma treninden üç kilit isim yerde kalsa da hem kendileri (Kuss, van Hooydonck, LaPorte) hem de peloton çabuk toparlandı ve sessiz bir anlaşma ile etabı oluşan devasa kaçış grubuna bırakıp yaralarını sarmaya koyuldular.

 

Öyle bir kaçış oluştu ki etapta, pelotonu pekala ikiye ayırabiliriz: Önce kaçış içinden karşı ataklarla fırsat yaratmaya çalışan cılız denemeler olsa da kuvvetini kalabalık olmasından alan kaçış grubu önce favoriler grubu ile arsaındaki zaman farkı 6 dakikaya, kaçışa tutunamayıp takip grubu olanlarla da 3 dakikaya dek çıkartarak pedalladı.

Günün sınıflandırılmış ikinci tırmanışı Col des Aravis de kaçışa karşı atak yapıp, 48 km kala,  öne çıkan Marc Soler bir süre yalnız pedallasa da önce Wout van Aert, sonra Wout Poels en son da Krists Neilands kendisini takip etti; ancak Neilands inişte talihsiz bir şekilde kaza yapınca üçlüyü bırakmak zorunda kaldı.

Wout van Aert ve Marc Soler karşısında kendi şansını yaratmak için zirveye 10,8 km kala Amerands tepesi aşılır aşılmaz Wout Poels ikiliye karşı atak yaptı; farkı sabit tempoyla sürekli açan Poels emin olduktan sonra zafere daha bir kararlı pedalladı ve kalabalığın da coşkusunu kucaklayıp geç kalan zaferine uzandı.

 

Son 3 km

 

Etabın başında geçirdiği kazada sağ dirseği ve kalçasından darbe alan Sepp Kuss yine süper domestiklik görevini yapsa da Adam Yates zirveye 4,5 km kala gazı köklediği gibi herkesi silkeledi ve Sarı Mayo Vingagaardı izole edip Marc Soler ile buluşmak için liderini taşımaya başladı.

 

Son 3 km içinde Adam Yates gazı fazla açmış olacak ki, Pogacarı da geride bıraktı ve devam etti; ikiliden atak gelecek mi, Pogacar neden takip edemiyor takım arkadaşını, Vingegaard tempoya pedal uydurup devam edcek, van Aert ile buluşacak mı derken dünkü etabın kazananı Carlos Rodriguez ikiliyi yakaladı!

 

Üçlü birlikte mi pedallayacak derken Rodriguez yalancı bir atak yaptığı anda Pogacar patlayıcı bir atak yaptı ve Vingegaardın peşine takılması bir oldu. La Flamme Rouge geride kalana de Pogacar sürekli denedi, sürekli saldırdı ve Vingegaard silkelenmediği gibi adeta güç gösterisine ortak oldu.

 

Pogacarın atak anı!

 

Vingegaard karşı atak yapacak mı derken bir anda kendisini Pogacar, Soler ve Yates üçlüsü içinde buldu! Ancak Soler ve Yates ikilisi beklenen etkiyi gösteremedi: Pogacar yine kengi göbeğini kendi kesmeye karar verdi, yeniden saldırsa da Vingegaard pes etmedi ve ikili bitiş çizgisinden birlikte geçti. Sarı Mayo mücadelesinde fark hâlâ 10 saniye!

 

 

Etabın öne çıkan anları

 

Yarın dinlenme günü! Hem iki gündür kazalardan başını kaldıramayan peloton hem de dağlarda gladyatör edasıyla çarpışan favoriler dinlenip yaralarını saracaktır. Tabii bir de zamana karşı etabının provası var.

Mayolardaki tek değişiklik Dağların Kralı mücadelesinde Lidl-TREK takımından Giulio Ciccone kafasına koyduğunu gerçekleştirdi ve mayoyu sırtına geçirdi. Adam Yates ise günün diğer kazanan ismi: Tadej Pogacarın hesabı kendi görmesi için yalnız bırakan Yatesin amacı anladık ki genel klasmanda Carlos Rodriguezden zaman çalmak imiş! Bugün UEA Team Emirates hem Jumbo-Jisma trenini dağıttı hem de iki koldan genel klasmana oynadı!

 

Sıralı tam liste

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.