#TdF2023 17. Etap: Saint-Gervais Mont-Blanc > Courchevel, 165,7 km

Bu yazı 18 Temmuz 2023 tarih, sabah 5:30’da bir arabanın vurup kaçmasıyla aramızdan ayrılan sevgili abimiz DOĞANAY GÜZELGÜN’e adanmıştır. Huzur seninle olsun Doğanay abi.

Zafer nedir nasıl kazanılır dersi gibiydi 16. Etap adeta! 22,4 km uzunluğundaki bireysel zamana karşı etabında Jonas Vingegaard, Combloux geçidinde zaferi kendi yarattı, kendi pedalladı!

 

Sarı Mayo mücadelesinde güne 10 saniye farkla başlayan Vingegaard ve Pogacar ikilisinin neler yapacağı, yokuşta bisiklet değiştirilecek mi, fark ne olur derken Vingegaard tüm acaba ve soru işaretlerini yıktı geçti! 10 saniye ile başlayan etap 1:48 dakika ile sona erdi!

 

La Flamme Rouge

 

Wout van Aert, Adam Yates ve Pello Bilbaonun iyi bir performans gösterdiği, Carlos Rodriguezin biraz sarsıldığı günün sonunda en büyük kaybeden tabii ki Tadej Pogacar oldu. Vingegaardın etabın açılışında ve ilk yokuşunda gaza basmadan kontrollü bir şekilde pedalladığı, Pgacarın ise Domancy tırmanışı başında bisiklet değiştirdiği noktaya dek sürekli tempo verdiği etabın ilk ölçüm noktasında Vingegaard başka bir seviyede yarıştığını gösterdi. Her pedalda, her metrede Pogacara geçmiş etaplarda kaptırdığı bonus saniyeleri geri aldı Vingegaard.

 

 

Adam Yates ise günün diğer kazananı, Rodriguezin önünde bitirdiği etabın sonunda genel klasmanda takım lideri Pogacarın arkasında yer alıyor şimdilik.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Sıralı tam liste

 

Bügünkü etaba gelirsek

Kraliçe etapla karşınızdayız.

Pekala bu sene Le Tour da zirve bitişine ev sahipliği yapan dört dağı (6. Etap: Cauterets-Cambasque, 9. Etap: Puy de Dôme, 13. Etap: Grand Colombier) kraliçe etap sayabiliriz; ama kural kitabı bir tane olur diyor: O gün bugün! Huzurlarınızda Col de la Loze!

Mont-Blanc dağının eteklerinde pedallanan ve Jonas Vingegaardın zaferiyle sona eren 16. Etap sonrası kaldığımız yerden yola çıkıyoruz. İstikamet Courchevel!

Tour de France 2023, 17. Etap Profili: Kraliçe etap olmanın gereği: Peloton bugün sürekli doruklarda gezinecek!

Puy de Dôme, 9. etap ya da Grand Colombier zirvesinde sona eren 13. Etapta izlediklerimiz yeniden tekrar edebilir. Çünkü Courchevelin kubbesi Col de la Loze zirvesine uzanan 17. Etabın profili behsettiğimiz etaplarla benzer. Yani etap zaferi kaçışa yazılırken favoriler, Vingegaard ve Pogacar zirvede hesaplaşabilir.

 

İkisi bir arada: Courchevel ve Col de la Loze tırmanışları, diğer gördüğümüz her şeyi unutturacak kadar sert ve kırıcı!

Etabın profiline bakınca ilk göze çarpan yüksek dağ geçitleri oluyor: Sürekli bir çık-in, çık-in, çık-in temposuyla geçilecek etap kaçış için fırsatlar sunuyor. İlk üç tırmanışı pekala ara sıcak kabul edersek 125 km’de ana yemek pelotonun önüne gelmiş olacak: Ana yemek derken adeta bir aşçı tabağı! Net bir ortalama eğim veremediğimiz birleştirilmiş dağ geçidinin uzunluğu 34 km! 600 mt rakımdan tırmanılmaya başlayacak dağ geçidi Col de la Loze zirvesinde 2304 mt rakıma ulaşıyor ki, bu sene geçilen en yüksek nokta! Peşinden bir serbest düşüş ve Courchevel duvarı!

Pogacarın kazandığı 2020 edisyonunda 17. Etabın sonunda karşımıza çıkan devasa Col de la Loze zirvesine Meribel eteklerinden tırmanılmış, Miguel Angel Lopez kazanırken Roglic, Pogacarın 15 saniye önünde bitirmişti.

Yarın %45 ihtimalle bu 2304 mt rakımdan pelotonu selamlayacak Fransanın en yüksek 7. dağ geçidinde yamur yağma olasılığı var. Col de la Loze zirvesinde 8, 5 ve 2 saniye, Coucrhevel de ise 10, 6 ve 4 saniye bonus zamanlar var; gıdım gıdım zaman hırsızı Pogacar kaldıysa bir şeyler saldıracaktır; Sarı Mayo mücadelesinde henüz havlu atılmış değil, DNA’sında pes etmemek varsa saldırmak zorunda!

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.