E3 Harelbeke 2016

Geçtiğimiz hafta sonu pedallanan Milano-Sanremo anıtsal klasiği sonrası bahar klasiklerine kaldığımız yerden devam ediyoruz. Huzurlarınızda E3 Harelbeke 2016!

59. kez pedallanacak olan yarışta geçen senenin kazananı Geraint Thomas (Team SKY) halihazırda Volta Ciclista a Catalonya’da yarıştığı için ünvanını koruyamayacak.

25 Mart 2016 Cuma günü Belçikanın Flanders yöresinde pedallanan tek günlük semi-classics yarış, 15 zorlu tırmanış, 4 arnavut kaldırımıyla biraz Omloop Het Nieuwsblad biraz da De Ronde van Vlaanderen karışımı.

E3 Harelbeke 2014... Etabın bitmesine henüz 82 km kala kaçanlar hâlâ pelotona yakalanmamış. Peloton Roelandts Taaienberg sektörü ile boğuşurken...

E3 Harelbeke 2014… Etabın bitmesine henüz 82 km kala kaçanlar hâlâ pelotona yakalanmamış. Peloton Roelandts Taaienberg sektörü ile boğuşurken…

 

206 km uzunluğundaki klasik yarışta yok yok: parke taşlarla döşeli böbrek ve beynin yer değiştirmesi garanti yollar, sert eğimli acımasız tırmanışlar, ki bazen ikisi bir arada olabiliyor, otoyollar, dört bir yanı boş kafadan esen sert rüzgarların egemenliğindeki araziler arasından uzanan düzlükler, kazalar, kazalar ve olmasını istemediğimiz kazalar… Bir klasik olmak hiç de kolay değil ve bu yarışı kazanmak da.

 Olumsuz hava koşullarıyla birlikte daralan yollarda peloton içinde en iyi pozisyonu alabilmek bazen kötü sonuçlara yol açabiliyor... Fotoğraf yine 2014 yılında Peter Sagan'ın zaferiyle sonuçlanan E3 Harelbeke'den... Bitişe kabaca 40 km kala favorilerin ucuz atlattığı (fotoğrafın önünde Sagan ve Geraint Thomas açıkça belli) kazadan sonra peloton topralanamamış adeta bir kraliçe etaptaki gibi grupetto oluşmuştu.

Olumsuz hava koşullarıyla birlikte daralan yollarda, hele bir de parke taşlarla döşeliyse, peloton içinde en iyi pozisyonu alabilmek bazen kötü sonuçlara yol açabiliyor. Fotoğraf 2015 yılından, henüz daha yarışın başı…

 

Yarışın ilk 110 km’si nispeten düz bir profilde ve sadece 3 sektör geçilecek, temponun yüksek olması muhtemel. 110. km sonrası ise işler biraz karışacak. Zira peloton soluk almaksızın gerek parke taşlarıyla döşeli gerekse saçma sapan acımasız eğimleriyle ünlü tırmanışlarla boğuşacak.

 E3 Harelbeke 2016 yarış profili

E3 Harelbeke 2016 yarış profili

E3 Harelbeke her türlü sona açık bir klasik yarış. Öyle ki Cancellara gibi klasik ustaları bitiş çizgisini en yakın rakibine 1 dakikadan fazla farklar atarak geçerken Milano-Sanremo gibi toplu sprint bitişiyle de kazanan belli olabiliyor. Ancak ekran başında izlemesi son derece keyifli olan bitime 3-5 km kala yapılan çekişmeli ataklar, birbirlerini takip edip son düzlükte son sözü söylemeler.

 

Geçtiğimiz sene neler olmuştu?

27 Mart 2015 tarihinde pedallanan 216 km uzunluğundaki yarışı Team SKY’dan Geraint Thomas doğru yerde atak yaparak kazanmıştı. Yarışın başından itibaren kaçan 6 kişilik grup bir türlü istedikleri farkı yaratamayınca son 6 km kala zaferden de olmuştu.

E3 Harelbeke 2015, yarışın bitmesine 5 km kala üç olağan şüpheli tek karede: Sagan, Thomas ve Stybar... Üçlü içinde doğru zamanda atak yapıp da yarışı kazanan isim Geraint Thomas (Team SKY) olmuştu.

E3 Harelbeke 2015, yarışın bitmesine 5 km kala üç olağan şüpheli tek karede: Sagan, Thomas ve Stybar… Üçlü içinde doğru zamanda atak yapıp da yarışı kazanan isim Geraint Thomas (Team SKY) olmuştu.

Yarışın bitmesine son 4 km kala atak yapan Geraint Thomas’ın peşine geç de olsa Zdenek Stybar takılmış ancak bu cevap yeterli olmamıştı. Thomas yarışı Stybar’ın tam 25 saniye önünde rahatlıkla kazanırken 2014 kazananı Peter Sagan ise gücünü tükettiği için bu atağa cevap veremeyip 1:14 dakika ile yarışı tamamlamıştı. Asıl önemli olan ise daha önce üç kez (2010, 2011 ve 2013) yarışı kazanan Spartaküs Cancellara’nın kaza yapıp bırakmasıydı.

Belçikanın ev sahipilği yaptığı klasik yarışların tamamında görmeye alışık olduğumuz bir görüntü: yağmurun cilaladığı parke taşlar... Nasıl da masum görünüyorlar değil mi? Oysa hepsi beyin ve böbreklerin yerini değiştirme kapasitesine sahipler.

Belçikanın ev sahipilği yaptığı klasik yarışların tamamında görmeye alışık olduğumuz bir görüntü: yağmurun cilaladığı parke taşlar… Nasıl da masum görünüyorlar değil mi? Oysa hepsi beyin ve böbreklerin yerini değiştirme kapasitesine sahipler.

Daha fazlası için:

2 comments

  • ColnagoFanBoy

    Bu yarış neden bir “semi-classics”? Tam klasik olmak için kime başvurması gerekiyor?

    • Mahsus Mahal

      Tabii ki hiç kimseye. UCI tarafından klasik olarak kabul edilmiş bir yarış E3 Harelbeke. Ancak yazıda belirttiğimiz gibi Omloop Het Nieuwsblad ve De Ronde van Vlaanderen klasiklerine çok benziyor; ikisinin karışımı gibi olduğu için semi-classics olarak adlandırılıyor.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.