Arazi Bisikleti Sürüşü Nedir, Ne Değildir?
Hobi, eğlence ve spor amaçlı zinde kalma sürüşlerinde tercih edilen arazi bisikletlerinin (yaygın adıyla dağ bisikleti, İngilizcesiyle MTB: mounntain bike) kullanım alanları adı üzerinde arazi ve patika ağırlıklıdır, daha fazla dayanıklılık, dikkat ve çeviklikle birlikte fazlasıyla sağlam kadrolu bisikletler gerektiren tepe inişi (Downhill, Enduro, Gravity) disiplini ile karıştırılmamalıdır.
Doğayla iç içe yapılan bu sürüşlerde birer ikişer engelleri aşan sürücünün heyecanlanıp isteklenmesinden daha normal bir şey olamaz. Sürücünün dikkatli ve zinde bir sürüş biçimi oluşturması gerekir. Arazi ve patika sürüşlerinde biniciler fazlasıyla engebeli yollarla karşılaşır, bu yüzden denge önemli bir unsurdur. Sürüş itibari ile vücut konumu sürekli değişmekle birlikte sürücünün duruşu daha merkezidir.
Beceri ve denge isteyen patika sürüşlerinde tırmanış ve iniş oranları hemen hemen aynı ağırlıktadır. Sürüş esnasında karşılaşılan:
- ani rampalar, dönemeçli yollar ve uzun tırmanışlar için dayanıklı ve hemen tepki veren çekiş sistemi,
- engebeli inişlerde, dar açılı dönüşlerde ani ve dengeli duruşlar için dengeyi koruyan mukavemeti yüksek fren sistemi
- arazinin şartlarına uyum sağlamayı kolaylaştırıp sarsıntıyı azaltacak sertliği ayarlanabilir tek veya ikili süspansiyon sistemi
- patika ve arazinin şartlarına uygun, engelleri aşarken ya da çıkarken esnemeyecek, sağlam ve dönüşlerde gücü kaybetmeyip koruyan jant sistemi,
- arazideki zemin şartlarına uygun (çamurlu, kumluk, dağınık, sert, kayaç…) dış tekerler şarttır.
Özellikle süspansiyon sistemi arazi bisikleti sürüşlerini yol bisikleti disiplini ile şehir içi günlük kullanım, uzun yol tur bisikletlerinden ayıran önemli bir noktadır. Tek (hardtail – HT) veya ikili (full suspension – FS) süspansiyon sistemi arazi ve patika sürüşlerinde zemin ve çevrenin doğallığının yarattığı darbeleri olası en az şiddetle savuşturulmasını sağlarken engeller karşısında sürücüye güven verip bisiklete tam hakimiyet kurmasına yardımcı olur, dengeli bir sürüş için vites ve fren sistemine aktarılan gücün de kaybolmasına izin vermeden tekerlere aktarılmasını sağlar.
İyi bir arazi bisikletinin sürücüye keyif verip konfor sağlaması için sahip olması gereken başlıca özellikler nelerdir, sıralamak gerekirse:
- her şeyden önce boyunuza göre doğru kadro seçimi (piyasada şu anda 26” bisikletler egemen olsa da egemen üreticilerin birçoğu 29” tekere ağırlık verdiği gibi yeni bir boy 27,5” teker ve haliyle kadro boyuna sahip bisikletler de yavaş yavaş yerini almaya başladı.)
- kolay kontrol ve hakimiyet imkanı sunan kadro ile birlikte konfor donanımları (sele, gidon gibi) ve binicinin özelliklerine göre ayarları
- zor durumlarda kullanmaya dayanıklı, hızlı tepki veren çekiş sistemi
- ani engel ve tehlikelere karşı etkili fren sistemi
- üretilen gücü yola aktaran dayanıklı ve akışkan bir tekerlek seti
- şartlar ne olursa olsun yol tutuşu düşmeyen sürüş disiplinine uygun lastikler
- darbeleri sürücüye en az hissettirecek sertliği ayarlanabilir süspansiyon sistemi
- zamanında yapılan bakım ve kontroller
Arazi bisikleti sürüşlerinde patikalar ne kadar engebeli, kayalık ve çamurlu olursa olsun sürüş dengesini korumak önemlidir. Bunun için sürücünün yolla, çevreyle, ekibiyle ve bisikletiyle bütünleşmesi gerekir ki, bu üçü bisikletin donanım özelliklerinden de önemlidir.
Zinde ve çevik olmak, grup üyeleriyle anlaşabilmek, bisikletinizi tanımak, sporu hayatın sürekli merkezinde tutmak arazi bisikleti sürüşünden alınan keyfi arttıracaktır.
Keyifli pedallar!
Pingback: Etkinlik: 28 Aralık Kurtdoğmuş Köyü Bisiklet Turu | aynakol