#Giro100 11. Etap: Firenze → Bagno di Romagna, 161 km

Tom Dumoulin’in Maastricht Kelebeği lakabını kanıtlarcasına zafere ve de Maglia Rosa’ya uzandığı 3,8 km uzunluğundaki bireysel zamana karşı etabı (10. etap) sonrasında pelotonu aktif dinlenme değil de bayağı dağlık bir etap bekliyor.

Pelotonun dün yorulan bacakları dinlendirmeye, Blockhaus zirvesi eteklerinde yaşanan kaza sonrası oluşan yaraları dahi sarmaya zaman bulamayacağı dağlık bir etap var karşımızda.

Dünya spor tarihinin en büyük çekişmesinin iki öznesi tek karede: Gino Bartali ve Fausto Coppi… İkilinin büyük çekişmesi hakkında sevgili abimiz Sarper Günsal güzel bir yazı yazmış, okumanız şart olsun.Toscana bölgesine uğramadan olmaz: Firenze, Türkçesiyle Floransa kentinden, İtalyan bisiklet Efsanesi Gino Bartali’nin doğduğu topraklar, Ponte a Ema kasabasından başlayan 12. etap 161 km boyunca 4 zirveyi geride bırakıp Bagno di Romagna kentinde sona eriyor.

11. etap tam bir testere biçiminde!

Gino Bartali’nin ve birçok İtalyan pedalın idman yaptığı İtalyanların Appennini sıradağlarına konuk olduğumuz rotada yer alan bu dört zirve ve dağ geçidi sırasıyla:

  • Passo della Consuma (Cat2, 1060 mt rakım, 16 km uzunluk)
  • Passo della Calla (Cat3, 1295 mt rakım, 16 km uzunluk)
  • Passo del Carnaio (Cat3, 770 mt rakım, 11 km uzunluk)
  • ve Monte Fumaiolo (Cat2, 1347 mt rakım, 23 km uzunluk)

 

Peloton kısa görünen ama esaslı sağlam dağ geçitleriyle süslenmiş bu zorlu etapta Appennini sıradağlarını aşacak; ancak etap zirvede sona ermek yerine son yıllarda moda olan ikiliyi önümüze sunuyor: Zorlu tırmanışlar ve peşinden ovaya inip düzlükte biten etap sonları ki, geride bırakılan yere bir tur daha uğrayıp seyir zevkini arttırmak!

Günün ana yemeğinin, Monte Fumaiolo, çıkışı da inişi de neredeyse aynı: 23 km çıkış, bir o kadar da iniş.

Monte Fumaiolo zirvesi geride kalıp da dağ geçidinden ovaya, Bagno di Romagna kömününe doğru, aradaki çıkıntıları saymazsak, uzanan 23 km kalabalık bir kaçış grubunun etap zaferi için şansını arttırmakta; genel klasmanda ise değişen pek bir şey olmayacaktır, tabii Movistar 10. etaptaki gibi bir tempo yapmazsa diyeceğiz ama yapılacak tempo 23 km uzunluğundaki etap sonuna doğru uzanan inişte bir eşe yaramayacaktır, Quintana gibi bekle ve gör, açık bulursan saldır taktiğiyle pasifize yarışan bir pedalın da 23 km kadar kaçış yapabilecek bir gücü de yok, olmadı da, olsaydı zamana karşı mücadelesinde 3 dakika kadar fark yemezdi. 

Gino Bartali’nin onurlandırılacağı bu geçiş etabını mutlaka bir İtalyan kazanmak isteyecektir ki, hem bu onur hem de Giro’nun başından beri İtalyanların etap zaferinin bulunmaması yeterli bir sebep!

 

Daha fazlası için

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.