Le Tour de France 2021 9. Etap: Cluses → Tignes, 145km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Olan biten ortada, hepimiz oradaydık!

TdF2021 8. Etapta zafere gülen isim Bahrain – Victorious takımından Dylan Teuns.

Sağanak yağmur, kaygan inişlerle iyice zorlaşan 8. etabın sonunda kazanan iki isim var: Bahrain – Victorius takımının 29 yaşındaki Belçikalı pedalı Dylan Teuns kaçıştan ataklarla kopup, atağını üst üste koyarak deli gibi tırmanıp fişek gibi inerek kariyerini ikinci Le tour etap zaferiyle parlatırken, günün asıl kazananı Maillot Jaune ile erken buluşan Tadej Pogocar oldu.

Etabın öne çıkan anları

 

Le Grand Bornand kayak merkezine uzanan zorlu 150km yağmurla başladı yağmurla bitti; yağmurla gelen ise Tagaj Pogacarın akıl almaz ataklarıyla Sarı Mayo oldu. Dün yükselen tempo ve ataklara karşı tek başına bugün cevap veren Pogacar, şu anda rakipsiz diyebiliriz: Geraint Thomas, Primoz Roglic havlu atarken en yakın takipçisi jumbo-Visma takımından Wout van Aert ki, bugün kendisi Sarı Mayoyu sırtına geçirmek için varını yoğunu ortaya koysa da başarılı olamadı.

Genel Klasmanda son durum

 

Genel klasmanda taşlar tabii ki oynadı: Dünkü 250km sonrası kaçan ne kadar pedal varsa hepsi kendisini ilk 20 içinde bulurken bugün tutunamayanların hepsi birer birer sahneyi terk etti. Açıkçası Le Tour yüzünü Alplere döndüğünden beri pelotonda taş üstünde taş, sele üstünde pedal kalmadı!

Uzun yıllardır görmediğimiz, Team SKY sağ olsun, bir şey: Sarı Mayonun kaçışa girmesi, atak yapması ve bireysel olarak saldırması… Çok yönlü mücadelenle Sarı Mayoyu yücelttiğin için Merci Mathieu Van Der Poel (ALPECIN – FENIX)!

Mathieu van der Poel ise ikinci etaptan bugüne Sarı Mayoyu en iyi şekilde taşıdığı için ayrı bir alkışı hak ediyor! Chappeu Polidor, merci!

 

Bugünkü etaba gelecek olursak

Jura Dağlarına sırtımızı yaslayıp yüzümüzü Aplere dönüyoruz… İki gündür ulaşmak isteyip de eteğinde dolandığımız Fransız Alplerinde dinlenme günü öncesi fazlasıyla zorlu bir etap var karşımızda: Cluses → Tignes arasında pedallanacak 145km uzunluğundaki 9. etap için öyle bir profil çizilmiş ki…

Açılışından kapanışına dek sürekli bir tırmanış var etapta: 2 adet Cat2, Cat1 ve bir de etabın tam ortasına çöken HC dağ geçidi. 500mt rakımdan başlayan etabı 2100 metrelerde bitiriyoruz.

Geçtiğimiz senelerde 1748mt rakıma konuşlu 12.6km uzunluğundaki, %8 kadar eğime sahip Col du Pre dağ geçidi tırmanıldığında heyecan bayağı yüksek olmuştu. Bu sene de etabın tam ortasına konulup üzerine bir de 1968mt rakımdaki Cat2 sınıfın Cormet de Roseland geçidi eklenince kırıcılığı yine olsa da etaba etkisi azaltılmış.

Günün asıl beklenen tırmanışı, bu senenin ilk gerçek anlamda zirve bitişine ev sahipliği yapacak Tignes: 21 km uzunluğundaki bu haşin tırmanışın ortalama eğimi %6 civarında. Dün Pogacarın Maillot Jaune için Col du Colombiere geçidini ataklara cevap verip büyük aynakolla tırmandığını görmüş, ki, Team SKY dominasyonu bizi yüksek kadans ve küçük aynakol yaprağına mahkum etmişken, Cantadorvari bir tırmanış stili etap sonunun nasıl geçeceğine bir işaret gibi.

Dağıtılan kartlara göre bir oyun oynanacak bugün: Pogocar ya, tek başına yine ya etaba ya da zaman farkını arttıracak ataklarla pedallayacak ya da kendisini tehdit etmeyen bir kaçış grubunun tıpkı 7. etapta olduğu gibi etabı almasına izin verecek. Takım otobüslerinde bugün herkesin pozisyonu, oyunun kuralları, kimin atak yapacağı, kimin ne peşinde olacağı konuşulmuş, kararlaştırılmış olacak; işe yarayıp yaramadığını tabii ki yolda göreceğiz.

Ancak şurası bir gerçek: Eski, yürekten ve bilimsel; ve yeni neslin birlikte yarışmalarını izlemek bambaşka bir keyif veriyor. Nibali ve Van Aert, Van der Poel birlikte atak yapıp pelotonu kopartması olsun, Pogacarın dünkü etapta inişte İzzagirre ve Woods ikilisiyle pedallayıp etabı bu ikilinin iki ve üçüncü bitirmesine izin vermesi olsun, Van der Poel, bir gün daha Sarı Mayoyu taşımak için varını yoğunu ortaya koyup pedallaması olsun… Hepsi son on yıldır hüküm süren bilimsel ve marjinal kazanımlarla dolu robotik yılların yanında izlerken bambaşka bir tat veriyor.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.