La Vuelta a Espana 2023 3. Etap: Súria > Arinsal, 158,5 km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Barcelonada sona eren 181,8 km uzunluğundaki 2. Etabın sonunda zafere uzanan isim Andreas Kron! Lotto Dstyn takımının 25 yaşındakı Danimarkalı pedalı, ilk Gran Tour zaferini hafta içi antraman esnasında karıştığı trafik kazasında hayatını kaybeden takımın U23 kadrosunda yer alan Tijl De Deckere adadı.

Dünü aratmayan kabus gibi bir etap geride kalırken, peloton önünde artık sıacak ve dağlar ve şehir içinden uzak temiz yollardan oluşan bir rota olduğuna seviniyor. Zira, La Vuelta demek otoyollar ve dapların arasına atılmış yollar, güneş ve yakıcı sıcak demek olsa da küresel kaynamanın getirdiği dengesizlikler dünden beri yarışa damgasını vurdu: Etabın başından sonuna dek egemen yağış, kazalar ki, favorilerden Roglic ve Thomasın da karıştığı, abondoneler, kaygan ve ıslak yollar, tehlikeli viraj ve trafik adaları derken, dün karar almakta tutukluk yaşayan yarış direktörlüğü bugünkü etabın sonundaki Castell Montjuic tırmanışındaki bonus saniyeleri iptal edip bitiş çizgisindeki dereceleri gerçersiz saydı.

 

 

Bunun yerine 9 km kala geçilen Plaza Espanyadaki sürelerin geçerli sayılacağı etapta favoriler başta Jumbo-Visma ve dün en çok isyan eden, bitiş sonrası röportajda sözünü esirgemeyen Remco Evenepoel liderliğinde peloton etabı nötralize etti kendi kendine.

 

El Último Kilometro

 

Ancak etabı kazanmak, Maglia Rojayı korumak ya da sırta geçirmek isteyen bazı takımlar bu kardeşliği bozsalar da nötralizasyona ön ayak olan takımlar anlaşmaya sadık kalarak Castell Montjuic tırmanışında bırakın atak yapmayı teker tekere sürdüler ve etabı iddiasız takımlara bıraktılar. Bu fırsatı iyi değerlendiren Andreas Kron kaçışın da yakalanmasıyla birlikte tırmanışta öne çıktı ve inişte adanmış bir zafer için gözünü karartarak atağını sürdürdü ve zafere uzandı.

 

Etabın öne çıkan anları

 

Sıralı tam liste

 

Son 9 km içinde geçilen Plaza Espanyadaki sürelerin genel klasman sıralamasında baz alındığı, Catell de Montjuicdeki bonusların iptal edildiği ama bitiş çizgisindekilerin geçerli olduğu, üstüne bitiş çizgisindeki derecelerin de dikkate alınmayacağı kafa karışıklığıyla biten etabın sonunda yeni Altın Mayo, Maglia Roja etabın orijinal kaçış grubundan geriye kalan Andrea Piccolo. EF Education-EasyPost takımının İtalyan pedalı böylece 167 km boyunca kaçtığı etabın mükafatını da almış oldu.

 

Bugünkü etabı incelersek

İspanya içinde bir ülkecik, Andorra yollarındayız. Andorra öyle bir ülke ki, sınırları içindeki dağların toplam irtifası yüzölçümünden fazla olabilir! Pelotonun, La Vuelta tarihinde sıklıkla uğradığı ülke sınırları içinde neredeyse yarışan pedalların %70’i vergis avantajından dolayı ikamet ediyor; ayrıca yalçın dağları genel klasman lider ve takımlarının da gözdesi.

 

La Vuelta a Espana 2023, 3. Etap Profili: Dün bir bugün üç derken ilk zirve bitişi karşımızda!

Súria > Arinsal, Andorra arasında pedallanacak 3. Etap 158,5 km uzunluğunda. Dağlık bir profile sahip etabın bitiş çizgisi neredeyse 2000 mt rakımdaki Arisal zirvesine çekilmiş. Etap başlar başlamaz irtifa kazanılması artık La Vueltanın bir geleneği olduğundan şaşırmadan usul usul tırmanmaya başlıyor peloton.

Sınıflandırılmamış tepeciklerin ardından 107. km geride kalınca girilecek Andorra topraklarında La Vuelta 2023 de ilk ciddi dağ geçidi karşımıza çıkıyor: 1977 mt rakıma konuşlu zirvesinden etabın 128,2. km’sinde geçilecek Coll d’Ordino dağ geçidi 17,5 km uzunluğunda. Ortalama eğiminin %4,5 görünmesi şaşırtmasın: İzrvenin pik yaptığı yerde bir plato var, iniş ve peşinden 1 km’lik bir tırmanış daha. Peşinden bir 13 km uzunluğunda iniş ve 1200 mt rakımdan tekrardan sırtını dağlara yaslayan Arinsal dağına tırmanış.

Yazın doğa yürüşcüleri ve doğal olarak amatöründen profesyoneline dek bisiklet sporcularının, kışında kayak meraklılarının uğrak noktası Arinsal zirvesi bu seneki La Vueltanın ilk zirve bitişine ev sahipliği yapıyor. Ortalama eğimi &8 civarındaki zirveye uzanan yol 8,2 km uzunluğunda. Zorlu ilk hafta boyunca Maglia Roja için istekli birçok isim var, ancak Jonas Vingegaard ve liderliği paylaştığı takım arkadaşı uçte üç Primoz Roglic, TdF zaferi yanına bir de La Vuelta zaferi eklemek isteyen Geraint Thomas, son şampiyon Remco Evenepoel, Juan Ayuso ve eş lider Jaoa Almeida, Jay Vine neden olmasın sorularıyla boğuşurken etap öncesi imkan varsa saldırın, atak yapın ve mayoyu alın direktifi gelecektir; öte yanda ise takımın ilk haftadan yorulması riski var. Enric Mas, neden olmasın?

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.