Le Tour de France 2021 10. Etap: Albertville → Valence, 186km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Sırılsıklam bir günün sonunda Montée de Tignes zirvesinde sona eren 145km uzunluğundaki 9. etabı kazanan isim Ben O’Connor!

Fransız AG2R Citroën takımının 25 yaşındaki Avustralyalı pedalı güne neredeyse 8 dakika gerisinden başladığı Sarı Mayoyu bir ara sanal olsa da ele geçirerek yüzümüze bir tebessümle yüreklerde “hadi be koçum” dedirtse de günün sonunda zaferle yetindi.

Etabın öne çıkan anları

 

Alplerdeki son günümüz vadi ve dağların arasına, zirvesine sıkışıp kalmış buzul ve göller, bunlardan beslenen yükseklere yuva yapmış ormanlar sağ olsun buz gibi bir havada başladı. Etabın başından sonuna dek üzerine sağanak yağmur irtifa aldıkça şiddetini arttırdı ve sele üzerinde zor bir gün yaşandı: Eller ayaklar üşümekten şişerken su çeken formaları, kol ısıtıcı ve yağmur ceketlerini giyinmek bile neredeyse imkansızlaşınca sele üzerinde, kenara çekip giyinmeler, değiştirmeler yaşandı.

Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunları için iki isim yarışa başlamadı: Tur başladığından beri kazalardan dolayı kıçı başı sargılardan kurtulamayan ve acılar içinde pedallayıp istediği sonucu alamayan Primoz Roglic yol yarışında; Sarı Mayoyu altı gün boyunca taşıyan ve dünkü etapta Tadej Pogocara devreden Mathieu van der Poel de dağ bisikleti yarışında mücadele etmek için Le Touru bıraktılar.

Üç gündür görmeye alıştığımız devasa kaçış grubu, 41 kere maşallah dedirtecek 41 kişilik, yağmur ve soğuğa karşın çıkılıp inilen dağ geçitlerini bir bir geride bırakırken tek amaçları iddiasız olduklarından etap zaferiyle dinlenme gününe yaslanmaktı. Ancak Ben O’Connor hepsinden farklı düşünerek iki Kolombiyalının, Nairo “tek kurşun” Qintana ve Sergio Higuita tekerine takılıp ihtiyacı olana dek birlikte pedalladı rüyasını, yani dinlenme gününü Sarı Mayo ile geçirmeyi, gerçekleştirmek için.

Sarı Mayo Tadej Pogacarın içinde bulunduğu grup ile Ben O’Connor arasındaki fark bir ara 8 dakika civarına çıksa da INEOS – Granadiers elit peloton önüne geçerek tempo yapmaya başladı ve 41 kişilik kaçıştan geriye düşenleri birer birer yutmaya ve Pogacarın vasıfsız domestikleri Majka, Costa ve Formoloyu silkeleyip yalnızlaştırmaya çalıştılarsa da başarılı olamadılar. zira önce Porte sonra Thomas yükseltse de tempoyu Pogacar tutunmayı başardı ve Carapaz atağını yaptığı anda çok sert ve seri cevap vererek aldı başını gitti!

Sarı Mayo düşü sanal ortamlarda gerçekleşse de Ben O’Connor bir günde 12 sıra yükselerek ikinci sıraya yerleşmesini bildi etap zaferiyle. Yalnız ejderha Pogocar yine vasıfsız takımına rağmen azalmış olsa da rakipleri tek başına mücadele edip etabı 6 dakika geriden bitirip genel klasmanda zaman farkını 2 dakikada tuttu. 

Genel klasmanda son durum

 

INEOS Carapazı uçuracağız diye başlattığı atağıyla Pogocarı uçururken genel klasmanda ancak bir sıra yükseldiler ki, aşağı düşenler de 7. etapla birlikte kendilerini ilk 10 içinde bulanlardı. 5-6 dakika içine sıkışan Rigoberto Uran, Carapaz, Wilco Kalderman, Jonas Vingegaard ve Enric Mas ise önümüzdeki günlerde Pireneler başladığında daha atak olacaktır Pariste podyumun diğer basamakları ve belki de zirvesi için! 

Bir alkış da etabı nasıl oldu ise üçüncü sırada bitiren Sonny Colbrelliye! Etap içindeki ara sprint kapılarından istediği puanları alan Colbrelli etap sonunda da 15 puan alarak sıralamada üç basamak birden yükselerek Cavendish ve Michael Matthews ikilisini takibe başladı.

 

Gelelim yarınki etaba…

Alpler geride kalırken önümüzde Mont Ventoux zirvesine uzanan bir geçiş etabı var: dinlenme günü sonrası Albertville kentinden ulusal parkların eteğinden dolana dolana Valence kentine doğru uzanan bir 186km var önümüzde.

TdF2021 10. Etap Profili: Hafif çıkıntılarına rağmen son düzlüğüyle, kavşakların izin verdiği ölçüde, sprint bitişine açık bir etap var karşımızda.

Kaçışa bırakılmayacak bir sele üzeri dinlenme gününde karşımızdaki profil tek çıkıntılı bol düzlüklü, sonsuz kavşaklı… Genel klasmanda ilk 10 ve sürpriz kaçışla ilk 10 içine girmek isteyen pedallar kendilerini prenses etaba ev sahipliği yapacak Mont Ventoux zirvesine saklayacaktır.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.