Le Tour de France 2021 17. Etap: Muret → Saint-Lary-Soulan (Col Du Portet), 178.4km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Col de Portet-d’Aspet eteklerinden Aziz Gaudens kentinde sona eren 16. etabın sonunda gülen isim Patrick Konrad!

 

Bora – hansgrohe takımının 29 yaşındaki Avusturya ulusal şampiyonu Konrad, iki ulusal şampiyonluk yarışı dışında, 11 yıldır pro peloton içinde pedallamasına karşın, ilk etap zaferine uzanırken gözyaşları yağmurla birlikte kutsandı!

Günün öne çıkan anları

 

2080mt rakımda başlayan etabın natürel başlangıcı sona erince zorunlu bir mola verilerek tepede kat kat giyinen pelotonun üst baş değişimi yapmaları beklendi. Aslında değiştirmeseler de olurmuş, zira Pireneler sıra dağlarının bir ucundan göbeğine uzanırken ne yağmur eksik oldu ne de soğuk hava! Ara sprint kapısı geride kalana ilk tırmanış başlayana kadar peloton oldukça hareketliydi: Kaçanları takip edenler, hepsini yutan peloton, sonra yeniden kaçanlar, takip edenler derken Patrick Kondardın atağı son tırmanışta geldi ve peşinden de devamı: Kendisinin ilk takımının ikinci etap zaferi!

Tadej Pogacar ve takipçileri 17 ve 18. etapları düşündükleri için fazla zorlamadılar. Genel klasman ilk 10, bıraktığımız gibi!

 

 

Gelelim bugünkü etaba

Kaçışa ayrılan sürenin sonuna gelirken Merkez Pirenelerde Pogacar ve 5 dakika ötesindeki podyum sevdalılarının yapacağı atak ve meydan okumaları bekliyoruz. Zira, dağlık olmasına karşın bitiş çizgisi dağ geçitlerinin eteklerine çekilmiş etaplar geride kalırken yüzümüz zirvede biten iki etaba dönük: Col du Portet ve peşinden Luz Ardiden!

Muret kentinden başlayıp Col du Portet zirvesinde sona erecek 17. etap 178.4km uzunluğunda. Son 400 metre önemli, favoriler o noktaya birlikte gelirse kan çıkabilir.

Etap tanıdık gelecektir: 2018 yılında araba yarışlarından aşina olduğumuz grup yapılı başlangıç olacak deyi heyecanı ve beklentiyi yükselten ASO ne yazık ki umduğunu bulamamış, Nairo Quintananın kazandığı etap fare doğurmuştu.

Bugün karşımızda aynı etabın başına bir ısınma amaçlı 110km eklenmiş hali var, hiç olmazsa kuru kuru tırmanmaya başlamayacak peloton. 113. km’de ara sprint kapısı geçilir geçilmez grupetto yatacak kaçaklar etap zaferi için çabalarken Tagej Pogacar ve podyum takipçileri için asıl sınav başlayacak. Zirvesinden 129. km’de geçilecek 1569mt rakıma konuşlu TDF gediklisi, en son 2019’da geçilen Col de Peyresourde ısınmış bacakların açılacağı ilk dağ geçidi olurken peşinden Col de Val Louron-Azet geçidine uzanan 10km’lik iniş kaçış için önemli… Buradaki fark açılırsa Col de Val Louron-Azeti tırmanıp da peşinden Col du Portet sonunda zafer için bir avantajları olacak. Ancak bitiş çizgisine ev sahipliği yapan 16km uzunluğu ve ortalama %9 civarına yaklaşan duvarsal eğimiyle Col du Portet tırmanışı Pirenelerin ikinci zor kısmı; bu noktada genel klasman ilk 10 içinde yer alan isimlerin değil birbirilerini kendilerini bile silkeleyecek ataklar yapması gerekiyor.

Pogacar da Pogacar diyoruz; takımı UAE – Team Emirates takım olarak hâlâ tırmanışlarda sonuna dek kendisiyle olamıyor, mutlaka Team Jumbo – Visma ve INEOS – Granadiers trenleri içinde kara kuğu misali pedallayacak, gerekirse ataklara tek tek, bir başına cevap verecektir. Ama neticede tek başına da bir yere kadar.

Havai fişeklerin patlaması için henüz erken, önümüzde Luz Ardiden varken. Ama yine de bir çılgınlık yapan isim olacaktır!

One comment

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.