Tour de France 2024 16. Etap: Gruissan > Nîmes 188,6 km

Dünkü Etapta Neler Olmuştu?

Pogacar!

Pirenelerde cereyean etmesini beklediğimiz genel klasman mücadelesi, gördük ki, Pogacarın kendisi ile yarışmasına döndü: Plateau de Beille zirvesinde sona eren 197,7 km uzunluğundaki 15. Etapta zaferin adı dün olduğu gibi bugün de açık ara Tadej Pogacar!

Kariyerinin 14. Le Tour etap zaferi!

La Flamme Rouge

 

Etabın başından sonuna dek iki umudun pedallamasını izledik: Birincisi tabii ki Richard Carapazın etap zaferi için bir anda parlayan ama söndürülen ataklarıyla kaçış grubu, diğeri de Visma|Lease a Bike takımının belirlediği tempoyla favoriler ve elit tırmanışçılardan ibaret pelotonun pedallaması.

Ne zaman ki bitiş çizgisinin çekildiği Plateau de Beille zirvesinin eteklerine vardık, Visma ve Emirates takımları tempoyu yükseltti ve kaçışın da umutları bir başka etaba kaldı: Neticede Pireneler demek genel klasman lider ve favorilerinin mücadelesi demek, öyle de oldu.

 

Vismalı Matteo Jorgensonun son adamlık yaptığı Jonas atağını yapsa da Pogacarı silkelemekten uzaak, adetada uyduluğu, domestikliği gibi çalışmasına neden oldu. Sonuç mu? Vingegaardı adeta bir ara istasyon gibi kullanan Pogacar ezici ve acımasız bir karşı atakla sarı mayo umutlarını silkelediği Vingegaardı toz duman içinde bırakıp 1782 metre rakımda etap zaferine pedalladı!

 

Vingegonun tam 1.12 saniye önünde etabı kazanarak tamamlayan Pogacarın şu anda tek tehlikesi kendisi, ola ki başına bir şey getirir sarı mayo anca diğerlerinin olur. Vingegonun atağını tek izleyen Pogacar kendisinin tekerine yapıştığında remco podyumun son basamağı bana yeterli diyerek pedalladı ki, kendisi Nice kentinde sona erecek zamana karşı etabına dek bu şekilde takılacak gibi. Önümüzde üçü de bir birinden zor 17, 19 ve 20. Etaplar ve de son etap zamana karşı ücadelesi var; Sarı mayo ile Vingegaardı 3 dakika ayırsa da şimdilik şerhi düşelim. Richard Carapazın iki etaptır zafer için çabalamaları büyük ihtimalle önümüzdeki 17, 19 ve 20. Etaplarda gerçek olacak gibi, zira kaybettiği zaman kendini riskli bölgeden oldukça uzaklaştırdı.

 

Etabın öne çıkan anları

Bunun yanı sıra Remco için domestiklik yapmaya gelen Mikel Landa hâlâ kendi hesabına pedallamaya devam ediyor: Bugünkü performansı ile kendisini liderinin ardında dördüncülüğe taşımayı başardı.

Sıralı Tam Liste

 

16. Etap

Dinlenme günü sonrası Pireneleri geride bırakıp yüzümüzü yine yeniden İtalya sınırına doğru uzanan Fransız Alplerinin güneyine çeviriyoruz. Hesabın görüldüğü Pireneler sıra dağlarından düze, denize doğru indiğimiz 16. Etapta Gruissan > Nîmes kentleri arasında pedallanacak bir 188,6 km var pelotonun önünde.

Nimes kenti son 10 yılda 3 kez bitiş çizgisine ev sahipliği yapmış, Le Tour karavanının aşina olduğu bir şehir. 2008 yılında Mark Cavendish, 2014 yılında Alexander Kristoff ve 2019 da Caleb Ewan toplu sprintte alt ederken rakiplerini, son olarak da 14. Etabın tükenmeyen enerjisi Nils Politt 2021 yılında çapraz rüzgarların pelotonu böldüğü bir kaçış gününde zafere pedallamıştı.

Sprint trenlerinin çuf çuflayacağı favorilerin de  sleleri yastıklayacağı bir gün en hızlı olan pedallar için son mücadele günü; zira kalan etaplarda hesap, dağlarda görülecek.

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.