Tour de France 2024 18. Etap: Gap > Barcelonnette, 179,5 km

Dünkü Etapta Nelet Olmuştu?

178 km’nin sonunda, zorlu Col du Noyer geçidini aşıp daracık yollardan inip üzerine bir de gölgesiz dağlarda Superdévoluy tepesini tırmanıp zafere uzanan isim Ekvadorun altın adamı Richard Carapaz!

3. Etapta Sarı Mayoyu giyinen Carapaz, ikinci haftanın sonunda yücelerinde dolaştığımız Pirenelerde hem kendisi hem de takım arkadaşı ben Healy ile etap zaferi için çok denemiş ama bir türlü başarılı olamamıştı; zira Pirenelerde Tadej Poagacar adeta bir ejderhaya dönüşüp 14 ve 15. etapları kazanarak değil Carapaza, kaçışa dahi umut tanımamıştı.

 

La Flamme Rouge

 

2019 Giro şampiyonu 2020 Tokyo Yaz Olimpiyat Oyunlarının yol bisikleti altın madalya kazananı Ekvadorlu Carapaz, çok istediği etap zaferine bugün sürekli denemesi, dakika selesinde durmaması, karşı atağı, takibinde akıl dolu kaçışıyla uzanırken, kariyerinin bir eksiğini, üç büyük turda da etap kazanmayı da tamamlamış oldu.

 

 

Etabın Öne Çıkan Anları

Son 50 km’ye dek adam akıllı bir kaçışa izin verilmeyince çakış güçsüz takipciler hırslı bir tempoda pedallandı; ne zaman ki Noyer dağ geçidi eteklerine gelinci Emiratesin kontrolündeki peloton yoruldu, zira pelotondan takibe, takip grubundan kaçışa köprü kurmak ayrıca bir efor ve güç tüketimi gerektirdiğinden, ve farkı 5 dakika dolaylarında bıraktı.

Kaçış dörtlüsüne ilk köprü çabası Simon Yatesden gelse de uzun soluklu olmadı ve gün boyunca çabalayan Richard Carapaz kendisini takibe başladı, ne zaman ki Noyer dağ geçidinin zirvesine yaklaşıldı daracık tırmanışın dört bir yanını saran seyircilerin de desteğiyle karşı atağını yapıp liderliği aldı. Bu noktadan sonra tempsoyu sürekli arttıran ve hızını koyuran Carapaz Süperdevoly tepesine çekilen bitiş çizgisinden zafer pozu vererek geçti. Simon Yates ikinci, ikiliyi beyhude takip eden Enric Mas üçüncü bitirirken etabı böyle biter herhalde dediğimiz an Pogacar rahat durmadı ve Noyerin zirvesine az kala, Laporte desteği kesince Vingegoya, atağını yapıp fırladı! 

Vingegonun izolasyonunu bekleyen Pogacar tırmanıştan geçip inişte kopmaya çalışsa da Remconun da desteğiyle Vingego inişte Pogacarı yakaladı; Superdevoluyu birlikte çıkan üçlüden Remco Flamme Rouge geçilir geçilmez üçlüye karşı atak yapıp az da olsa zaman kazanarak etabı tamamladı.

300 mt kala, Pogacar, Vingegoya yanında Laporte olmasına karşın atak yapıp arayı açtı ve Vengego cevap vermesine karşın tekerine tutunamadı ve burada da zaman kaybetti.

 

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etap

Pedal pedal Alplerin iki ülke arasında sınırı çizdiği sıra kollarına doğru geliyoruz: Gap > Barcelonnette arasında pedallanacak 180 km uzunluğundaki dalgalı profildeki 18. Etap hesabın dağlarda görüleceği son üç gün öncesi rahat sayılabilecek nadir bir etap.

Rahat desek de etap 4 adet Cat 3 sınıfı dağ geçidi tırmanışı barındırıyor, bir o kadar da sınıflandırılmamışı da cabası. Etabın son 25 km’si ise 600 metreden 1200 metre rakıma dek çaktırmadan çıkıyor ki, burası tam anlamıyla kaçış ya da klasik günlerin pedallarının etap zaferi rüyalarının gerçeğe dönüşeceği bir nokta.

 

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.