Tour de France 2024 19. Etap: Embrun > Isola 2000, 144,6 km

Dünkü Etapta Nelet Olmuştu?

Devasa bir kaçışın destanını izledik bugün; kendi hikayesini yazıp zaferle taçlandıran da Lotto Dstny takımının 32 yaşındaki Belçikalı pedalı Victor Campenaerts! Sözleşmesiz geleceksiz ama yeni doğan bebekli bir kariyere doğru pedallayan Campenaerts mutlu, tüm peloton mutlu! Chapeu!

 

Kariyerinin ilk Le Tour etap zaferine pedallamak hiç de kolay olmadı; zira, 148 km boyunca kaçışta kardeş bitiş çizgisinde kalleş diye yola çıktığı kaçış grubu arkadaşlarından biri eski dünya şampiyonu Michal Kwiatkowski ki, motivasyonu etabı kazanıp sönük bir Le Tour geçiren takımı için moral vernek; diğeri de Mattéo Vercher ki, takımına ikinci etap zaferini getirmenin aşkıyla pedallarken kendisinin işi hiç de kolay olmadı: Sözleşmesinin hâlâ yenilenmesinin belirsizliğinde pedalladığı Le Tour da bu durumda bir de etap kazanması büyük başarı!

 

 

La Flamme Rouge

180 km uzunluğundaki etabın ilk saatinde kaçış denemeleri olsa da tehlike yaratmayan kişilerin Emiratesden icazet almalarıyle birlikte devasa bir kaçış grubu 150 km kala anca oluştu. Dünün kazananı Carapaz, bugün takım arkadaşı Healy için çalışırken, ezeli rakibi Mathieu van der Poel ile birlikte sönük bir Le Tour geçiren Wout van Aert, Giro yorgunu emeklilik eşiğindeki Geraint Thomas ve Michal Kwiatkowski gibi başaltı isimlerin yer aldığı kaçış grubu birer ikişer aşsada dağları akrdeş kardeş, son 40 km de işler değişti: İniş sonrassı Barcelonetteye doğru çıkan yalancı düzlüklerde Kwiatkowskinin atağına tutunan iki isimden Campenarts ve Vercher bitiş çizgisine dek birlite pealladı.

Üçlü, kendilerini takip eden gruptaki geçmişi zaferlerle dolu isimlerin bir birileri için çalışmayacaklarını iyi hesaplayıp tüm güçleriyle bitiş çigisine birlite girip son hesaplaşmayı 500 metre kala yaptılar ve yokuş yukarı sprintte kazanan Victor Campenaerts oldu.

 

Etabın Öne Çıkan Anları

 

Peş peşe pedallanacak iki kraliçe etap öncesi bugünü sele üzeri dinlenme günü şeklinde pedallayan peloton ise kaçaklar soğur, etabı kazanan otelin yolunu tutarken 14 dakika sonra geldi.

 

Sıralı Tam Liste

 

Bugünkü Etap

Ve hesabın dağlarda helaya giderken ödenmiş mi yoksa seneye mi ödeneceği günler geldi: Peş peşe iki kraliçe etabımız var, ama önce bugün.

Gün doğduğunda gölgesi İtalyadan çekilip Fransaya yüzünü dönen Isola 2000 zirvesinde sona erecek 19. Etap kısa ama şiddetli: Le Tour da beş kez etap başlangıcına ev sahipliği yapan Embrun kentinden başlayan 144,6 km uzunluğundaki 19. Etap peloton önce Col de Vars aşacak, sonra inleyen nağmeler ruhumu sardı diyerek Cime de la Bonette tırmanıp Velominati sana geliyorum deyip son sürat Isola 2000 eteklerine varacak. Sonrası ise sonsuzluk ve ötesi: Isola 2000!

144,6 km de 4400 metre irtifa kazanılacak 19. Etapta peloton Avrupanın asfaltla geçilen en yüksek noktası Cime de la Bonette dağ geçidiyle yüzleşecek; 1961 yılında yolu yapılan Col de la Bonette geçidi ertesi yıl Le Tour da pedallanmış, ilk tavaf eden pedal Federico Bahamontes olmuştu. Hem Bonette geçilip hem de Isola 2000 zirvesinde sona eren son tur 1993 yılında pedallandı; o sene Miguel Indurain makinesinin önünde son sprintte Toni Rominger etabı kazanmıştı.

1993, Isola 2000 zirvesinde sona eren son Le Tour idi; 31 yıl sonra büyü bir mücadeleye tanıklık edecek olan zirve eteklerinde Sarı Mayoyu en yakın rakibi Vingegaardın 3:11 dakika önünde taşıyan Tadej Pogacar, dünkü etabın sonunda etap için çok heyecanlı olduğunu ve hem Bonette dağ geçidini hem de Isola 2000 zirvesini çok sevidiğini söyleuip ekledi: Isola 200 favori tırmanışım!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.