Giro2020 20. Etap: Alba → Sestriere, 190km

Stelviyonun devrisi etabında ortalık karıştı: Gironun en uzun etabı olması beklenen 258km uzunluğuyla 19. etap takımların sağanak yağış ve soğuk hava altında pedallamak istememeleriyle protesto edildi ve organizasyonun istememesine rağmen kerhen kısaltıldı: 124km!

Takımlar ve genelde sporcular haklılar da: Çünkü Albi kentinde biten etap sonunda bir de bugünkü etabın başlangıcına Alba kentine ayrıca bir transfer olacaktı ki, yorgun bacaklar için yağmur altında dümdüz bir 258km pedallamak istemedi kimse. Modern zamanın gladyatörleri dediğimiz bisikletçilerin bir günlük dahi olsa bir nazının olması hiç olmazsa kabul edilebilir değil mi?

Ultimo kilometro

 

Otobüslerle etabın yeni başlangıç noktasına servislenen peloton kırk yılın başında bir defa olsun istediğinin yapılmasından oldukça mutluydu. 124km uzunluğundaki etapta zafere uzanan isim son sezonun yaşayan CCC Takımının Çekyalı pedalı Josef Černý olurken peloton öyle bir saldı ki 11 dakika sonra bitirdiler etabı. Maglia Rosa taşıyıcısı Kalderman ve takımı INEOS belasından yarın nasıl kurtulacağını düşünerek pedalladı.

 

20. Etabın kırpılmadan önceki hali…

20. Etap Stelvio misali Maglia Rosa için denge ve sıralamaların değişmesine neden olan bir başka dağ geçidi ile sona erecek… Aslında bugün Gironun kraliçe etabı diyebilirdik Fransa topraklarına geçilip de aşılacak yüce dağların Covid-19 salgını nedeniyle iptal edilmeseydi. 

Ancak toplu spor müsabaka ve yarışlarının yasaklanmasıyla Fransa topraklarına geçeceğimiz iki ülke arasındaki doğal sınır Colle dell’Angelo geçidi başta olmak üzere Col d’Izoard, Montgenevre tırmanılacak ve Maglia Rosanın kaderi yeniden değişecekti. Bu kadar eminiz çünkü ilk üç 15 saniye içinde sıralı!

 

Piemont bölgesindeyiz: Fransa ile dirsek teması halindeki bu bölge haliyle Alplerin en sert ve sivri zirvelerine ev sahipliği yapıyor. İptal sonrası oluşan yeni etap yine 190km uzunluğunda: Alba kentinden başlayan 20. etabın ilk 100km’si için düz diyebiliriz. Beslenme bölgesi geride kalır kalmaz bir çığ misali yığılarak Alba kentinin etrafını saran Cottian Alplerinin zirvesi Colle Sestriere tırmanışı başlayacak.

Etabın İtalya içine hapsolmasıyla birlikte elimizde kalan Colle Sestriere tam üç kez tırmanılacak! İlk sefer arzdan asumana uzanacak tırmanışın uzunluğu 31.8km ve aradaki sıkıştırılmış ve yer yer dağınık toprak yolu ve de yalancı düzlüklerini saymazsak ortalama eğimi %5 civarında. İki ve üçüncü sefer zirve geride kalıp son sürat inilecek kış turizmi kasabası Casene Torineseden yukarı, daha da yukarı yine, yeniden Colle Sestriere zirvesine tırmanılacak.

 

Sadece 7km uzunluğundaki bu seferin ortalama eğimi %7 görünse de toprak sektörlerde bacaklar cayır cayır yanacak ki, bu kısımların şakası yok: Çünkü Colle Sestriere takım arabası kabul edecek denli bir yol durumuna sahip olmadığından teknik destek motorize ekipler ya da takımların kendi imkanlarınca sağlanacak. Kısacağı zafere uzanmak isteyen pedallar ve de Maglia Rosa taşıyıcısının derdi güçten düşmek değil, eğim değil, kötü hava koşulları ile çamura bulanmış yollar değil de teknik sorun yaşarsam boku yer miyim endişesi olacak!

Madonna del Ghisallo pelotonu korusun!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.