Le Tour de France 2021 11. Etap: Sorgues → Malaucène, 199km

Dünkü etapta neler olmuştu?

Artık şaşırmıyoruz: Cavendish 33. Le Tour zaferine ulaşırken Eddy Merckx reyizin rekoruna ortak olmasına sadece 1 zafer uzaklıkta…

Rekor denemesi bir, iki… rekor denemesi bir, iki…

Yemyeşil bir rotada Alpleri arkasına Mont Ventoux zirvesini karşısına alan peloton tüm günü sakin tempoda kaçanlara izin verip dinlenerek geçirirken Belçika lokomotifi Deceuninck – Quick Step takımının planı tabii ki etabı kazanmaktı! Kaçakların yakalanmasıyla tempoyu iyice arttıran Deceuninck – Quick Step sprint trenini son metrelere dek korudu ve Mark Cavendish doğru düzgün sprint bile atmadan zafere uzandı.

Etabın öne çıkan anları

Genel klasmanda herhangi bir değişiklik yok, herkes Mont Ventoux zirvesini bekliyor.

Genel klasmanda son durum

 

Peki bugün neler olacak?

Son uğradığımızda Mont Ventoux zirvesinde çarşı pazar karışmıştı! Kısaltılmış zirveye uzanan tırmanışta Richie Porte, Bauke Mollema ve sarı mayo Chris Froome birbirilerini silkelemek için atak yapacakları beklerken bir anda taraftar ve seyircilerin bentlerinden boşalmasıyla birlikte yola taşmaları sağ olsun yarışta görevli motorsikletlerden birisi durayazınca bu üçlü birbirine girdi ve kaos: Bisikleti arka fren bağlantısından kırılan Froome takım arabası çok fazla geride kalınca natürel destek aracından bisiklet almış ama uyumsuz olduğu için koşmaya başlamıştı gidebildiği kadar… Hoş o günlerden bugün pelotonun sonundan gelip Sarı Mayodan 1 saat 55 dakika fark yiyecek kadar düşmek… Velominatinin takdiri tabii ki.

dinlenme günü sonrası toplu demeyelim de Deceuninck – Quick Step sprint treniyle sona eren sele üzeri dinlenme günü sonrası yüzümüzü güneye doğru çeviriyoruz. Sorgues → Malaucène arasında pedallanacak 199km uzunluğundaki etap kırıcı bir profilde.

TdF2021 11. Etap profili: Bol tırmanışlı etabın zirvede bitmiyor oluşu genel klasmandan çok kaçış ustası pedallara yarayacak gibi.

Pelotonun önüne verilen bugünkü menüde çifte kavrulmuş Mont Ventoux tırmanışı var: İlk 70 km’yi natürel start kabul edebiliriz pekala! Mont Ventoux zirvesine uzanan üç yoldan görece kolay Sault yönünden ilk tırmanış, peşinden kıraç ve kel zirveden dağın yeşillikler içindeki eteklerine inilecek ve peşinden bildiğimiz o zorlu ve kaos dolu Bedoin yönünden Aziz Tom Simpsonun koruyuculuğu eşliğinde rüzgarın hakimiyetindeki zirve fethedilecek.

TdF2021 11. Etapta iki kez zirvesine merhaba diyeceğimiz Mont Ventoux dağ geçidinin ilk tırmanışı görece kolay Sault eteklerinden başlayacak. Kolay ama uzun, 22km neredeyse 1 saate yakın sürecektir.

Ama Mont Ventoux zirvesine önce ulaşmak yetmeyecek, heyecan katmak için olsa gerek, ASO, etabı son sürat inişle dağıt öte yüzüne kurulu Malaucène kentinde sona ermesine karar vermiş.

TdF2021 11. Etabın bölüm sonu canavar çıkışıyla dert, inişiyle bin dert Mont Ventoux… Bedoin eteklerinden başlayan hakiki ve kırıcı tırmanışın ilk 6km’si bacakları cayır cayır yakacak, sonrasında eğim %5-8 arası değişse de zirveyi iki kere çıkan bacaklar kalan gücünü inişi saklayacaktır.

Devrisi iki etap sprinter pedalların sahnede çılgın atacağı kesin, bugün neler olur, hele ki ilk yüz eteğinden zirvesine 22km, bir o kadar mesafe inişi, yetmez ama evet 15km boyunca ortalama %9 eğimiyle ikinci kez çıkılacak Mont Ventoux dağı, farkların açılmasını sağlayacaktır tabii ama görünüş biraz da Giro d’Italia 2017 de Tom Doumolinin eteğine sıçıp da Maglia Rosayı kaybettiği Passo del Stelvionun çifte çıkılması gibi… Dağ fare doğurmasın dişe diş bir mücadele yaşansın!

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.